Boekige dingen voor in je journal of notitieboek

Ik ben vast niet de enige die dol is op notitieboekjes, pennen, potloden en andere stationery. En nu de winkels langzaamaan weer gevuld worden met dit soort spullen (voor de liefhebbers: dit heugelijke moment is 2 keer per jaar: in de zomervakantie en aan het einde van het jaar), is het goed om eens op een rijtje te zetten wat voor boekige dingen je allemaal kunt doen met al die mooie nieuwe notitieboekjes, pennen, potloden, stickers en washitape.

Reading journal

Dit is denk ik wel de bekendste: een reading journal. In een reading journal kun je alles doen wat ik hieronder omschrijf, en je kunt er in bijhouden wat je leest, uit welke landen de auteurs komen, hoeveel je per dag/week/maand leest, wat je de beste boeken vond en meer van dat soort dingen. Je kunt een reading journal heel mooi versieren, maar ook heel simpel houden. Voor een reading journal heb je eigenlijk maar 2 dingen nodig: een (mooi) notitieboekje en een pen/potlood. Maar als je los wil gaan met stickers, boekcovers, tekeningen en washi-tape, dan kan dat ook. Je kunt hele mooie spreads maken, maar ook de pagina’s simpel houden. Het grootste verschil tussen een bullet journal en een reading journal is het feit dat je in een bullet journal je hele leven plant/op orde houdt, en bij een reading journal alleen je boeken. Verder valt het me op dat de reading journallers op YouTube wat eenvoudiger ‘spreads’ maken, met stickers en geprinte bookcovers, terwijl de bullet journallers intimiderend mooie tekeningen maken.

Leesverslagen schrijven

Geen zin in trackers, spreads en washitape? Wil je gewoon opschrijven wat je van het boek vond, om het zo goed te kunnen verwerken/af te sluiten? Dan kun je ook gewoon leesverslagen schrijven in een boekje. Dat hoeft uiteraard niet zoals je het op school hebt geleerd (lezen moet wel leuk blijven, en scholen weten dat vaak vrij grondig te verpesten), je kunt daar gewoon je eigen draai aan geven. Als jij geen zin hebt om te noteren welke druk of welke editie je hebt gelezen, gewoon lekker laten. Idem dito voor dingen als ‘verteltijd vs vertelde tijd’ en ‘welke motieven zitten er in dit boek’. Je bent immers geen student letterkunde 😉 Als jij plaatjes wil plakken bij je leesverslag: lekker doen. Het is jouw boekje, dus jij mag het helemaal zelf zeggen. En als je wel zin hebt om het verhaal diepgaand te analyseren in je boekje: ook helemaal prima.

Aantekeningen maken tijdens het lezen

Ben je een boek aan het lezen waar je dingen uit moet/wil onthouden? Mooie quotes, bepaalde informatie of gewoon de vragen die het verhaal bij je oproept en waarvan je hoopt dat ze beantwoord worden? Dan kan het handig zijn om aantekeningen te maken tijdens het lezen. Als je dat doet, zou ik je aanraden om een wat kleiner en dunner boekje te kiezen, want een A5-boekje (of groter) ligt al snel in de weg en neemt niet makkelijk mee, en een dik boekje naast het boek wat je aan het lezen bent is ook nogal onhandig. Dus tenzij je het boek waar je dingen uit wil onthouden alleen achter een bureau oid leest, zou ik hier kiezen voor een boekje op ‘zakformaat’ (a6 of kleiner).
(Mocht je net als ik blogger zijn en/of recensies schrijven, dan kan ik een dergelijk boekje echt aanraden, zeker als er door werk of andere omstandigheden wat tijd zit tussen het lezen van een boek en het schrijven van de recensie)

Fandom-boek

Stel, je bent dol op een bepaalde boekenserie, of helemaal weg van de boeken van een bepaalde auteur. Of een bepaald (sub)genre heeft je zo gegrepen dat je dat het liefste met de hele wereld wil delen. Dan kun je natuurlijk een blog beginnen, of een topic op een van de vele internetfora, maar je kunt ook een zogenaamd fandom-boek maken. In dit boek kun je je liefde voor jouw (nieuwe) favoriete boeken vormgeven: je kunt collages maken, fanfictie schrijven, fanart tekenen, al je liefdesverklaringen over deze geweldige boeken noteren… Zeker als je wat introvert bent of geen zin hebt in de bemoeienis van anderen met jouw grote boekenliefde, dan is dit een heel fijne optie. Want laten we eerlijk zijn: soms zit je niet te wachten op de ‘kritische noten’ van andere mensen. Dan is het heerlijk dat er een plek is waar jij helemaal los kan, zonder dat er iemand is die commentaar levert (al wordt het waarschijnlijk wel gewaardeerd als je ervoor zorgt dat je werk en je huishouden niet in de soep lopen). Net zoals gamers soms een dag of een weekeind de tijd nemen om zich helemaal te verliezen in een game, kun jij dan de tijd nemen om je helemaal te verliezen in je fandom-boek. Lekker creatief zijn, luisterboek op de achtergrond (of bij je fandom passende muziek) en dan lekker schrijven/tekenen/knippen en plakken, net waar je zin in hebt. Heerlijk toch?

11 gedachtes over “Boekige dingen voor in je journal of notitieboek

  1. Naomi zegt:

    Oeh, ik krijg nu ineens zo’n zin om een boekige journal te starten! Lijkt me bijvoorbeeld heel handig (oké, en leuk) om bij te houden hoe het zit met series. Hoe ver ben ik? En als er een nieuw deel uitkomt, kan ie er gelijk bij. Hm, geloof dat ik weet wat ik ga doen straks;).

    Geliked door 2 people

  2. rinapka zegt:

    Dit jaar houd ik een soort boeken journal bij.
    Ik kan het niet helemaal bijhouden, maar ik houd er wel een lijst bij, zodat ik ’t later kan bijwerken.
    ’t Is zo leuk om te doen.

    Like

  3. Ann Busquart zegt:

    OMG! Ik doe bijna alles wat jij hier beschrijft. Ben ik nu een booknerd? 😉
    Zelf heb ik ook een mix van een reading-/blog- en bulletjournal én ik heb al een hele collectie schriftjes met aantekeningen per boek dat ik gelezen heb.
    Om notities te nemen tijdens het lezen, gebruik ik extra grote sticky notes (post-it heeft dat) om op te noteren. Soms hangt mijn boek dan wel behoorlijk vol. Die kleine boekjes zijn wel handig als je een e-boek leest.
    Moraal van het verhaal: er kan altijd nog wel een (notitie)boekje bij 😉

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.