Unpopular opinions: bookish edition

Over alles zijn een aantal onpopulaire meningen, ook over boeken. En vandaag gooi ik de knuppel in het hoenderhok en deel ik een aantal onpopulaire meningen rondom boeken. Als je het er mee eens bent: wees welkom. Ben je het er niet mee eens? Agree to disagree, maar hou het wel netjes, oké? Dankjewel.

Harry Potter is nog steeds leuk. Ja, ik weet het, Rowling heeft een aantal nare, kwetsende dingen de wereld in geslingerd. Toch is Harry Potter nog steeds leuk. Ik ben van mening dat je het oneens kunt zijn met Rowling en toch je Harry Potter-boeken kunt blijven lezen, de luisterboeken kunt luisteren (zeker als je die al in huis had) en je nog steeds mag zeggen dat Harry Potter leuk is, zonder dat je meteen net zo hard gecanceld moet worden als Rowling. Net zoals je Waar de rivierkreeften kunt zingen kunt lezen en niet achter moord staat.

Een gehyped boek is niet per se een goed boek. Kunnen we het hier even over hebben? Een gehyped boek is echt niet altijd een goed boek. Ik noem hier onder andere even De Ballade van Slangen en Zangvogels (zou uitleggen waarom President Snow uit de Hongerspelen is geworden wie hij is, maar was wat dat betreft nogal teleurstellend), De Da Vinci Code (regelrechte plagiaat), Zondagskind (vond ik een ontzettend slecht boek over autisme) en Het Kamermeisje (nog zo’n slecht boek over autisme). Allemaal gehyped, allemaal (in mijn ogen) behoorlijk beroerd. Terwijl er ook boeken zijn die niet gehyped zijn die echt stukken beter zijn! Zonde dus, dat alle promotie naar die boeken is gegaan. Een gehyped boek is gewoon niet altijd een goed boek.

Je mag een boek stom vinden, ook als anderen dat boek wel goed vinden. Met name onder boekbloggers, bookstagrammers en booktokkers is dit een taboe: dat je soms een boek ook stom vindt. Want als je iets negatiefs zegt over een boek, dan is dat niet leesbevorderend. Je hoort weg te lopen met alle boeken, en vooral de boeken die ‘men’ leuk vindt en hyped (zie punt hierboven). Maar heel eerlijk: lezers hebben meer aan een eerlijke recensie dan aan een de zoveelste lovende recensie. En als jij het geen goed boek vindt, dan mag je dat dus best opschrijven of benoemen. Al is het maar om te voorkomen dat iemand anders zich af gaat vragen wat er met hem/haar/hen mis is, aangezien ‘iedereen’ dat stomme boek zo geweldig vindt.

Soms is het niet erg om (kleine) spoilers op te zoeken of te vragen. Als een spoiler jou helpt om wel verder te gaan met een serie (wat ik zowel bij mezelf als bij een ander al een paar keer ben tegengekomen), dan lijkt het mij een prima idee om die spoiler even op te zoeken/te vragen. Niet iets wat populair is in de boekenwereld (want straks krijgt iemand die geen spoilers wil die spoiler te lezen!!), maar ik vind dat dat iemands eigen verantwoordelijkheid is. Je kunt er namelijk prima voor kiezen om die recensie niet te lezen, of de reacties op iemands vraag niet te lezen. Die vrijheid heb je als mens, net zoals je ervoor kunt kiezen om een product uit de supermarkt niet mee te nemen, ook als iemand anders dat wel doet. Als jij geen vlees/snoep/chips/zuivel/frisdrank wil kopen, dan kun je ervoor kiezen om dat schap gewoon langs te lopen. Iemand anders koopt weer geen diepvriespizza, die kan dat gewoon negeren. Zo kan dat ook met spoilers. Aangeven dat er een spoiler in een recensie staat of aangeven dat je actief om een spoiler vraagt is prima. Wie geen spoilers wil, kan dan prima die recensie overslaan of het topic negeren. Als je dat in de supermarkt kan, kun je dat online ook. Zo niet, dan is dat jouw probleem en niet het mijne.

Fanart ziet er nooit uit zoals ik het had bedacht. Ik weet niet hoe dat bij andere mensen gaat, maar een boek is bij mij een film in mijn hoofd. En als ik die film zie, dan zie ik dus ook de personages en de omgeving. En, eehm… dat is meestal heeel anders dan hoe anderen die personages voor zich zien. En dat is geen enkel probleem, tot het moment dat ik geconfronteerd word met fanart. Natuurlijk is het geweldig dat mensen zo dol zijn op een boekenserie dat ze personages en locaties gaan tekenen, maar dat mag je best gewoon in je eigen schetsboek houden, want a) de versie in mijn hoofd is heel anders en b) niet iedereen die zulke tekeningen maakt kan ook echt tekenen. Ik heb met fanart wat andere mensen met spoilers hebben: liever niet. Dus ik vermijd fanart, want die mogelijkheid heb ik als mens. En dat vind ik heel fijn, dus daar maak ik graag gebruik van.

12 gedachtes over “Unpopular opinions: bookish edition

 1. Naomi zegt:

  Boeken die een hype zijn, sla ik vaak vanuit mezelf al over. Op de één of andere manier vind ik ze namelijk meestal niet zo geweldig als de hype me wil laten geloven. Overigens vond ik Zondagskind dan weer wél een goed boek, maar dat kan ook liggen aan het feit dat ik het las vóór mijn autismediagnose. En smaken verschillen uiteraard.
  *mompelt verder iets over al weten welke blog in de meest gelezen blogs van april komt te staan*;)

  Like

 2. Nicole Orriëns zegt:

  Net als jij vind ik Harry Potter nog steeds goede boeken. Mijn jongste dochter heeft er wel een probleem mee dat ze geschreven zijn door J.K. Rowling.

  Van hype boeken begrijp ik vaak niet wat er leuk aan is, en dan voel ik me dom.

  Like

 3. rinapka zegt:

  Ik heb het afgeleerd om een gehypet boek te lezen., want lang niet alles is zoals beloofd wordt..
  En ja ik ben vaak eigenwijs, dus als iedereen iets mooi vindt kan ik het juist niet goed vinden.
  Dat mag, we hebben niet allemaal dezelfde smaak (gelukkig niet)

  Like

 4. Luna zegt:

  k lees dit in de blogpost: “Je mag een boek stom vinden, ook als anderen dat boek wel goed vinden. Met name onder boekbloggers, bookstagrammers en booktokkers is dit een taboe: dat je soms een boek ook stom vindt. Want als je iets negatiefs zegt over een boek, dan is dat niet leesbevorderend. Je hoort weg te lopen met alle boeken, en vooral de boeken die ‘men’ leuk vindt en hyped…”

  Ik begrijp totaal niet waarom je stellig beweert dat dit een taboe zou zijn. Genoeg boekbloggers die kritisch recenseren, zelfs als het om recensie-boeken gaat. Dit is al de tweede keer in korte tijd dat je nogal negatief generaliseert wat betreft je collega’s in de community. Ik weet niet of ik hier nu boos of verdrietig over moet zijn. En dan zet je boven je blogpost dat mensen het netjes moeten houden, begin eens bij jezelf zou ik zeggen! Je blogposten ademen de laatste tijd verbittering uit.

  Like

  • booksometea zegt:

   Laat ik het zo zeggen: ik ben als boekblogger meerdere keren aangesproken op het feit dat ik niet alleen maar positief was over boeken. Als ik kritische noten plaatste, ook als die goed onderbouwd waren, kreeg ik er van langs omdat ik iets negatiefs zei. Met precies de argumenten die ik in deze post noem: niet leesbevorderend. Ik ben ook aangesproken omdat ik bepaalde boeken niet mee-hypte. Dat is mijn ervaring, en die mag er net zo goed zijn als de jouwe. Jij ervaart het anders, en ik ben blij dat het voor jou anders is. Neemt niet weg dat ik dus wel een aantal keer iets anders heb ervaren dan jij.

   Like

   • Luna zegt:

    Maar je brengt het wel als vaststaand en stellig feit in deze blogpost. Als dit specifiek over jouw (subjectieve) ervaringen gaat, dan moet je dat ook benadrukken. In deze blogpost komt het over alsof dit voor iedereen geldt.

    Like

   • booksometea zegt:

    Dit is mijn blog, en ik mag hier schrijven wat ik wil en formuleren zoals ik dat wil.

    Jij bent duidelijk boos en gekwetst door wat ik geschreven heb. Dat vind ik vervelend voor jou, maar dat is wel iets van jou. Als in: ik hoef op mijn blog geen rekening te houden met wat jou eventueel kan kwetsen. Als jij denkt/merkt dat een post bij jou deze emoties oproept, dan is het misschien verstandig voor jou om die blogposts over te slaan.

    Like

 5. Luna zegt:

  O ja, er zit ook nog een heel groot verschil tussen een boek kritisch (en tactvol) recenseren en botweg roepen dat je een boek “stom” vindt.

  Like

 6. Luna zegt:

  Tuurlijk hoef jij op je blog geen rekening te houden met gevoelens van anderen. Maar als je controversiële blogposten schrijft en jouw subjectieve beleving als feit wegzet dan kun je dus een tegenreactie verwachten. En bedankt voor je advies om hier niet meer te kijken, maar op de een of andere manier hou ik toch graag in de gaten wat je allemaal over de boekbloggerwereld schrijft. Verder slaap ik er vannacht niet minder om. Ik vind het oprecht jammer dat je de laatste maanden zo zuur en negatief overkomt, want ik heb je leren kennen als een leuk mens.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.