Wat je een boekenliefhebber NIET moet geven

Het is weer de tijd van cadeautjes zoeken, van gezelligheid en van hopeloze verlanglijstjes. Om te voorkomen dat jullie een miskoop doen, heb ik even wat dingen op een rijtje gezet die je een boekenliefhebber sowieso niet moet geven. Want eehm, dat scheelt vast veel miskopen en gedoe met dingen retour moeten brengen/sturen en dat soort vervelende klusjes die je er helemaal niet bij kunt gebruiken in deze drukke tijd.

Een boek in een genre wat we nooit lezen. Als iemand graag romantische boeken leest, durf ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat je niet aan hoeft te komen met een boek van Arlidge of Cavanagh. Als iemand graag fantasy leest, is de kans klein dat diegene zal genieten van een literair (bedoeld) drama, en de meeste fans van De Zeven Zussen zul je niet blij maken met fantasy of dystopische boeken. Dus kies veilig, en kies iets wat we graag lezen. Je geeft een vegetariër of veganist ook geen ‘gooi grote stukken vlees op de bbq’-boek, toch?

Een boek met een thema wat we graag vermijden. De meeste lezers hebben wel een paar thema’s die we vermijden, en daar zijn we vaak heel open over, en anders kom je er vast wel achter als je je hersens een beetje gebruikt. Zit er kanker in de familie? Doe maar geen boek met/rondom het thema kanker. Zit diegene met zichzelf in de knoop? Geef dan een boek met afleiding, niet een zelfhulpboek. Tenzij we daar zelf om vragen, kun je dat soort dingen beter vermijden. Doen wij ook graag.

Een boek ‘om ons iets te leren’ of met ‘een hint’. Dit is namelijk ongeveer net zo ‘aardig’ als iemand die (een beetje) te dik is ongevraagd een abonnement op de sportschool geven of een stapel boeken over afvallen. Ook hier geldt: als we er niet zelf om gevraagd hebben: niet doen. Je verpest daarmee voor ons het feestje als je het wel doet, en veel mensen veranderen van dit soort ‘hints’ in recalcitrante kleuters: als het zo opgedrongen wordt, doe ik het juist niet!

Een boek wat je zelf verschrikkelijk vond (vooral niet onder het motto ‘jij vindt dit vast prachtig!’). Vertel, waarom zouden wij een boek dat jij vreselijk vond wél kunnen appreciëren? Denk je dat onze smaken dusdanig verschillen dat het boek wat jij afgrijselijk vond bij ons een hit is, of wil je gewoon op een makkelijke manier van het boek af? Wees er dan gewoon eerlijk over, oké?

Een boek wat enorm gehyped is, maar wat niet op ons verlanglijstje staat. De meeste boekenliefhebbers weten prima welke gehypte boeken ze wel en vooral welke ze niet willen lezen. Afwijken van ons lijstje, omdat dit boek toevallig vooraan lag bij de boekwinkel/bovenaan de website stond? Dan zie ik het zomaar gebeuren dat je op zoek moet naar het bonnetje, want de kans is klein dat we dat boek graag willen lezen/hebben.

P.S.: wil je weten wat je ons wel moet geven? Klik hier voor toffe tips voor schoencadeautjes en hier voor originele cadeautjes!

En nu ben ik even heel eerlijk: ik heb dit niet helemaal zelf bedacht. Ik zag namelijk een YouTube-video van How to ADHD, waarin uitgelegd wordt wat je een ADHD’er niet moet geven voor kerst. En dat inspireerde mij om net zo’n lijstje te maken, maar dan voor boekenliefhebbers. Voor de volledigheid zet ik de video even hieronder neer.

5 gedachtes over “Wat je een boekenliefhebber NIET moet geven

 1. Naomi zegt:

  O, brrr, een boek met ‘een hint’. Dat zou bij mij direct na de Sintviering bij het oud papier belanden. Overigens ben ik als ik zelf iets voor iemand koop altijd blij met een lijstje (want dan doe ik het goed) en ik zou nooit afwijken van zo’n lijstje met een hype-boek.

  Like

 2. rinapka zegt:

  Ik kies het liefst boeken van verlanglijstjes, dan weet ik zeker dat het gewenst is. Zelfs als het zoals pas voor mijn zus is. Ze vroeg een advent-dagboekje, gelukkig want er zijn er verschillende, maar ook die koop ik als ik de titel ken. Mijn voorkeur daarvan is anders…
  Je filmtip bekijk ik straks, ik ben benieuwd, want ik loop in mijn minibiebserie van vorige week behoorlijk tegen hoe autisme neergezet is aan.

  Like

 3. Liesbethblogt zegt:

  Ik stel mensen altijd voor gewoon niks voor te kopen tenzij het chocola is. Maar idd subtiele hints, die vind ik normaal al irritant als je het niet gewoon tegen me durft te zeggen prima schrijf het op kan ik het tenminste voor je neus verbranden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.