De kater van… het boek dat te sloom was

Ik had een boek uit de bieb gehaald. Sterker nog, het was een boek wat ik had moeten reserveren, want er was een enorme wachtrij voor. Maar al snel had ik spijt, want dit boek bezorgde mij een boekenkater!

Wat was het probleem: dit boek was te sloom. En op zich heb ik geen probleem met een auteur die de tijd neemt om een verhaal op te bouwen, als daar maar wel de belofte in zit van echt een goed verhaal. En die belofte werd niet ingelost, want iedere keer dat er eindelijk iets van spanning in het verhaal kwam, brak de auteur die spanning af door te switchen naar een ander personage, en dat andere personage hield zich ook met iets heel anders bezig, waardoor de spanning steeds verdween.

Dat maakte dat het verhaal niet op gang kwam en het lezen voelde als proberen om door stroop te lopen. En als het nou een verhaal was met een enorme diepgang of hele mooie taal, dan was het nog fijn geweest om te lezen. Maar dat was niet het geval, want dit was een helemaal niet intrigerend moordmysterie (in tegenstelling wat op de cover stond…). En eehm… moordmysteries staan niet per se bekend om hun mooie taal.

Moordmysteries lees je namelijk voor de puzzel, de intriges, de spanning. En dat was dit boek dus niet, want het was sloom, het verhaal kwam maar niet op gang en het schoot voor geen meter op, want iedere vorm van spanning werd steeds afgebroken en daarmee werd het hele boek eigenlijk verpest.

Dit boek heb ik (je zou het niet verwachten) niet uitgelezen, en ik heb in alle eerlijkheid medelijden met degene die zich na mij door dit boek probeerde te worstelen. Ik wens diegene bij deze veel succes, en weet dat ik je niet zal veroordelen als je dit boek niet uitlees.

13 gedachtes over “De kater van… het boek dat te sloom was

   • booksometea zegt:

    Ja, zo denk ik er ook over. Maar niet iedereen deelt die mening, dus ik ben er voorzichtig mee. Zeker als een boek bij ‘de grote massa’ wel erg in trek is.

    Like

   • Lalagè zegt:

    Dan schrijf ik er juist wel over! Als een niet zo bekend boek me tegenvalt, dan niet. Het maakt ook uit of de schrijver jong en Nederlands is, dan ben ik voorzichtiger dan bij een buitenlandse of overleden auteur.

    Like

 1. Naomi zegt:

  Nu maak je me best nieuwsgierig welk boek dit was. Vaak roept het juist spanning op vind ik, als een auteur wisselt tussen personages, maar ik snap wel wat je bedoelt: het kan ook helemaal ‘verkeerd’ uitpakken.

  Like

 2. rinapka zegt:

  Ook ik werd nieuwsgierig, want ja ik puzzel ook graag mysteries uit…
  Groot gelijk dat je niet verder las, maar mijn nieuwsgierigheid wil ook weten of ik ook niet verder kom… dus wie weet, neem ik het mee van de bieb 😉

  Like

 3. Saar zegt:

  Ik had ook pas een gehyped boek in mijn handen. Ben tot blz. 100 gekozen maar toen was ik erg klaar mee. Was op den duur zo nijdig dat er maar niks gebeurde. Ik heb een ander boek gepakt.

  Like

 4. Deborah Hamar zegt:

  Dat vind ik dan ook direct het lastige van recensies lezen over een boek of film. Want eerlijk is eerlijk de een loopt er mee weg de ander komt niet verder dan de eerste 3 hoofdstukken. Over smaak valt niet te twisten.

  Vervelend is het wel als je je zo verheugd hebt op een boek en dan blijkt het zo tegen te vallen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.