8 herkenbare dingen voor boekenliefhebbers

Als boekenliefhebber zijn er een aantal dingen die we (bijna) allemaal herkennen. Vandaag een lijstje dat dus eigenlijk een feestje is: een feest der herkenning!

Er ligt een stapel boeken, maar dat ene boek wat jij wil lezen is uitgeleend bij de bieb/niet beschikbaar op je ereader/heb je uitgeleend. Dit is heel irritant, want eigenlijk zit je dan met je hoofd in dat ene boek, terwijl je het niet kan lezen. Dan heb je maar twee opties: of met (lichte) tegenzin een ander boek lezen of wachten tot jouw gewenste boek weer beschikbaar is voor jou.

Je wil een reading journal beginnen, maar vindt alle reading journal spreads die je op Pinterest ziet nogal intimiderend. Geen nood, het grote voordeel van een reading journal (of bullet journal, of wat voor journal dan ook) is dat je er niet veel meer voor nodig hebt dan een boekje/schriftje en een pen. Al het andere is bijzaak. Dus als jij een reading journal wil beginnen: ga ervoor!

Je grootste hobby is lezen, maar je weet niet of je wel kunt blijven lezen met de huidige economie. Geen nood, ik heb budgettips voor lezers! Lezen kan ook met een klein budget, en hint: de bibliotheek (zowel online als fysiek) wordt je nieuwe favoriete place to be.

Soms wil je best buiten je ‘comfortzone’ lezen, maar je weet niet goed wat je dan moet kiezen. Laat ik nou toevallig al eens een hele serie hebben geschreven over instapboeken bij verschillende genres! Detectives, thrillers, fantasy, jeugdliteratuur, historische romans… Kies iets leuks uit! Zit er niets voor je bij? Kijk dan vooral even naar ZomerLezen, waar ik ieder jaar een waslijst aan boekentips geef.

Er is een lijst met boeken waarvan je vindt dat je ze moet lezen, en een lijst met boeken die je eigenlijk wil lezen. Gesproken vanuit het perspectief van iemand die Nederlands heeft gestudeerd en dus heel veel boeken verplicht heeft moeten lezen: kies voor de boeken die je wil lezen. Tegen heug en meug lezen omdat je vindt dat het moet (of omdat het van iemand anders moet), dat is zelden een recept voor boekenliefde, zeker als je de ‘ik leer lezen-fase’ voorbij bent.

Er is ook een lijst met boeken waarvan je vindt dat je ze niet mag lezen, maar die je toch eigenlijk heel graag leest. In dit geval is er vaak sprake van lees-schaamte. Mijn advies: schaam je niet voor wat je leest. Het is namelijk veel belangrijker dat je leest dan wat je leest.

Er zijn dagen dat je bedacht had om te gaan lezen, maar toen kwam ‘leven’ voorbij en moest je je leesplan helaas laten varen. Soms kwam ‘leven’ op een leuke manier voorbij (‘zullen we vanavond samen iets leuks gaan doen?’ of ‘hoi, je kleinkind/neefje/nichtje/nieuwe buurmeisje staat op het punt om geboren te worden, kunnen jullie even voor de kinderen zorgen?’), maar soms ook op een stomme manier. Dat is soms zo, en je mag dan best even balen dat je jouw fijne leesmomentje moet inruilen voor iets stoms, want leuk ruilen tegen stom is bijna altijd een slechte ruil.

Je hebt een favoriete leesplek en een favoriet leesmoment. Dit zal bijna iedere boekenliefhebber wel herkennen: je hebt een bepaalde stoel of een plekje op de bank dat het allerlekkerste ligt/zit, waar je het beste licht heb en waar je dus het allerlekkerste kunt lezen. En er is ook een moment van de dag dat het lekkerste leest. Voor de een is dat in de ochtend als nog niemand wakker is, voor de ander is dat als de kinderen naar bed zijn en voor een derde is dat als je zelf in bed ligt en niemand je nog kan storen. Maar we hebben allemaal dat moment en wee degene die aan dat moment komt! 😉

4 gedachtes over “8 herkenbare dingen voor boekenliefhebbers

  1. Naomi zegt:

    Vooral dat laatste is zó herkenbaar! Favoriet leesmoment en favoriete leesplek. En oké, dat eerste is ook wel heel herkenbaar. Gelukkig heb ik de bieb al jaren geleden ontdekt, dus ik ben er zeker van dat ik me qua economie geen zorgen hoef te maken om lezen (hoewel ik me soms wel zorgen maak om het voortbestaan van de bieb…).

    Like

  2. Yvonne zegt:

    Ik heb er nog een: je hebt je boek uit en kan niet kiezen uit de ‘nog te lezen’ stapel boeken die op je wacht omdat er verschillende boeken zijn waarin je héél graag wilt beginnen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.