Recensie: ‘De getuige’ van Steve Cavanagh (Eddie Flynn deel 3)

Het verhaal

Een oude vriend van de vader van Eddie Flynn vraagt Eddie om op te treden als zijn advocaat. Leonard Howell’s dochter is ontvoerd, en er is maar 1 kans om haar terug te krijgen. Er moet losgeld betaald worden, en aangezien Howell’s bedrijf precies daarin gespecialiseerd is, weet hij als geen ander waar de risico’s liggen.

Eddie aarzelt even, maar gaat dan akkoord. Maar de zaak die zich ontvouwt is complexer dan gedacht, en Eddie moet al zijn zakkenrollers-trucjes aanwenden om te voorkomen dat het mis gaat. Zeker omdat de FBI al in grote getale aanwezig is als hij bij het huis van Howell aankomt.

Maar dan neemt de zaak een onverwachte wending, en wordt Howell, de cliënt van Eddie, opeens beschuldigd van moord. Howell moet voor de rechter verschijnen, en Eddie moet de jury zo zien te bewerken dat ze Howell vrijspreken. Eddie is ervan overtuigd dat Howell niet zijn eigen dochter heeft ontvoerd, maar wie zal hem geloven?

Ondertussen loopt er ook een andere zaak: Eddie en zijn goede vriend Harry zijn gedagvaard en moeten zich voorbereiden op een hoger beroep in een oude zaak. Zowel de veroordeelde als de nabestaanden zijn al overleden, dus wie wil het verleden oprakelen, en waarom?

Langzaam maar zeker komt er helderheid in de beide zaken. En die helderheid begint zodra er een bepaalde getuige wordt opgeroepen…

Mijn mening

Dit is een fijn boek, met veel vaart in het verhaal zonder dat het inlevert op de complexe puzzel. Minder gruwelijk dan Dert13n en FiftyFifty (de volgende delen in de Eddie Flynn-serie), en dat is heerlijk lezen. Veel plotwendingen, maar ook wat uitleg over de psychologie achter het bespelen van de jury. Ongemerkt leer je veel van deze boeken over het Amerikaanse rechtssysteem, wat weer handig is bij het lezen van en kijken naar andere Amerikaanse rechtbankseries.

Cavanagh was/is werkzaam als mensenrechtenadvocaat, en zijn kennis van het rechtssysteem deelt hij subtiel in zijn boeken: niet meer dan nodig, maar wel noodzakelijke kennis om het verhaal maximaal te kunnen waarderen, zeker als niet-Amerikaan. Dit is prettig, want eindeloze uitleg past niet in een boek als dit, maar zonder context kun je niet ten volle van deze serie genieten. Daarnaast is goed te voelen in de serie dat Cavanagh ontzettend thuis is in de rechtbank en het Amerikaanse rechtssysteem, maar weet hij zijn kennis daarover enorm goed te doseren. Wat dat betreft kunnen veel auteurs nog iets van hem leren.

De trucjes van Eddie zijn heerlijk om te lezen, en ik vind het eigenlijk jammer dat die in de loop van de serie langzaam lijken te verdwijnen. Het appeleert aan een soort Robin Hood-gevoel: iets slechts doen om iets goeds te bereiken. Van mij mogen deze trucjes weer terug in de serie!

In dit deel maken we ook kennis met Harper, die in de volgende delen een steeds grotere rol gaat spelen. We zien hoe Eddie haar leert kennen, hoe ze elkaar eerst wantrouwen en dan langzaam maar zeker een vertrouwensband opbouwen. Harper blijkt heel slim, slimmer dan haar leidinggevenden, en dat kunnen die leidinggevenden (witte mannen van in de 50) niet zo goed hebben. Langzaam maar zeker begrijp je niet alleen hoe haar samenwerking met Eddie Flynn, maar ook haar verhouding met de FBI in elkaar zit. Dat is fijne extra kennis, gezien de verhaallijn in de delen hierna. Maar deze kennis is niet noodzakelijk de volgende delen te kunnen volgen, het is echt een extraatje.

Dit is het derde deel in de Eddie Flynn-serie, en hierna volgen Dert13n, FiftyFifty en Advocaat van de Duivel. Je kunt deze serie dus prima door elkaar lezen, omdat je in de volgende delen genoeg informatie krijgt om het verhaal te snappen.

Cavanagh weet zijn kennis van het rechtssysteem feilloos te combineren met een spannende thriller waar zowel de fans van Arlidge als de fans van de psychologische thrillers van zullen genieten. Geen moeilijk boek, wel een heel boeiend boek dat heerlijk wegleest zonder dat het echt fastfood-leesvoer wordt. Ook heel geschikt tegen de leesdip, vanwege de korte hoofdstukken, de plotwendingen en het verteltempo.

Aanrader voor iedereen die wel eens een rechtbankthriller wil proberen, maar opziet tegen saaie pleidooien enerzijds en grof geweld anderzijds. Dit boek is een rechtbankthriller die je in het diepe deel van het golfslagbad laat zwemmen, maar dan wel met zwembandjes.

Wil je dit boek proberen? Klik dan hier voor de gratis preview!

Dit boek is vertaald door Ralph van der Aa

2 gedachtes over “Recensie: ‘De getuige’ van Steve Cavanagh (Eddie Flynn deel 3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.