Boeken die géén onderdeel van een serie zijn

Series kunnen heel fijn zijn: het zijn je vertrouwde personages, je komt erachter hoe het verder gaat en je weet (met aan redelijkheid grenzende waarschijnlijkheid) dat je het nieuwe deel leuk gaat vinden. Je weet wat je (min of meer) kunt verwachten. Maar soms zit je niet te wachten op iets wat die hoeveelheid toewijding en inzet van jou als lezer verwacht. Dan wil je geen serie, maar gewoon een boek wat afgelopen is als je de laatste pagina van dat boek hebt gelezen. Ik begrijp je. En ik geef je een aantal titels van boeken die geen vervolg hebben. Kun je weer even vooruit 😉 Omdat juni de Maand van het Spannende Boek is, heb ik er een paar spannende boeken tussen gezet.

Het eerste boek is Nodig van Joelle Charbonneau. Dit is een YA-boek, een spannende detective voor jongeren. De gevaren van Social Media spelen hierin een duidelijke rol, net als de vraag ‘wat heb je écht nodig?’.

Ook een boek zonder vervolg is Ergens van Gabrielle Zevin. Dit boek gaat over een alternatief hiernamaals, waarin je vanaf de leeftijd waarop je gestorven bent als het ware ‘terug groeit’ totdat je een baby’tje bent. Als je weer een baby bent, wordt je weer teruggestuurd naar de aarde. Het verhaal gaat daardoor over een soort omgekeerd rouwproces, waarbij de overleden persoon rouwt om wie ze heeft achtergelaten.

Een paar van de boeken waar ik eerder al een recensie over schreef hebben ook geen vervolg. De eerste is Fangirl van Rainbow Rowell, en het tweede boek is Een van ons liegt van Karen McManus. Wil je weten waar deze boeken over gaan? Klik op de link, dan kom je bij mijn recensies uit.

Het Engelenhuis van Dirk Bracke heeft ook geen vervolg. In dit boek volgen we het leven van drie meisjes die in een gesloten jeugdinstelling zitten. Hoe zijn ze daar terecht gekomen, waarom zitten ze daar en hoe vergaat het leven hen nadat ze de instelling hebben verlaten?

Een detectiveroman voor volwassenen zonder vervolg: De nieuwe collega van Tammy Cohen. Dit is een detective/thriller waarin het vooral gaat om de puzzel en de verschillende motieven. Geen bloederige scenes of grote ontploffingen, maar een intrigerend verhaal, waarbij je steeds een ander personage in het verhaal volgt. Op een kantoor in Londen komt een nieuwe baas werken. Hierdoor vallen de zekerheden die de diverse collega’s altijd hadden weg.

De roman De Cirkel van Dave Eggers heeft ook geen vervolg. Ik heb dit boek al in eerdere blogposts genoemd (onder andere hier en hier), maar dat is omdat het gewoon een heel goed boek is. Het is qua impact te vergelijken met 1984 van George Orwell, maar dan over deze tijd. Het verhaal gaat over Mae Holland, die bij een technologiebedrijf gaat werken. Dit technologiebedrijf vertoont griezelig veel overeenkomsten met hedendaagse bedrijven in Silicon Valley vertoont. Langzaamaan word Mae opgeslorpt door het bedrijf, en neemt ze hun normen en waarden over.

Een ander boek wat ik hier al eens eerder genoemd heb (hier en hier) en wat ook in dit lijstje past, is Een Keukenmeidenroman van Kathrynn Stockett. Dit boek behoort tot mijn favorieten, en de verfilming vind ik ook prachtig. Het verhaal gaat over de segregatie in Amerika, en een paar sterke vrouwen die daar tegenin durven te gaan. Het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van de auteur, die zelf is opgegroeid in het zuiden van de Verenigde Staten en is grootgebracht door een Afro-Amerikaanse hulp.

Ongehoorzaam van Withney Gardner is ook een boek wat geen vervolg heeft. Het verhaal is het debuut van een bibliothecaresse uit Amerika. Het verhaal gaat over Julia. Ze heeft graffiti gespoten op school en wordt daarom van school gestuurd. Dat zou op zich niet zo’n probleem zijn, ware het niet dat Julia doof is en nu niet meer welkom is op de dovenschool. Ze moet dus naar een reguliere school, met een tolk. Julia heeft moeite om haar draai te vinden, en de tolk blijkt achter haar rug om dingen door te brieven aan haar moeders. De enige manier waarop Julia zich kan uiten is tijdens de tekenlessen. En tijdens het graffiti spuiten, maar ze heeft aan haar moeders beloofd om dat niet meer te doen…

En tot slot: Het ongelukproject van Julie Buxbaum. Twee jongeren, David en Kit, zijn op hun eigen manier een buitenbeentje. David omdat hij van getallen houdt en altijd alleen zit. Kit omdat ze niet meer weet wat ze met zichzelf aanmoet nu haar vader is omgekomen bij een auto-ongeluk. De hoofdpersonen wisselen elkaar af. Hierdoor lees je ook hoe verschillend ze tegen gebeurtenissen aankijken. David heeft, laten we zeggen, ‘wat autistische trekjes’ (ahum ahum), en Kit ziet door haar situatie de voordelen in van deze trekjes: betrouwbaarheid, directheid en eerlijkheid. Ze vraagt David dan ook om haar te helpen om uit te zoeken hoe het ongeluk van haar vader kon gebeuren. Maar kan Kit zoveel eerlijkheid wel aan?

3 gedachtes over “Boeken die géén onderdeel van een serie zijn

  1. Naomi zegt:

    Het heerlijke aan op zichzelf staande boeken vind ik dat je ze even tussendoor kunt lezen, zonder dat je gelijk weer de hele serie ‘moet’ lezen. Want ja, eenmaal in een leuke serie begonnen, wil ik ook alles lezen, maar soms komt dat gewoon even niet uit. Hier zitten weer wat fijne tips tussen, dus dankjewel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.