Mannen die over vrouwen schrijven…

…die maken nog wel eens fouten. Of ze vergissen zich in dingen. Of ze snappen gewoon niet helemaal hoe bepaalde vrouwendingen werken. Dus vandaag leg ik voor eens en voor altijd uit waarom mannen bepaalde dingen niet meer mogen opschrijven. Gewoon nooit meer.

Voorbeeld 1: Detective/thriller. Een vrouwelijk slachtoffer is op de vlucht. Op een gegeven moment haalt zij, tijdens haar vlucht, haar telefoon uit haar ondergoed. Hiervoor schort ze haar jurk ook op. Later, als slachtoffer dood is gevonden, blijkt dat ze enkel een string droeg onder haar jurk.

Goed, en dan nu de vraag: WAAR ZAT DIE SMARTPHONE DAN??? Heren, ik neem voor het gemak even aan dat iedere man die op vrouwen valt wel eens een string heeft gezien. Zo niet, dan heb ik een tip voor je: google. Een string is een stukje ondergoed wat bestaat uit een klein driehoekje stof van voren, en verder wat reepjes stof/lintjes. Daar is geen ruimte om een smartphone op te bergen, gewoon niet. En voor het geval dat jullie dachten dat dat spul wel strak genoeg zou zitten om die smartphone vast te houden, als een soort buikgordel ofzo: als dat het geval is, is het ondergoed te klein, zit het niet lekker en staat het niet mooi.

Voorbeeld 2: Detective/Thriller. Vrouwelijke rechercheur heeft net een #metoo-ervaring gehad met haar leidinggevende. Ze vlucht weg, en eenmaal thuis spettert ze water in haar gezicht, omdat ze de aftershave van de leidinggevende nog kan ruiken op haar huid.

Oké, wat is hier fout aan? Nou, heel simpel. De meeste vrouwen die een dergelijke ervaring hebben gehad, willen niet ‘water in hun gezicht spetteren’. Die willen onder de douche, met heel veel geurende douchegel, schuim en mogelijk zelfs bodyscrub, omdat ze daarmee de geur, de aanraking en de herinnering van de gebeurtenis van zich af kunnen boenen. ‘Met water spetteren’ bereikt dat effect niet. Daarnaast kun je onder de douche tenminste even rustig een potje janken omdat je zo’n klootzak als baas hebt.
(Er zijn ook vrouwen die niet willen douchen, die willen de hele ervaring zo snel mogelijk vergeten en doen dus alsof er niets gebeurd is. Ze negeren de hele ervaring. Maar ook zij gaan niet ‘met water spetteren’.)

Voorbeeld 3: Detective/thriller/roman. Man ziet tijdens een topoverleg een vrouw die haar emoties goed onder controle heeft. Hij concludeert hieruit dat zij, net als hij, een geheim heeft, en ziet haar daardoor als zijn gelijke.

Mannen, de voornaamste reden dat vrouwen aan de top hun emoties in bedwang houden, is dat zodra we emoties laten zien jullie ons er vaak van beschuldigen dat we ‘hysterisch zijn’ en dus ‘niet geschikt voor onze functie’. Wel eens van dat glazen plafond gehoord? Nou, dat komt dus (deels) omdat wij vrouwen worden afgestraft zodra we onze emoties uiten. We houden onze emoties dus in bedwang om onze carrièrekansen niet te verpesten, niet omdat we een groot duister geheim hebben.

Dit waren de drie voorbeelden die ik vandaag wilde bespreken. We moeten de mannen immers de tijd geven om zichzelf te verbeteren, nietwaar? 😉 Maar mocht ik meer voorbeelden tegenkomen, dan kom ik met een deel 2! En als jij ook een dergelijke bijzondere, kan-alleen-maar-door-een-man-bedacht-zijn-situatie tegenkomt, voel je dan vrij om dat voorbeeld hieronder te delen in de reacties!

Deze blogpost is geschreven om te lezen met een (kleine) knipoog.

16 gedachtes over “Mannen die over vrouwen schrijven…

 1. Tjeerd zegt:

  Grappige post! Schrijvers moeten zich natuurlijk altijd verdiepen in hun personages, ook als het personage haast heeft… Het stoort heel erg als dat soort dingen niet kloppen en ondoordacht zijn.

  Like

 2. Niek zegt:

  Even als man reageren. Voorbeeld 1: dat was dus meteen mijn eerste gedachte, waar zat die smartphone dan? Ja ik weet dus hoe een string eruit ziet. Voorbeeld 2: ook als man kun je een #metoo ervaring hebben gehad (komt wel minder voor maar spreek wel uit ervaring) en ja een beetje water spetteren is niet wat je wilt. Douchen, scrubben of misschien bad als je die hebt.
  Voorbeeld 3: je zou toch zeggen dat ook bij mannen het bekend is dat vrouwen harder moeten werken en zo’n beetje emotieloos moeten zijn aan de top. Dan leef je toch echt onder een steen.
  Ik heb zo snel geen andere voorbeelden maar heb wel vaker gehad: typisch door een man geschreven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.