De mooiste reading journal spreads

Ik heb zelf (nog) geen reading journal (al heb ik wel een boekje waarin ik al mijn gelezen en beluisterde boeken in bijhoud), maar ik vind het heerlijk om te kijken naar wat anderen allemaal in hun reading journal tekenen en plakken. Vandaag neem ik je daarom mee in de ‘spreads’ (pagina’s dus) die ik het mooiste/leukste vind of die mij handig lijken, mocht ik ooit een reading journal beginnen.

Ik ben bijvoorbeeld dol op van die getekende boekenkasten met stiekem ook nog wat andere dingetjes op de planken. Zoals deze:

Het idee is dat je op iedere rug de titel van een boek schrijft. Sommige mensen kleuren de rug ook nog, bijvoorbeeld in dezelfde kleur als de kaft van het boek, of ze maken gebruik van een kleurcode om het genre aan te geven.

Dit is een iets andere variant van het ‘kleur de kaft’-principe. Deze persoon heeft het aantal boeken per maand uitgesplitst (ik vermoed dat dit tegelijkertijd een tracker is voor het aantal boeken dat er in een jaar gelezen wordt) en je ziet ook dat er al een paar boeken zijn ingevuld. Voordeel van deze spread en die hierboven is dat het er uit ziet alsof je het ook nog kan als je niet zo goed bent in tekenen (zoals ik).

Een van de voordelen van een reading journal lijkt mij dat ik wat makkelijker bij kan houden bij welk deel van een serie ik ben. Zelf zou ik ook graag de titels van de vervolgdelen in de tracker verwerken, dus deze is niet helemaal wat ik zou doen, maar jullie snappen het idee.

Wat me een enorm werk lijkt, maar wel leuk als ik weer eens niet veel andere dingen te doen heb: een complete collage maken rondom een boek. Zoals deze:

Niet alleen kijk ik graag op Pinterest, maar ook op YouTube kijk ik graag naar boek(gerelateerde) (reading) journals.

Ik vind bijvoorbeeld de filmpjes van Journal with Chloe erg fijn. De spreads zijn mooi maar niet intimiderend, en ik vind het fantasy-tintje uiteraard ook tof 😉

Sowieso valt me op dat de meeste reading journals meer gebruik maken van stickers, geprinte plaatjes en eenvoudige tekeningen, terwijl de meeste bullet journals (zeker die online staan) vaak ontzettend ingewikkeld zijn om te tekenen, waardoor ze nogal intimiderend zijn.

Over intimiderende tekeningen gesproken…

Ik kan natuurlijk geen post over reading journals maken zonder iets Harry Potter-gerelateerds, dat snappen jullie wel, toch? Deze ‘setup’ is van Amanda Rach Lee, en ik kijk haar journal filmpjes sowieso erg graag.

Wat zijn jouw favoriete reading journal spreads?

9 gedachtes over “De mooiste reading journal spreads

 1. Naomi zegt:

  Oeh, deze zijn allemaal zó tof! Ik heb een documentje in mijn computer met gelezen boeken, maar zo’n journal ziet er natuurlijk veel leuker uit. Wel een herkenbaar probleem dat de mooie pagina’s van anderen nogal intimiderend kunnen zijn, maar wat is het gaaf om te zien! Voor het bijhouden van een serie vind ik het trouwens wel een heel goed idee. Kan ook supersimpel natuurlijk.

  Like

 2. Riannew zegt:

  Ja leuk! Ik heb jaren een bullet journal bij gehouden, eentje zonder al te veel poespas met vooral handige trackers en to-do lijstjes. Dit jaar ben ik er mee gestopt maar een reading journal is dan weer erg leuk. Hmmm…

  Like

 3. Raya Schaduwjaagster zegt:

  Fascinerend om naar te kijken! Ik zie het me zelf niet doen, want alle tijd die ik dan kwijt ben aan journalling, besteed ik liever aan meer boeken lezen. Maar ik bewaar deze blog wel omdat er toffe ideeën inzitten om met kinderen creatief rond boeken te werken.

  Mijn eigen gelezen boeken houd ik gewoon bij op goodreads. 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.