Friday Five: de beste boekverfilmingen

Friday Five is een tag die bedacht is door Joost van NerdyGeekyFanboy. Iedere vrijdag zetten diverse bloggers vijf boeken binnen een thema centraal. Deze keer is het thema: de beste boekverfilmingen.

Nu vertelde ik eerder al dat ik maar weinig boekverfilmingen kijk, alleen als ik echt heel zeker weet dat ik er blij van ga worden. Dus de boekverfilmingen die ik kijk, vind ik allemaal goed. Maar welke boekverfilmingen raad ik je nou echt aan om eens te kijken?

Oké, de eerste film die je echt moet bekijken, zeker in deze tijd, is The Help. Na vier jaar universiteit keert Skeeter terug naar het plaatsje waar ze geboren is, en ze besluit een boek te schrijven over hoe de Afro-Amerikaanse vrouwen daar behandeld worden door de witte vrouwen. Waarom mogen de hulpen in de huishouding wel voor de kinderen zorgen maar geen gebruik maken van het toilet? Een film met een lach en een traan, over vechten voor wat echt belangrijk is, en over sterkte vrouwen (ongeacht hun huidskleur).

Trailer The Help

In het verlengde van deze film is er nog een film (en echt: eerst The Help kijken en dan pas deze): Hidden Figures. Maar weinig mensen weten dat dit ook (min of meer) een boekverfilming is, namelijk van het gelijknamige non-fictieboek. In het boek volg je meerdere Afro-Amerikaanse vrouwen die bij NASA werken, in de film is het teruggebracht tot 3 vrouwen. Een van hen werkt bij de ingenieurs, een van hen werkt als rekenkundige (computer) bij een top-secret programma, waar ze uit het hoofd (ik herhaal: UIT HET HOOFD!) de berekeningen maakt om de astronauten veilig terug naar de aarde te laten keren, en de derde heeft de leiding over het team Afro-Amerikaanse vrouwen en besluit om ervoor te zorgen dat zij leren programmeren, zodat ze niet worden wegbezuinigd (fun fact: de eerste programmeurs waren vrouwen, want die waren veel preciezer. Toen kwam er een rechtse president in de VS, die de vrouwen terugstuurde naar het aanrecht… Sukkel!). Ook dit is een film over sterke vrouwen, maar ook over het (gebrek aan) verschil tussen zwart en wit.

Trailer Hidden Figures

Goed, film nummer 3 is Love, Simon. Een hele mooie en boekgetrouwe verfilming van het gelijknamige boek. Simon Spier is een doorsnee Amerikaanse jongen: hij is niet de populairste jongen, maar valt ook niet buiten de boot, hij doet aan schooltoneel, hij heeft een oudere zus en een jonger zusje, een paar goede vrienden en een grotere vriendengroep en een groot geheim: hij is homo. Hij is doodsbang dat dat uitkomt, maar is ondertussen ook verliefd. Verliefd op Blue, die hij alleen kent uit de mails. Als een klasgenoot besluit om Simon te chanteren met zijn mailcontact met Blue, doet Simon er alles aan om te voorkomen dat hun emailrelatie openbaar wordt gemaakt. Ondertussen is Simon natuurlijk ook razend nieuwsgierig wie Blue eigenlijk is…

Trailer Love, Simon

En als we het over boekverfilmingen hebben, kun je toch bijna niet om Harry Potter heen. Persoonlijk vind ik Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Gevangene van Azkaban) de mooiste combinatie van ‘het boek volgen’ en ‘het verhaal voor de niet-lezende kijker ook leuk houden’. Zo is in de film de Zwerkbal-verhaallijn eruit gehaald, maar zijn er nog wel steeds gezellige scenes in Zweinsveld en grapjes op de slaapzaal. Daarnaast vind ik het element van de tijd (tijd speelt in dit boek en deze film een belangrijke rol) erg mooi weergegeven.

Trailer Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

En tot slot een kinderfilm, namelijk Pluk van de Petteflet. De reden dat ik deze film een vermelding waard vind, is dat je ziet hoe ontzettend veel plezier de acteurs hebben tijdens het spelen. Hierdoor is het ook als volwassene heel erg leuk om naar te kijken. Daarnaast is het verhaal natuurlijk jeugdsentiment, en zitten er ook wat grapjes voor volwassenen in (Zaza de kakkerlak klinkt bijvoorbeeld een beetje als Jan Peter Balkenende).

Trailer Pluk van de Petteflet

Psst! Kijk je ook eens bij andere Friday Five’ers?

6 gedachtes over “Friday Five: de beste boekverfilmingen

  1. Naomi zegt:

    Wat leuk, ik wist helemaal niet dat Pluk van de Petteflat verfilmd was. Ik kijk zelf ook zelden of nooit boekverfilmingen. Ik keek al wel een paar keer The boy in the striped pyjama en die film vind ik goed gedaan. Hij raakt me keer op keer.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.