Veerle neemt mijn blog over (poging 6)

Mauw! Vandaag ga ik, Veerle de Kat, weer een blogpost voor jullie schrijven. Deze keer wil ik het even hebben over Nienke’s leesgedrag van de laatste tijd…

Nienke heeft dagen dat ze heel veel leest, en dagen dat ze helemaal niet leest. Op die dagen kijkt ze tv of laat ze poppetjes over het tv-scherm bellen. Momenteel zijn dat vaak poppetjes die in een soort kasteel rondlopen en een stokje in hun hand hebben. Uit dat stokje komt een soort gekleurd licht en dan verandert er iets. Ik vind dat wel interressant om naar te kijken, maar ik begrijp er niets van. Soms zit Nienke ook te mopperen op die poppetjes, dan staan ze in de weg ofzo.

Ja, in Harry Potter Lego heeft met name Ron nogal de neiging om in de weg te lopen…

Maar als Nienke leest, dan leest ze ook meteen een half boek. Ze zegt dat er op dit moment tot eind maart al recensies klaar staan, en dat ze na het boek wat ze nu leest (iets over een familie waarin steeds moorden worden gepleegd) een poosje voor zichzelf gaat lezen. Nienke zet namelijk niet alles wat ze leest hier online, en soms vindt ze het dus ook fijn om gewoon voor zichzelf te lezen. Nienke vindt bloggen namelijk heel leuk, maar soms wil ze ook niet semi-verplicht lezen.

Klopt Veerle, dat doet me namelijk nog steeds denken aan lezen voor de lijst en lezen voor mijn studie, en ik vond niet al die boeken leuk.

Maar jij werkt nu toch ook op een middelbare school? Moeten ze daar dan niet lezen?

Nou, de leerlingen hebben wel de leeftijd van de middelbare school, maar ze kunnen niet allemaal lezen, en als ze kunnen lezen, kunnen ze dat niet altijd heel goed. De boeken die ze wel kunnen lezen, vinden ze vaak kinderachtig, maar de boeken die gaan over jongeren van hun leeftijd zijn te moeilijk om te lezen of gaan over dingen die ze niet goed begrijpen. Het is dus lastig om goede boeken te vinden.

Waarom neem je dan steeds vaker een boek mee naar school?

Op woensdag neem ik soms een boek mee omdat we tegenwoordig de opdracht koppelen aan een verhaal. We hebben dan leerlingen die bijna van school gaan, maar tegelijkertijd nog een peuter zijn in hun gedrag. Dus die lezen we eerst een verhaal voor uit een prentenboek, en dan gaan ze iets maken dat te maken heeft met dat verhaal. En op donderdag lees ik tegenwoordig aan het einde van de dag een stukje voor uit In de ruimte is het stil.

Vinden ze dat leuk?

Ja. Voorlezen geeft ze iets veiligs, iets wat ze kennen. En zeker op donderdag merk je dat het verhaal en de stemmetjes (en het feit dat ik best aardig kan voorlezen) leuk vinden.

En als je dan thuis komt, ben je dan te moe om zelf nog te lezen?

Soms wel. Maar ik heb ook een paar keer een vervelend gesprek of naar nieuws gehad in de afgelopen weken, en dan zit mijn hoofd te vol om te kunnen lezen. Dus dan lees ik pas weer als mijn hoofd wat rustiger is.

Dan zet je vaak een luisterboek aan hè?

Klopt Veerle, dan vind ik luisterboeken fijn. En jij vindt ze volgens mij ook fijn.

Ik vind het vooral heel fijn dat jij er wat rustiger van wordt, want dan kan ik een stuk beter op jouw schoot zitten. Ga je ook weer meer lezen als het rustiger is in je hoofd?

Ja. Zou je dat fijn vinden?

Ja, want samen lezen is gezellig. En samen op de bank met een dekentje is het allerfijnste!

Doen we dat.

4 gedachtes over “Veerle neemt mijn blog over (poging 6)

 1. rinapka zegt:

  O wat fijn dat ik je weer lees, Veerle…
  Volgens mij heb je Nienke heel goed door.
  Ja voorlezen is zo fijn: voor groot en klein, oud en jong en óók voor jou dus.
  En weet je Nienke heeft groot gelijk dat ze ook voor zichzelf leest!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.