5 jeugd- en YA-boeken die mensen vaak over het hoofd zien

Vandaag de laatste aflevering van ‘boeken die mensen vaak over het hoofd zien’. Deze keer hebben we het, net als bij de laatste aflevering van de serie instapboeken, over jeugd- en YA-boeken. Ik zet deze aflevering 5 jeugd- en YA-boeken centraal die de sociale media niet zo vaak halen. Niet omdat ze niet goed zijn, maar omdat er vaak voor andere boeken gekozen wordt. Vandaag neem ik het op voor de onbekende jeugd- en YA-boeken.

Wil je beginnen met de instapboeken jeugdliteratuur? Kijk dan vooral even hier.

De geschiedenis van Jane Doe van Michael Belanger. Een verhaal over vriendschap, liefde en groene koeien. Raymond woont in het saaiste stadje van Amerika. Tot er een nieuw meisje verschijnt. Raymond noemt haar naam niet, in plaats daarvan noemt hij haar Jane Doe. Er is iets veranderd toen Jane kwam, en daarna is er nog iets veranderd. Raymond vertelt het verhaal van zijn vriendschap met en liefde voor Jane Doe. Langzaam maar zeker kom je erachter hoe bijzonder Jane is, en tegelijkertijd hoe gewoon. Ze zou ieder meisje kunnen zijn, maar ze was niet ieder meisje. Ze was Jane Doe.

Toen de wereld nog van ons was van Liz Kessler. Oostenrijk, 1936. Drie vrienden in een reuzenrad. Ze zijn negen jaar en in het reuzenrad voelen ze zich de koning te rijk. De vader van Leo maakt een foto. Drie dolgelukkige kinderen: Elsa, Max en Leo. Maar de wereld is aan het veranderen: Elsa mag steeds minder, en de vader van Max vindt het maar niets dat zijn zoon vrienden is met een Joods meisje. Leo en zijn moeder kunnen vluchten, maar zijn vader blijft achter. En Elsa en Max ook, die steeds verder van elkaar verwijderd raken, zowel letterlijk als figuurlijk. Ooit was de wereld van hen. Nooit zal de wereld nog van hen drieën zijn.

Een groene bloem van Floortje Zwigtman. Adrian wil maar één ding: een groots, geweldig, meeslepend leven met ‘wauw’-effect. En dat is lastig, want Adrian is niet van hoge komaf, hij heeft een saai baantje in een winkel en hij valt op mannen. En dat is in Londen in 1894 best lastig, want maatschappelijk opklimmen is nog niet zo normaal en homoseksualiteit is strafbaar. Hoe strafbaar, dat ziet Adrian van dichtbij als hij zich in de kringen rondom Oscar Wilde begeeft, die beschuldigd wordt van sodomie. Adrian ziet liefde als iets moois, en seks als iets wat uit liefde kan gebeuren maar ook uit lust, iets wat soms te verhandelen is, soms iets om te verstoppen, maar niet als iets wat slecht is, of ziekelijk, of zelfs strafbaar. Zijn wereld staat op zijn kop, en hij moet zichzelf verhouden met het oordeel dat de wereld heeft over hem en zijn liefde.

Ergens van Gabrielle Zevin. Een boek met een bijzondere insteek: het gaat over het hiernamaals. In dit boek kom je dan terecht in Ergens, een dorpje waar je wordt opgewacht door je reeds overleden familie en geliefden, en waar je steeds jonger wordt, tot je weer als baby’tje terugkeert naar de aarde. Maar toen Liz overleed, was ze niet oud en broos, maar een levendige tiener van bijna zestien. Een auto-ongeluk bracht haar in Ergens. Liz heeft moeite met afscheid nemen van haar vorige leven en met alles wat ze nooit zal doen: trouwen, kinderen krijgen, verliefd worden… Leuk dat er geen ziekte meer is, maar dat Liz haar leven abrupt is omgegooid, dat vindt ze verdraaid lastig. Kan Liz wennen in Ergens, of zal ze vroegtijdig terugkeren naar de aarde?

In de ruimte is het stil van Nicole Panteleakos. Moet ik echt nog een keer uitleggen dat dit boek een onontdekt pareltje is dat je echt MOET lezen? Oké, komt’ie: Nova heeft nooit andere liefde gekend dan de liefde van haar zus Bridget. Ze wacht in pleeggezin nummer zoveel dan ook met smart op Bridget. En Bridget zal komen, want Bridget heeft beloofd om samen met haar naar de lancering van de Challenger te kijken. Dat is al over 10 dagen, dus Bridget moet opschieten! Ondertussen went Nova heel voorzichtig aan haar nieuwe school en nieuwe pleegouders. Maar ze wacht nog steeds op Bridget. De lancering komt steeds dichterbij, maar Bridget is er nog niet. Waar is Bridget?

4 gedachtes over “5 jeugd- en YA-boeken die mensen vaak over het hoofd zien

  1. Naomi zegt:

    ‘Toen de wereld nog van ons was’ vond ik zó mooi. Die verdient inderdaad zeker aandacht. ‘In de ruimte is het stil’ heb ik -het is bijna schandalig- nog steeds niet gelezen, maar dat moet snel eens veranderen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.