Op Twitter zag ik dat Crazy Booklady/Floor Flawless kampt(e) met een leesdip. Ik vroeg haar of ze tips wilde (want ik heb in de loop der tijd geleerd dat niet iedereen altijd op tips zit te wachten) en toen ze daar positief op antwoordde, gaf ik haar mijn tips om uit een leesdip te komen. Daarna dacht ik: dat is eigenlijk meer waard dan een tweet, daar kan ik best een hele blogpost over schrijven!
Ik heb al eens een blogpost geschreven over hoe je de leesdip kan voorkomen. Vandaag gaat het dus over wat je kunt doen als je, onverhoopt, toch in die leesdip terecht bent geraakt.
Luisterboeken luisteren
De tip die voor mij altijd werkt: luisterboeken luisteren. Het luisteren van boeken heeft in je hersenen hetzelfde effect als het lezen van boeken. Het maakt dat ik me niet hoef te focussen op de letters (altijd handig met dyslexie) en desnoods ondertussen iets anders kan gaan doen: kleuren, de was opvouwen, wandelen of diamond painten. Vaak helpt het luisteren van boeken mij op die manier om wel mijn leesconcentratie hoog te blijven houden, terwijl ik ondertussen mijn onrust kwijt kan.
Kies voor veilig en vertrouwd
Wat voor jou veilig en vertrouwd is, dat weet je zelf het beste. Misschien is het een boek van een auteur waar je vaker wat van hebt gelezen, misschien is het een genre waarvan je weet dat jouw triggers er niet in zitten of misschien is het een boek waar je als kind van genoot. Zelf heb ik een lijstje met opties voor als het niet goed met me gaat, en er zijn ook boeken die ik speciaal ‘bewaar’ tot ik ze nodig heb.
Herlees een boek
Een boek herlezen kan een prima manier zijn om uit een leesdip te komen. Je weet dan precies wat je kan verwachten, en dat kan precies genoeg rust geven om ervoor te zorgen dat je wel weer gaat lezen. Het is in feite de maximale variant van veilig en vertrouwd. Zo werkt het in ieder geval voor mij. Doordat er geen verrassingen meer in het boek zitten, weet ik zeker dat het boek mij gaat bieden wat ik nodig heb.
Kies een boek voor een andere leeftijdsgroep
Ook dit is een tip die ik zelf vaak toepas. Niet alleen voor mijn blog, maar ook voor mezelf. Voor mij werkt het vaak om een boek te pakken voor een jongere leeftijdsgroep. Ik ben wel kritisch, want ik wil wel een goed verhaal wat me dan ook meteen pakt. In mijn geval kies ik dan vaak voor jeugdboeken, en zo kom je enorm veel leuke boeken tegen. Echt een aanrader hoor! Ook als je niet in een leesdip zit 😉
Kies een boek dat voor jou ‘licht’ of ‘makkelijk’ is
Eigenlijk is de conclusie van al mijn tips en trucs dit: kies iets wat voor jou ‘licht’ of ‘makkelijk’ is. Voor de een zal dat literatuur zijn, voor de tweede poezie en voor de derde een fastfood-thriller. Weer een ander zal kiezen voor een jeugdboek of een luisterboek. Het doet er niet toe, als het voor jou maar lekker makkelijk leest. Kies in feite voor de joggingbroek onder de boeken. Dan komt het vanzelf goed.
De joggingbroek onder de boeken. Die ga ik onthouden!
LikeLike
Dit vond ik leuk om te lezen: ik deed precies hetzelfde: teruglezen van jeugdboeken, makkelijke boeken.
Luisterboeken doe ik eigenlijk heel zelden.
LikeLike
Phoe, nou, ik heb er ook één. Sinds januari al en hij houdt maar niet op. Geloof dat ik toe ben aan Jip en Janneke nu;). Nee, maar serieus, na het lezen hiervan denk ik dat ik maar weer eens wat jeugdboeken ga halen. Wist ik wel, maar was ik even vergeten, dus dank voor de tip!
LikeLike
Graag gedaan! Misschien Moordgids voor Lieve Meisjes eens proberen? Dat is echt zo’n boek om je uit een leesdip te trekken.
LikeLike
Ik kwam na deze blog ergens een boek over ‘Miss Merkel’ tegen. Heb die nu gereserveerd. Klonk als een laagdrempelige, humoristische detective. Klonk goed dus😉.
LikeLike
Leen dan ook meteen even De Moord op Winsor Castle, die vind jij ook vast leuk. Fanfictie over de britse koningin.
LikeLike