Friday Five: Zeg eens M!

Vrijdag, tijd voor de Friday Five. Deze week gaan we weer verder met de lettertag. Vandaag zetten we vijf titels die beginnen met de letter M centraal (lidwoorden tellen niet mee voor de lettertag 😉 ). Omdat een groot deel van het land nog drie dagen herfstvakantie heeft, staan er deze keer ook drie boeken tussen die leuk zijn voor kinderen. Twee series en een ‘standalone’. Leuk om zelf te lezen, maar ook leuk om voor te lezen! En dat kan natuurlijk ook als het geen herfstvakantie is 😉

We beginnen met een boek voor volwassenen, en een echte klassieker: Miss Marple en haar 13 problemen van Agatha Christie. Dit is een iets toegankelijker Agatha Christie, omdat het allemaal korte verhalen zijn. Miss Marple is een lieve oude dame die, terwijl ze zit te handwerken, alle misdaad weet op te lossen, terwijl ze zelden uit haar kleine dorpje komt. In dit boek lost ze 13 misdaden op.

Ook een boek voor volwassenen, of eigenlijk meer een serie: De Mitford Moorden van Jessica Fellowes. Deel 3 staat op mijn reserveringenlijst bij de bieb! In het eerste deel maken we kennis met Louisa, die bij de familie Mitford gaat werken als kindermeisje. De oudste dochter, Nancy, is hevig geïnteresseerd in de moord op Florence Nightingale Shore, een nazaat van de beroemde Florence Nightingale. Een cozy crime, zeer geschikt om in de herfst te lezen!

En dan gaan we nu naar de kinderboeken! Ik begin met twee series. De eerste serie is De Magische Apotheek van Anna Ruhe. Deze serie is zowel geschikt om zelf te lezen als om voor te lezen. De letters zijn groot en de platen zijn prachtig, waardoor het ook een toegankelijke serie is voor kinderen die moeite hebben met lezen en/of lezen niet (zo) leuk vinden. Lucie verhuist met haar ouders en broertje naar een groot oud huis. In dat huis ruikt het vreemd, en de kas in de tuin is verboden terrein. Maar waarom? Welk geheim verbergt het huis?

Ook een serie, maar dan zonder magisch aspect is Het Ministerie van Oplossingen van Sanne Rooseboom. En laten we even eerlijk zijn: dat ministerie moet er gewoon komen. De vader van Nina is postbode. Op een dag neemt hij een brief mee naar huis, gericht aan het Ministerie van Oplossingen. Dat ministerie bestaat natuurlijk niet, en Nina besluit om de brief te lezen. In de brief vertelt Ruben dat hij heel erg wordt gepest, en hij vraagt of het Ministerie van Oplossingen daar misschien een oplossing voor weet. Nina besluit Ruben te helpen. Maar dan komt ze erachter dat het Ministerie van Oplossingen wel degelijk bestaat…

Tot slot een standalone van Jacques Vriens. Mijn vader woont in het tuinhuis is zijn nieuwste boek, en ik heb het gereserveerd bij de bibliotheek. Wat ik er van weet is dat het gaat over een tweeling, een jongen en een meisje, die in het boek om de beurt aan het woord zijn. En die tweeling heeft veel te vertellen, want hun ouders gaan scheiden. Daar gaan ze allebei op hun eigen manier mee om. Ik weet nog niet veel van dit boek, maar ik weet wel dat Jacques Vriens moeilijke onderwerpen op een prettige manier bespreekbaar kan maken. Ik ben daarom erg benieuwd naar dit boek!

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

10 gedachtes over “Friday Five: Zeg eens M!

 1. Naomi zegt:

  Het nieuwe bek van Jacques Vriens lijkt me heel indrukwekkend. En ik pleit ook voor een Ministerie van Oplossingen. Mijn idee: zet daar een hoop kinderen aan het werk. Zul je zien hoe snel er originele en ook werkende oplossingen komen voor een heleboel problemen.

  Geliked door 1 persoon

  • booksometea zegt:

   De Jachtpartij van Lucy Foley, De Nieuwe Collega van Tammy Cohen, die twee sowieso. Ik kan me voorstellen dat je, als je De Mitford Moorden leuk vindt, De Theeroos en Met de Noorderzon van Jennifer Donnelly ook leuk gaat vinden. Verder zou ik vooral eens kijken bij de tab ZomerLezen, daar zitten namelijk ook nog twee afleveringen bij met detectives/thrillers/spannende boeken. Het is een beetje uitzoeken wat je het leukste vindt om te lezen, er is namelijk vrij veel op detective/thriller/mysteriegebied.

   Like

 2. Giovanna Jansen zegt:

  Het ministerie van oplossingen en De magische apotheek zou ik ook nog graag willen lezen! En ondanks dat ik erg veel moeite had om in deel 1 van De Mitford moorden te komen, wil ik toch de andere delen van de serie ook gaan lezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.