Friday Five: Zeg eens S!

Vandaag gaan we weer verder met de lettertag! We zetten boeken waarvan de titel begint met de letter S centraal. Lees je mee met mijn Friday Five?

Het eerste boek en het tweede boek hangen samen, het zijn namelijk deel 1 en deel 3 van een trilogie. Schijnbewegingen is het eerste deel van de trilogie Een groene bloem van Floortje Zwigtman. In dit eerste deel leren we Adrian Mayfield kennen. Hij is jong, woont in Londen en homoseksueel. En dat laatste is een probleem, want Adrian leeft in 1895 en homoseksualiteit is strafbaar. Adrian zwerft door Londen, zonder geld en met een groot geheim. Hij komt terecht in de kringen rondom Oscar Wilde, een wereld vol glamour, rijke mensen en kunstenaars, maar leert ook de zelfkant van de samenleving kennen, met armoede, afpersers en homohaters. Adrian zoekt zijn Grote Liefde. Maar welke prijs moet hij voor die liefde betalen?

Spiegeljongen is het derde deel in de trilogie Een groene bloem. Zonder al te veel te willen verklappen kan ik vertellen dat Adrian in dit deel van het boek in Parijs terecht komt, en dat dat niet op een al te nette manier gaat… Adrian moet overleven, en raakt dus betrokken in louche zaakjes. Hij is een verschoppeling, en iemand die strafbare feiten heeft gepleegd (homoseksualiteit en sodomie). Tot overmaat van ramp valt zijn vroegere vriendengroep uit elkaar, en beweert iemand die hij hoog heeft zitten dat homoseksualiteit een ziekte is die genezen moet worden. Adrian moet kiezen wat voor hem het belangrijkste is: liefde of leven.

Het derde boek van deze Friday Five is Stad van Goud van Tjeerd Posthuma. Dit is het debuut van een jonge auteur (hij was 25 toen hij debuteerde, en ik weet uit betrouwbare bron dat hij dit jaar 30 wordt). In Stad van Goud maken we kennis met Claire, een meisje uit een Vinex-wijk. Maar Claire woont niet in de Vinex-wijk, Claire zit in de jeugdgevangenis. Waarom zit ze daar? Dat moet ze opschrijven van Melissa, haar maatschappelijk werkster. Ze moet ‘even alles op een rijtje zetten’. Claire vertelt haar verhaal. Over de Vinex-wijk, over de V&D die er zou komen, over de mogelijkheden die er zouden zijn en over haar broertje Orville, die er ook was.

Boek nummer vier is Schilderslief van Simone van der Vlugt. In deze historische roman krijgen we een andere kant van Rembrandt te zien. Geertje Dirxc wordt aan het begin van het boek opgepakt en naar het spinhuis gebracht, de gevangenis/het tuchthuis voor vrouwen die iets verkeerd hadden gedaan of krankzinnig/hysterisch/gek waren geworden. Vanuit het spinhuis kijkt Geertje terug op haar leven, en dan vooral op de periode met haar minnaar Rembrandt, de man die haar naar het spinhuis heeft laten sturen.

En tot slot nog een luchtiger boek, want de meeste boeken in deze Friday Five lezen weliswaar best makkelijk, maar het is tegelijkertijd wel zware kost. Goed, een luchtiger boek dus. School! van Nancy Liebermann gaat over de idiote strijd die ouders moeten voeren om hun kind op een goede school in New York te krijgen. Je volgt verschillende personages, waaronder het hoofd van een bureau toelatingen op een gewilde basisschool/onderbouw middelbare school en een moeder die voor haar kind een high school moet vinden. De vrouwen zijn vriendinnen, maar de vriendschap komt op scherp te staan door de zoektocht naar de scholen. Moeder wil wat zij denkt dat het beste is voor haar dochter, en raakt daar een beetje geobsedeerd door. Het hoofd van het bureau toelatingen heeft te maken met een megalomane directeur (gevalletje: zou familie van Trump kunnen zijn) en zo’n vijfhonderd aanmeldingen voor een leerjaar waarin ze maximaal vijftig leerlingen kunnen toelaten. Grappig, maar ook scherp en met iets meer inhoud dan de eerste de beste chicklit.

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

16 gedachtes over “Friday Five: Zeg eens S!

 1. Laurie zegt:

  Misschien moet ik de groene bloem trilogie nu toch maar eens oppakken. Heel veel mensen zijn er enthousiast over. Schilderslief wil ik ooit nog eens luisteren.

  Ik had gister geen fut meer om mijn artikel te schrijven, komt later vandaag.

  Like

 2. Riannew zegt:

  Ik heb echt hele andere boeken op mijn Friday Five lijstje staan, haha. Maar Schilderslief wil ik ook ooit nog een keer lezen en Een Groene Bloem klinkt ook heel interessant. Klinkt in ieder geval als meer stof tot nadenken.

  Like

  • booksometea zegt:

   Ja, dat valt mij ook vaak op als ik andere Friday Five’ers bezoek, dat zij zulke andere boeken hebben dan ik! Schilderslief is erg mooi, net als Een Groene Bloem. Die laatste is trouwens YA/NA avant la lettre, dus ik denk dat je die wel zal kunnen waarderen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.