Thee voor thuiswerkers

Voor de koffiedrinkers die thuiswerken zijn er genoeg alternatieven, maar voor de theedrinkende thuiswerkers valt het aanbod zo op het oog een beetje tegen. Waar een koffiedrinker kan kiezen uit verschillende machines, cupjes en melksoorten, gaat men er toch een beetje vanuit dat theedrinkers genoegen nemen met het aanbod van de supermarkt. Daarom besteed ik vandaag aandacht aan thee voor de thuiswerkers.

Voor jezelf zorgen

In stressvolle tijden is het namelijk van groot belang om goed voor jezelf te blijven zorgen. En dat wil niet alleen zeggen dat je gezond moet eten, op tijd moet gaan slapen en regelmatig moet bewegen, maar ook dat je voor ontspanning moet zorgen. Een kopje thee is een heel simpele manier om even een momentje voor jezelf te creëren, zodat je weer een beetje op kunt laden voor de rest van de dag. En laten we eerlijk zijn: dat kunnen we allemaal wel gebruiken.

En dus is daar BookSomeTea, met theetips voor thuiswerkers. Ik bespreek zowel thee uit de supermarkt als thee van (online) theewinkeltjes, en vertel je wat over de voordelen van de verschillende soorten thee.

Thee uit de supermarkt

Ik schreef al eens eerder een blogpost over thee uit de supermarkt, met de aanraders en de afknappers. Ik noem hier even de theetjes die extra kunnen helpen bij het thuiswerken.

Laten we beginnen met een budgettip: de rooibosthee van de Lidl. Ja, echt. Prima rooibos, zeker als je van wat sterkere (rooibos)thee houdt. Met of zonder toegevoegd smaakje, dat maakt niet uit. Als de rooibos met vier fruitsmaakjes in een doosje er is, sla ik die graag flink in, want die is erg lekker. Ook een aanrader voor (jonge) kinderen, want deze thee bevat geen cafeïne.

Moet je je echt even concentreren, kies dan voor earl grey thee, een thee die in bijna iedere supermarkt (en theewinkel) wel te koop is. Wie dit ooit gedronken heeft weet dat er aan deze thee een speciaal geurtje/smaakje zit. Dat is bergamot, een citrusvrucht. Sowieso bevordert citrus je concentratie, maar bergamot doet dat dan nog net even een beetje extra. Lust je deze thee niet, kies dan voor een thee met een andere citrusvrucht erin. Citroen en sinaasappel zijn de bekendste opties, maar er is ook thee met mandarijn of limoen. Je kunt dus kiezen wat jij het lekkerste vindt!

Heb je wat ontspanning nodig? Ga dan voor kamillethee, al dan niet gecombineerd met andere rustgevende kruiden. Zelf vind ik de kamille-honing van Pickwick erg lekker, net als de Time to Relax van Lipton. Ook lavendelthee en thee met valeriaan kunnen helpen om te ontspannen.
Let bij kruidenthee wel op dat er geen kruiden inzitten die een negatieve invloed kunnen hebben op jouw gezondheid: zoethout is niet goed voor mensen met een hoge bloeddruk en Sint Janskruid heeft een vreemde wisselwerking met sommige medicatie.

Online thee kopen

Ook over online thee kopen heb ik al eens een blogpost geschreven. Online heb je de keuze uit zowel losse thee als thee in een zakje. Thee in een zakje is vaak wat makkelijker dan losse thee, dus als je een drukke dag hebt kan thee uit een zakje een prima optie zijn. Wil je jezelf verwennen met luxe thee uit een zakje, kies dan bijvoorbeeld voor Dilmah Thee of voor Twinings Thee (ja, die laatste kun je ook in de supermarkt kopen maar online is er veel meer keuze). Deze beide merken verkopen ook losse thee.

Wil je een eenvoudige doch elegante smaak, kies dan voor jasmijnparels. Deze zijn te koop bij de meeste theewinkels die losse thee verkopen. Doe, afhankelijk van het formaat van je kopje/beker, 4 – 6 parels in een theekop (of in een thee-ei, dat werkt ook prima). Gebruik voor jasmijnparels geen kokend heet water, maar liever iets kouder. Jasmijnthee is namelijk groene thee, en die moet je niet te heet zetten.

Liever een pot(je) thee, gemaakt met losse thee? Zelf gebruik ik daarvoor het liefste een percolator, maar je kunt ook een flink thee-ei of een (paar) theefilters voor losse thee gebruiken. De meeste theewinkels die losse thee verkopen hebben namelijk ook gewoon thee-eieren en theefilters (ook wel bekend als theezakjes voor losse thee). Theefilters zijn zelfs in de supermarkt te koop.

Heb je behoefte aan een flinke oppepper? Kies dan voor een assam-thee. Dit is een zware zwarte thee met een stevige smaak. Assam is een streek in India. Assam-thee komt enkel uit die streek, en is dus niet gemengd met andere theesoorten. Deze thee is ook erg geschikt om ‘op zijn engels’ te drinken: heel sterk (dat je snapt waarom ‘zwarte thee’ zwart genoemd wordt), en dan met melk en suiker. Mocht je graag zelf chai tea maken, dan is dit daar ook een geschikte thee voor.

Voor een luxe zwarte thee raad ik je een darjeeling aan, de champagne onder de thee. Net als Assam is ook Darjeeling een streek in India. Hier verbouwen ze thee die van zeer goede kwaliteit is, waarschijnlijk omdat de thee zo hoog in de bergen wordt verbouwd (de hoofdstad van dit gebied ligt aan de voet van de Himalaya). Deze thee heeft een ronde smaak, complex en soepel tegelijkertijd. Een aanrader voor wie van thee houdt.

Uiteraard kun je ook kiezen voor versierde thee of voor een kruiden- of vruchtenthee. Die laatste zal waarschijnlijk ook bij je kinderen in de smaak vallen, vruchtenthee is namelijk vaak vrij zoet van smaak.

Tot slot

Je hoeft uiteraard niet voor de luxe theesoorten te gaan, je kunt ook kiezen voor goedkopere soorten thee. Een doosje thee heb je vaak al voor minder dan een euro, dus ook als je een klein budget hebt kun je jezelf af en toe verwennen met een lekkere thee. Zoals ik hierboven al schreef: de rooibos van de Lidl is prima, en de meeste supermarkten verkopen lekkere theetjes voor een klein bedrag. Het kan de moeite lonen om bij de duurdere supermarkten de aanbiedingen in de gaten te houden, het komt vaak voor dat je dan A-merk thee voor huismerk-prijzen mee kunt nemen. Maar huismerk is echt niet altijd slechter van kwaliteit, en over smaak valt uiteraard niet te twisten. Kies dus wat jij lekker vindt en wat bij jouw budget past.

9 gedachtes over “Thee voor thuiswerkers

 1. RiaN of Adriaantje zegt:

  Mooi, dankjewel voor alle tips en ik ga je andere blogs over thee ook nog eens lezen.
  Wij hebben hier net besloten om het bij koffie alleen in de ochtend te houden…en ja dan is het al snel een kop thee. Maar dan moet het ook wel lekker zijn, toch?

  Like

  • booksometea zegt:

   Zeker moet dat dan lekker zijn! Hou er rekening mee dat je even moet zoeken voor je hebt uitgevonden wat jullie de lekkerste thee vinden voor de middag. Neem dus de tijd om te experimenteren met verschillende soorten thee.

   Like

 2. Naomi zegt:

  Ik voel hier een missie aankomen: laten we thee drinken nét zo kneuterig gezellig maken als koffie! En bedankt voor de tips. Earl grey lust ik echt niet, maar concentratie is dus op een andere manier ook te verkrijgen.

  Like

  • booksometea zegt:

   Ja, goed plan! En inderdaad, er is meer dan alleen Earl Grey om je concentratie een boost te geven. Citroen, limoen, sinasappel, mandarijn… Daar zit vast wel iets tussen wat past! En anders probeer je citroengras, dat heeft ook een citrusachtige geur.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.