Ik heb een ‘wandelboek’

Ik heb een wandelboek. Een speciaal luisterboek dat ik alleen mag luisteren van mezelf als ik ga wandelen of fietsen. Wandelen doe ik voor de beweging, fietsen omdat dat momenteel een veiliger (en soms ook snellere) manier is om mezelf van a naar b te vervoeren.

Waarom een wandelboek?

Nou, de wereld staat zeg maar een beetje in de fik. En dus kunnen heel veel dingen niet die voorheen wel konden. Zo kan ik niet zo makkelijk gaan sporten (ik doe aan kickboksen en dat is nogal lastig met de afstand), en door het vele thuiszitten ga ik ook sneller piekeren tijdens het wandelen of fietsen. En van piekeren ga ik me niet beter voelen. Van bewegen uiteindelijk wel, maar niet als ‘bewegen’ gelijk staat aan ‘piekeren’. Ik merkte ook dat ik een prikkel miste om naar buiten te gaan. Als ik m’n gewone luisterboeken luisterde, kon ik die ook gewoon thuis luisteren, dus waarom zou ik dan gaan wandelen? Zo kwam ik op het ‘wandelboek’, een boek dat ik alleen mag luisteren als ik naar buiten ga om te wandelen of te fietsen. Als ik dan wil weten hoe het verder gaat, moet ik wel gaan wandelen 😉

Wat zijn goede wandelboeken?

Ten eerste dus een luisterboek, want lopen met je neus in een boek is onveilig, om van fietsen nog maar te zwijgen. Ten tweede moet het een pakkend verhaal zijn, een beetje vlot geschreven en niet te moeilijk. Je moet het boek een poos op pauze kunnen zetten en dan een dag of een paar dagen later nog steeds weten waar het over gaat en er makkelijk in komen, anders ben je nog niet gemotiveerd om te gaan wandelen. Ook moet het mogelijk zijn om af en toe een paar zinnen te missen, zodat je ook op de weg kunt letten of even kunt beslissen welke kant je op gaat.

Maar is dat wel veilig?

Luisterboeken luisteren onderweg beïnvloed natuurlijk hoeveel je hoort van je omgeving. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. Maar muziek luisteren doet ook wat met hoeveel je hoort, en dat is wel geaccepteerd. Persoonlijk hoor ik meer van mijn omgeving als ik een luisterboek luister dan als ik naar muziek luister, dus wat dat betreft is het veiliger. Daarnaast is diep verzonken zijn in gedachten ook niet per sè veilig 😉 En vaak is dat bij mij wel het alternatief.

Ben ik blij met mijn wandelboek?

Ja, ik ben blij met mijn wandelboek. Natuurlijk ben ik nog blijer als ik weer gewoon kan gaan sporten, maar tot die tijd is dit een goede oplossing die er voor zorgt dat ik meer beweeg en meer buiten kom, en dat was de bedoeling. Op het moment van schrijven is mijn eerste wandelboek net uit, en nu heb ik dus een hele zware taak: kies het volgende wandelboek.

28 gedachtes over “Ik heb een ‘wandelboek’

 1. Lalagè zegt:

  Wat een goed idee! Zelf luister ik weleens naar een podcast tijdens het wandelen. Als ik gewoon ga zitten, dan val ik erbij in slaap of ik raak afgeleid, maar als ik een rondje loop, dan kan ik me goed concentreren.

  Like

 2. Naomi zegt:

  Heel goed idee van je! En super dat het werkt. Grappig ook dat wandelen bij iedereen anders werkt. Ik ga vaak ook veel nadenken, maar na een half uur stopt dat en ben ik heerlijk klaar met piekeren. Daarom voor mij juist geen muziek en/of boek buiten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Marja zegt:

  Ik heb het gisteren uitgeprobeerd, maar er is in Lunetten zoveel omgevingsgeluid, dat ik mijn boek niet kan volgen 😕. En ik wil het geluid niet te hard, heb maar 1 goed oor. Hebben jullie daar geen last van?

  Like

 4. Marja zegt:

  Ik heb het gisteren uitgeprobeerd, maar er is in Lunetten zoveel omgevingsgeluid, dat ik mijn boek niet kan volgen 😕. En ik wil het geluid niet te hard, heb maar 1 goed oor. Hebben jullie daar geen last van?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.