Het verschil tussen verhalen voor kinderen en verhalen voor volwassenen

Ik geloof dat we het even moeten hebben over het verschil tussen verhalen voor kinderen en verhalen voor volwassenen. Auteur Pim Lammers was gevraagd om het gedicht voor de Kinderboekenweek te schrijven, maar hij heeft zich teruggetrokken. Waarom? Omdat hij met de dood bedreigd wordt. En waarom wordt hij bedreigd? Omdat hij een aantal jaar terug een verhaal voor volwassenen heeft geschreven over een minderjarige jongen die een relatie heeft met zijn meerderjarige trainer.

Verhalen voor volwassenen

Nogmaals: dit is een verhaal voor volwassenen. Het is geen verhaal voor kinderen. Toch wordt Lammers gecanceld en zelfs bedreigd, omdat hij een verhaal heeft geschreven over pedofilie. Een verhaal voor volwassenen. Het verhaal is geen verhaal voor kinderen. En: het is een verhaal. Fictie. Geen realiteit. Het is een verzonnen verhaal.

In verhalen voor volwassenen komen wel vaker heftige thema’s voor. Seks, moord, doodslag, drugsgebruik, mishandeling, alcohol, misbruik, manipulatie, vreemdgaan, ongezonde relaties, ziekte, dood… het komt allemaal voorbij. En, in tegenstelling tot verhalen voor kinderen: er wordt niet altijd een oordeel uitgesproken over dit soort dingen. Of het oordeel is niet wat ‘men’ graag ziet.

Verhalen voor kinderen

In kinderboeken zitten bepaalde thema’s niet (seks bijvoorbeeld, zeker expliciete seks niet), en worden andere thema’s (drugs, misbruik, dood) met een zekere omzichtigheid behandeld. Het komt er wel in voor, maar in bedankte termen, aangepast op wat kinderen aankunnen en hoe de meerderheid van de maatschappij erover denkt. In jeugdboeken zie je dat hoe ouder de doelgroep is, hoe zwaarder de thema’s worden en hoe genuanceerder erover gesproken wordt. Toch blijft er altijd een ‘en zo werd alles weer goed/normaal/en ze leefden nog lang en gelukkig’ einde in zitten. Pas bij 15+ zie je daar een kleine kentering in komen, namelijk dat niet alles altijd weer goed komt. Maar ook daarbij komen bepaalde thema’s niet aan de orde, of alleen met dat happy end.

Het grote verschil tussen verhalen voor kinderen en verhalen voor volwassenen is dus niet alleen de thematiek van de verhalen, maar ook de manier waarop die thema’s besproken worden. Zo kan het dus zijn dat een auteur in een verhaal voor volwassenen het heeft over pedofilie, of over misbruik of over moord, maar dat in een verhaal voor kinderen niet doet. De taak van literatuur is namelijk niet alleen om te vermaken, maar ook om af en toe te schuren, te duwen waar het pijn doet of om een moeilijk onderwerp op een andere manier te belichten.

Het werk vs de auteur als persoon

En dan is er nog het verschil tussen het werk van de auteur en de auteur zelf. Als een auteur schrijft over vreemdgaan, is hij/zij/hen dan zelf ook een vreemdganger? Als een auteur schrijft over moord en doodslag, is die auteur dan zelf ook een moordenaar? Als een auteur schrijft over pedofilie, maakt hem dat dan tot pedofiel?

Ik vind van niet. Toch zijn er mensen die daar anders over denken. Die het verschil niet kunnen of willen zien tussen fictie, een verzonnen verhaal, en de realiteit.

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor men dit verschil uit het oog verloren is. Feit is dat er een verschil zit tussen fictie en de werkelijkheid. En als we dat verschil uit het oog verliezen, wordt het boekenlandschap heel saai en de werkelijkheid heel erg eng. Want wat kan een auteur nog schrijven, als alles wat er geschreven wordt als waarheid wordt geïnterpreteerd? Bijna niets.

Hoe nu verder?

Wat moeten we hier nou aan doen? Simpel. Ten eerste moet het verschil tussen feit en fictie heel duidelijk worden. Daarnaast ook het verschil tussen ‘verhalen voor kinderen’ en ‘verhalen voor volwassenen’. Dat zijn taken voor het literatuuronderwijs, en als dat wegbezuinigd is, voor de media. Je weet wel, blogs en boekenprogramma’s enzo. En verder moeten we leren om ons niet zo te laten ophitsen door een klein groepje, maar om zelf even na te denken: waarom zou deze auteur dit onderwerp op deze manier besproken hebben in een medium dat als primaire doelgroep volwassenen heeft? Zegt dat iets over de auteur (oftewel: is dit een terugkerend thema in diens werk), of kun je enkel iets zeggen over het werk zelf? Kortom: we moeten leren om literatuur te analyseren en daar te plaatsen waar het hoort.

Moeten we het gesprek aangaan over pedofilie in de literatuur? Misschien. Moeten we het gesprek aangaan over de keuzes van cpnb? Misschien. Moeten we auteurs gaan bedreigen omdat ze ooit een tekst hebben geschreven die een pijnlijk en ingewikkeld onderwerp op een onconventionele manier bespreekt? Nee, absoluut niet. Dat zou namelijk betekenen dat je iemand bedreigd omdat hij/zij/hen/ zijn/haar/hun werk doet.

Gesprek aangaan: ja. Doodsbedreigingen: nee. Dat gaat altijd te ver.

8 gedachtes over “Het verschil tussen verhalen voor kinderen en verhalen voor volwassenen

  1. Raya Schaduwjaagster zegt:

    Mooi stukje. Helder uitgelegd.
    Dat volwassen mensen niet begrijpen dat er een verschil is tussen de auteur en zijn werk vind ik zo gek, maar ik ken een actrice die in een soapserie speelde en die werd in de supermarkt ook vaak aangesproken met de naam van haar personage. Het verschil niet zien werkelijkheid en fictie heeft iets kinderlijks. Maar doodsbedreigingen kunnen echt niet. Stop die bedreigers maar in de gevangenis.

    Like

    • booksometea zegt:

      Precies, er zit een verschil tussen de auteur en het werk van die auteur, en er zit een verschil tussen verhalen voor kinderen en verhalen voor volwassenen. Het is cruciaal dat we de verschillen daartussen kunnen blijven zien en herkennen, want anders krijg je dus dit: doodsbedreigingen. En dat gaat te ver.

      Like

  2. N.N. zegt:

    Ik heb het verhaal gelezen waar het over gaat. Het heet “Trainer”, en het is te vinden op het web. Het verhaal schept een broeierige sfeer. Ik ben het slachtoffer van een langdurig misbruik. Het verhaal haalde mijn ergste herinneringen weer naar boven.
    Na het lezen dacht ik: misschien kan men dit verhaal als literatuur lezen. Maar dat lukte niet. Het lukte vooral niet omdat in het verhaal het initiatief voor het misbruikt bij het jongetje gelegd wordt.
    Misbruikers bereiden hun daden altijd voor voor. Een van de doelen is om het misbruikte kind te laten denken dat het de seksuele handelingen zelf wil. Het Engelse woord ‘grooming’ wordt gebruikt om dit te benoemen. Maar ik vind in het verhaal geen spoor van grooming terug. Ergens las ik dat Lammers in dit verhaal de ervaring van een kennis verwerkt heeft. Misschien dat deze persoon nog steeds denkt dat hij/zij het initiatief voor het misbruik genomen heeft. Dan wordt het tijd dat iemand aan deze persoon uitlegt dat dit niet zo was. Lammers heeft misschien geen kennis over hoe misbruik werkt. Misschien dat hij daarom dit verhaal zo heeft opgeschreven. Als je geen kennis hebt van een moeilijk en traumatiserend onderwerp, dan moet je er niet over schrijven.
    Als laatste poging dacht ik: misschien wil Lammers walging oproepen en mensen aan het denken zetten. Maar dan zou er ook een spoor van grooming te vinden moeten zijn, die mensen kunnen zien en later in andere situaties misschien kunnen herkennen. Waarvoor zou anders de walging goed zijn?
    Ik zou het dus fijn vinden als mensen eerst het verhaal gaan lezen voor ze reageren. En dan Lammers vragen wat hij met dit verhaal wil bereiken. En dan zou ook het fijn zijn als het gesprek plaatsvindt dat boven in het artikel en in een van de reacties genoemd wordt.
    Dat gesprek is heel hard nodig, zo blijkt uit het artikel. Daar staat aan het begin: “…over een minderjarige jongen die een relatie heeft met zijn meerderjarige trainer”. De jongen had geen relatie. Hij werd misbruikt.
    Weten jullie ook niet hoe misbruik tot stand komt?

    Like

    • booksometea zegt:

      Dank voor je uitgebreide reactie.

      De discussie die ik hier aan wil zwengelen, gaat over hoe we omgaan met teksten die niet passen in ons wereldbeeld, en de auteurs die die teksten schrijven. Er zit namelijk een verschil tussen praten en doodsbedreigingen, daar gaat het mij om.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.