Heerlijke boeken voor de herfst

De herfst is nu echt (eindelijk!) definitief in het land. Ik ben niet zo goed in de zomer, dus ik heb met smart zitten wachten op de herfst! Vandaag deel ik fijne boeken voor in de herfst, zowel voor herfstliefhebbers als herfsthaters en alles wat daar tussenin zit! Dus trek je warme huispak aan, maak een warm drankje klaar, kruip onder een deken en kies een fijn boek uit. Helemaal herfstproof!

Cozy crime

Ik ben gek op detectives en thrillers, maar in de herfst kies ik graag voor cozy crime. Niet alleen is dit heel gezellig (hallo, cozy, what’s in a name…) en kun je je met deze boeken extra goed opkrullen op de bank met een kop warme thee binnen handbereik, ook bevatten de verhalen vaak net dat beetje extra humor en sfeer, waardoor je ze dolgraag wil lezen als je natgeregend thuis komt uit werk of studie.

De Mitford Moorden. Oke, er bestaan niet veel boeken die meer voldoen aan het genre Cozy Crime dan de serie De Mitford Moorden. Met name het eerste deel is geweldig cozy, en dus heel geschikt om in de herfst te lezen, met een kop thee binnen handbereik en lekker weggekropen onder een dekentje. Hoofdpersoon is Louisa, een jonge vrouw van arme komaf die gaat werken voor de rijke familie Mitford (deze familie heeft overigens echt bestaan). In ieder boek volg je een van de zussen (er is ook een broer, maar over hem is geen boek) en hoe Louisa werkt voor hen. En in ieder boek vallen er doden rondom de familie Mitford… Maar ondertussen gaat het ook over het reilen en zeilen binnen het gezin, en hoe de verschillende zussen en hun ouders met het personeel (waaronder Louisa) omgaan. Voor de fans van Downtown Abbey (de auteur van deze boeken heeft meegeschreven aan die serie) en ik denk ook een aanrader voor de fans van De Zeven Zussen.

Baantjer (luisterboek). Zin in wat gezelligheid, maar ook om een heerlijk herfstgerecht te gaan maken? In dat geval: zet lekker een luisterboek aan! De luisterboeken van Baantjer zijn hier heel geschikt voor, want je hebt ze in een dagdeel uit. Perfect dus om een flinke pan stoofvlees of soep te maken, of een appeltaart te bakken. Ik vind zelf de boeken die Peter Römer heeft voorgelezen het fijnste, al heb ik de indruk dat hij soms een paar van de oude Baantjers een beetje heeft aangepast aan de moderne wensen qua spanning en verhaalopbouw. Maar de sfeer past prima bij een middagje koken, en het verhaal is dan weer niet zo diepgaand dat je heel veel mist als je even je aandacht bij de pannen hebt en niet bij het verhaal. Ik luister deze luisterboeken vaak via Storytel, maar de bibliotheek heeft ze ook (je hebt in de app de grootste kans van slagen).

Hare Majesteit de Queen onderzoekt…. Dit is een cozy crime serie die zo cozy is dat de crime soms ver te zoeken is. Hoofdpersoon en speurneus in deze serie is de inmiddels overleden Koningin Elizabeth II, die de neiging heeft om zich achter de schermen behoorlijk te bemoeien met zaken waar haar personeel haar juist tegen wil beschermen. Het merendeel van het personeel heeft niet door dat de koningin allang op de hoogte is, en aan de touwtjes trekt. Dit is liefdevolle fanfictie over Elizabeth II, die gesitueerd is toen zowel zij als haar geliefde echtgenoot nog leefden en toen er nog geen gedoe was met Harry en Megan.

Fantasy

Ook fantasy lees ik graag, zeker op een lange regenachtige dag, want dan heb je lekker veel tijd om in je boek te kruipen en helemaal onder te dompelen in deze nieuwe verzonnen wereld. Fantasy is daarnaast ook uitermate geschikt voor mensen die even door een stomme periode gaan of voor mensen die gewoon even willen verdwijnen in een andere wereld.

De Glazen Troon en Hof van Doorns en Rozen. Dit zijn twee fantasyseries van dezelfde auteur. Wil je kennismaken met haar werk en high fantasy, dan zou ik De Glazen Troon aanraden. Heb je al wat ervaring met fantasy, dan is Hof van Doorns en Rozen (ook wel bekend als ACOTAR, A Court of Thornes and Roses) een aanrader. In De Glazen Troon volg je Celaena, die na een jaar slavenarbeid door de koning en zijn zoon wordt uitgekozen om de Kampioen van de koning te worden. Als ze wint, kan ze haar vrijheid terugverdienen en gaat haar levensstandaard er enorm op vooruit. Als ze verliest, sterft ze. Maar Celaena heeft meer redenen om mee te doen aan dit toernooi dan alleen haar toekomst. In Hof van Doorns en Rozen volgen we Feyre, die na het doden van een Fae ontvoert wordt door de Heer van het Lentehof, waar ze als een soort Belle samenleeft met het Beest dat haar ontvoerd heeft.

De Verborgen Universiteit. Dit is urban fantasy, en gaat over Alexa die gaat studeren aan een kleine universiteit in Londen. Al snel ontdekt ze dat er nog een universiteit is, Untraceble University. Hier studeren de studenten geen Engels, maar magie. Alexa’s vader was namelijk een magus, en deel van zijn erfenis is dat zij magie beheerst. Maar er is meer, want de dood van haar vader is met raadsels omgeven, en magie blijkt niet zo onschuldig als je in eerste instantie zou denken. En dan is er ook nog het (magische) studentenleven, vol nieuwe dingen. Alexa wil alles ontdekken, maar de verantwoordelijkheden van het hebben van magie en kennis over magie vragen ook om een bepaalde houding en verantwoordelijkheid. En wat heeft Sander, haar beste vriend uit haar basisschooljaren, allemaal voor haar verborgen?

Nevermoor. Oke, mocht je onder een steen geleefd hebben de afgelopen paar jaar: Nevermoor is geweldig en heeft in alles de potentie om de nieuwe Harry Potter te worden. Ik bedoel: we hebben een semi-geheim genootschap met een enorme toelatingsprocedure, grote pratende katten, dappere kinderen en vriendschappen voor het leven. Gooi nog een gigantische school en een hotel met eigenschappen van De Kamer van Hoge Nood in de mix en je snapt: deze boeken moet je gaan lezen. O, en had ik al gezegd dat er ook enorm veel lekker eten in zit? En draken? Nee? Bij deze dan 😉

Feelgood & Romantisch

Geen zin in moorden of magie? Ga voor een lekker feelgood-boek, of kies iets romantisch om heerlijk bij weg te dromen. Dit is het moment om te doen alsof de wereld buiten jouw boek niet bestaat, en in de wereld binnen jouw boek komt alles altijd goed. En dat is soms heerlijk om te weten!

Valerie Lane. Dit is een serie die ik hier regelmatig bespreek, want het is een ontzettend lieve feelgood-serie, zeer geschikt tegen leesdips en ook een probaat middel tegen andere misere. In Oxford is een klein straatje met een theewinkel, een chocoladewinkel, een antiekwinkel, een wolwinkel en een cadeauwinkel. Al deze winkeltjes worden bestierd door vrouwen, en de straat waar ze werken is vernoemd naar Madame Valerie, een dame die ooit in die straat een kruidenierszaak had. De eigenaresses zijn vriendinnen en komen iedere woensdagavond bij elkaar in de theewinkel, naar voorbeeld van Madame Valerie. Ieder deel gaat over een ander winkeltje en diens eigenaresse, en alle vijf de vrouwen zijn op zoek naar een beetje warmte, liefde en geluk.

De Theeroos. Deze dikke pil is buitengewoon geschikt om een regenachtig weekeind mee op de bank door te brengen, lekker weggekropen onder een dekentje en met uiteraard een flinke pot sterke thee binnen handbereik, want dit boek bevat niet alleen een heerlijk romantisch verhaal met een sterke vrouw in de hoofdrol, maar ook een mooi verhaal over de kracht van een kopje thee. Een verhaal wat je meeneemt in het leven van Fiona, een meisje van Ierse afkomst dat samen met haar ouders en broertjes en zusje in Whitechapel woont. Ze werkt in de theefabriek van Burton, maar droomt van haar eigen winkel, samen met haar geliefde Joe. Maar het noodlot beslist anders, en Fiona probeert er het beste van te maken. Toch blijft ze dromen van twee dingen: haar eigen winkel, en samen leven met de liefde van haar leven: Joe.

De Edelsteentrilogie. Een trilogie, een serie van drie boeken dus, die samen een periode van slechts twee weken beschrijven waarin Gwendolyn ontdekt dat niet haar zusje, maar zij het tijdreisgen van de familie heeft gekregen. Wat moet ze in hemelsnaam met deze gave, en waarom wil niemand haar ook maar iets vertellen? En waarom is haar tijdreisgenoot Gideon zo ontzettend irritant knap? Wanneer kan ze ooit nog een normaal leven leiden, en wanneer gaat Gideon haar nu eindelijk eens kussen? En hoe zit het met haar rare eigenschap om mensen die allang dood zijn te kunnen zien en horen? Een prima serie om een aantal avonden mee op de bank te liggen, en een heerlijke serie om bij weg te dromen. Met wat puberdrama, maar ook met een gezonde dosis spanning, raadsels, romantiek en humor.

11 gedachtes over “Heerlijke boeken voor de herfst

 1. rinapka zegt:

  cozy crime vind ik een leuk genre, fantasy heb ik minder mee…
  In elk geval weer een mooi lijstje.
  Feel good neem ik altijd mee in bed, een half uurtje, hoewel soms worden het heel veel halve uurtjes.

  Like

 2. Ria zegt:

  Heeft die Edelsteentrilogie echt veel puberdrama? Het klinkt verder namelijk erg goed.

  Ik zie een aantal boeken aangeraden, die ik ook al gelezen heb. Als je van de serie De Glazen troon houdt, is Cinder en alle boeken die daarop volgen van Marissa Meyer ook erg leuk.

  Like

  • booksometea zegt:

   Het is meer puberdrama dan De Glazen Troon, maar dat zit vooral op het liefdesleven. En een groot deel van het verhaal is daar geen ruimte voor.

   Ik vind zelf de Lunar Chronicles minder leuk dan De Glazen Troon.

   Like

 3. Kimberley zegt:

  Ik heb al vaker gehoord van Nevermoor, maar heb het nog nooit gelezen. Ben echt heel benieuwd ernaar wel, love me some fantasy. Dankjewel voor de tips!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.