How To: Kerstvakantie leesmarathon

Oké, de kerstvakantie is nu echt bijna begonnen, en het is tijd om ons voor te bereiden op alle leuke activiteiten die je dan kunt doen. Ongeacht de omstandigheden waar je in zit, een leesmarathon kan (bijna) altijd. Maar wat heb je nodig om deze leesmarathon tot een waardevolle herinnering te maken (in plaats van ‘een gewone leesmiddag/leesdag’)?

De voorbereiding

Regel een stapel boeken (tip: vandaag kun je prima nog naar de bibliotheek, die is nog op de normale tijden open). De bibliotheek is voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis, en de bieb in mijn woonplaats heeft regelmatig aanbiedingen voor volwassenen, waardoor je voor een kleiner bedrag een paar maanden lid kan zijn (voor Vlaamse lezers: bibliotheekabonnementen in Nederland zijn minimaal 50 euro per jaar). Alternatief (als je niet meer de deur uit wil of kan) is door de ereaders ‘even’ vol te gooien met boeken.

Zorg dat iedereen er warm bij zit. Dat hoeft niet door de verwarming aan te zetten of hoog te zetten, je kunt ook een aantal zachte dekentjes kopen (Kruitvat, Trekpleiser, Wibra, Zeeman en/of Action hebben vast wel iets liggen, net als de Primark en de Ikea). Daarnaast zijn er ook zeer warme pyjama’s te koop die het prima doen als huispak. Een paar kruiken of kersenpittenzakken kunnen ook erg fijn zijn. Zorg ook voor warm drinken (verwarmende thee bijvoorbeeld, of warme chocolademelk). Mocht je een verzwaringsdeken in huis hebben: die zijn vaak ook erg warm, dus pak die er vooral bij!

Overweeg of je wat lekkers in huis haalt om tijdens het lezen te kunnen snaaien. Mijn ervaring is dat popcorn en lolly’s/candy canes goed passen bij de kerstsfeer en een groot succes zijn. Goed te combineren met lezen en je doet best een poosje met je portie lekkers, zeker bij de lolly’s en candy canes.

Zorg voor goed licht. Ja, kerstlichtjes zijn mooi en kaarsjes gezellig, maar ze maken niet dat je nou zo lekker veel van je boek ziet. Lampen aan dus, of hou de marathon overdag, tussen de ochtendkoffie en de middagthee zeg maar.

Maak de sfeer gezellig. Hier komen die kaarsjes dus wel van pas, net als een filmpje van een open haard (want beter voor het milieu en minder gedoe dan een echte open haard) of een gezellig sfeervol ‘reading music-video op YouTube, bij voorkeur met kersttaferelen, of sneeuw en ijs. Je hoeft toch niet meer naar buiten 😉

De leesmarathon

Oké, goed opletten, want dit is extreem ingewikkeld!

  1. Pak je boek
  2. Pak je drinken en thee
  3. Doe kaarsjes aan
  4. Optioneel: zet de YouTube of muziek aan
  5. Nestel jezelf met dekens op de bank of in een stoel
  6. Doe je boek open
  7. Lees.

Uiteraard kun je stappen weglaten als die niet bij jou passen, of dingen toevoegen (geurkaarsen bijvoorbeeld, of soy wax melts) als je dat prettig vindt. Het is jouw leesmarathon, dus vul hem vooral in zoals jij denkt dat goed is.

Ga jij een leesmarathon houden deze kerstvakantie?

4 gedachtes over “How To: Kerstvakantie leesmarathon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.