ZomerLezen 2023: wie doet er mee?

Lieve (boek)blogcollega’s, wie heeft er zin om mee te doen met ZomerLezen? Over twee maanden beginnen we weer (ik heb van Ann van Boek & Babbel al gehoord dat ze dit seizoen ook meedoet), en het lijkt me leuk als er, net als vorig jaar, een aantal bloggers meedoen met ZomerLezen. Niet alleen omdat het leuk en gezellig is en het voor wat extra verkeer naar je blog zorgt, maar ook omdat ik ervan overtuigd ben dat ZomerLezen belangrijk is.

Wat is ZomerLezen?

ZomerLezen is een actie vanuit de basisscholen om te voorkomen dat leerlingen tijdens de zomer zakken in leesniveau. Als je gedurende langere tijd (zeg: de hele zomervakantie) niet leest, gaat je leesniveau achteruit. Dat is niet handig, want dan begin je weer aan school of studie en kun je opeens minder goed lezen. Daarom is het belangrijk om in de zomer te (blijven) lezen.

Ik ben zelf van mening dat het voor iedereen goed is om te (blijven) lezen in de zomer, en dus bied ik bij ZomerLezen boekentips aan voor iedereen. 9 weken lang, iedere week een ander thema. Het eerste en het laatste thema zijn ieder jaar hetzelfde: het eerste is iets rondom spannende boeken (detectives/thrillers/crime) en het laatste is ‘back to school/work’. De zeven thema’s daartussen wisselen dus ieder jaar. Binnen die thema’s geef je boekentips voor verschillende leeftijden: 4-12 (bij sommige thema’s is het erg lastig om boeken voor de jongsten of de oudsten te vinden, vandaar deze brede doelgroep), 12-15 jaar, 15-18 jaar, volwassenen en boeken om voor te lezen. Het streven is om bij iedere leeftijdscategorie 2-4 boekentips te geven. De eerste aflevering staat in de planning voor 26 juni, en ZomerLezen loopt dus door tot 21 augustus.

Waarom meedoen?

Meedoen met ZomerLezen vraagt best veel tijd, daar ga ik eerlijk over zijn. Dus waarom zou je meedoen met ZomerLezen? Nou, bijvoorbeeld omdat je dan lekker vooruit kunt werken (ik lever de thema’s namelijk zsm aan nadat jij je op hebt gegeven), of omdat ZomerLezen meer verkeer naar je blog kan trekken. De ZomerLezen-bloggers linken namelijk naar elkaar, dus het kan je meer bezoekers opleveren. En meer bezoekers is, zeker in de zomer (als de bezoekersaantallen toch altijd wat naar beneden duikelen) nooit weg.

Maar je kunt ook meedoen omdat je ZomerLezen belangrijk vindt. Omdat de leesvaardigheid en het leesplezier van mensen je aan het hart gaat, bijvoorbeeld, of omdat je in het onderwijs werkt en graag je steentje bijdraagt aan de strijd tegen de ontlezing. Of omdat je dol bent op boeken en die liefde graag uitdraagt op je blog. Of omdat je weet dat lezen ontzettend goed is voor de gezondheid.

Wil jij meedoen? Super!

Stuur dan voor 15 juni een mailtje naar booksometea@gmail.com. Ik stuur je dan dus zo snel mogelijk de thema’s van ZomerLezen van dit jaar, en in juni nog een mailtje met alle deelnemers van dit jaar, zodat je de juiste links in je blogposts kunt verwerken. Uiteraard ben ik bereikbaar voor vragen.

Wil je meedoen, maar ben je bang dat je met een of enkele thema’s niets hebt? In dat geval kan ik je geruststellen: je krijgt ook een paar ‘uitwijkthema’s’, zodat je toch een mooie aflevering van ZomerLezen neer kunt zetten.

11 gedachtes over “ZomerLezen 2023: wie doet er mee?

  1. Ann zegt:

    Ik kijk er al weer naar uit. Het is inderdaad intensief, maar de voorbereiding is zó verrijkend en het is elke week een feestje om te zien wat collega’s geblogd hebben.

    Like

  2. Laurie zegt:

    Succes met deze reeks dit jaar! Nogmaals, ik vind het een leuk initiatief, maar ik heb er gewoonweg de tijd niet voor om hier wat mee te doen. Ook de energie niet. Daarnaast heb ik gewoon helemaal niks met kinderboeken en al helemaal niet met voorleesboeken. Dus dan houdt het al snel op helaas. Nogmaals, succes en veel plezier!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.