Mannen die over vrouwen schrijven… (deel 2)

…die maken nog wel eens fouten. Of ze vergissen zich in dingen. Of ze snappen gewoon niet helemaal hoe bepaalde vrouwendingen werken. Dus vandaag leg ik voor eens en voor altijd uit waarom mannen bepaalde dingen niet meer mogen opschrijven. Gewoon nooit meer.

Deze blogpost is het tweede deel in deze serie, deel 1 vind je hier. Wegens groot succes van die blogpost presenteer ik vandaag deel 2. Deze keer met een thema: make-up en persoonlijke verzorging.

Voorbeeld 1: Detective/thriller. Vrouw is bezig om zich op te tutten voor een dagje uit (winkelen, massage, een ‘selfcare’-dagje dus) Ze doet rode lipstick op ‘om te laten zien dat ze een vurig type is’ en een parfum ‘dat alle mannen het hoofd op hol brengt’.

Oke, mannen, even wat uitleg over make-up en parfum. Ten eerste zijn er weinig vrouwen die wel lipstick maar geen mascara zullen dragen. Dat heeft met de balans te maken. Sterker nog: veel vrouwen kiezen eerder voor mascara dan voor lipstick. Mascara zorgt er namelijk voor dat we er wakker uit zien, en dat doet lipstick niet. Ook is het zo dat als je een dagje uit gaat, massage, winkelen, hapje en drankje erbij… Dan zit je lipstick in no time overal, behalve op je lippen. Willen. We. Niet. Dus als we op stap gaan hebben we eerder mascara op dan lipstick. Ten tweede stem je je make-up af op een paar dingen: de teint van je huid, de kleur van je ogen, de gelegenheid en je kleding. In die volgorde. We dragen geen rode lipstick ‘om te laten zien dat we een vurig type zijn’. We dragen rode lipstick omdat dat matcht met alle vier de voorgaande dingen. En de ene rode lipstick is de andere niet. De kleur die we kiezen is afhankelijk van onze leeftijd (een oudere vrouw kiest doorgaans andere kleuren dan een jongere vrouw), de heersende trends, de rest van onze make-up, of we iets willen verdoezelen of de aandacht ergens van af willen leiden (rode lipstick geeft het idee dat je wittere tanden hebt, maar kan, afhankelijk van de ondertoon, ook de focus leggen op de donkere kringen onder je ogen). Afhankelijk van wat we uit willen stralen, kiezen we voor een ‘finish’: glanzend maakt jong, mat zorgt voor autoriteit en ‘satin’ (zeg maar tussen mat en glanzend in) geeft vaak een chique uitstraling.

Hetzelfde geldt voor parfum: we stemmen ons parfum af op het seizoen (winterse parfums zijn vaak warmer van geur, zomerse parfums frisser), het dagdeel (overdag kiezen we vaak voor een lichter parfum dan in de avond), onze leeftijd (jonge meiden dragen een ander parfum dan dames op leeftijd) en de gelegenheid. We kiezen in de winkel al een parfum dat matcht met onze huid, want ieder parfum kan op de ene huid heel lekker ruiken en op de andere huid heel vies. Hoe dit kan weet ik niet, dat moet je maar aan een chemicus vragen. Maar ik weet wel dat het zo is. Daarnaast speelt budget ook vaak een rol: parfum is duur (veel duurder dan make-up), dus we kiezen ook iets wat binnen ons budget past. Soms, als we een vaste partner hebben en we weten dat die een bepaald parfum heel erg lekker vindt, kiezen we ervoor om dat parfum te dragen, zeker als de gelegenheid iets van de partner is. Maar een vrouw die lekker een dagje op stap gaat zal geen rekening houden met hoe haar parfum op het andere geslacht (en/of haar eigen geslacht, afhankelijk van de voorkeur) over zal komen.

Heren, vrouwen zijn er tijdens een dagje op stap (en zeker tijdens een selfcare-dagje) niet bezig met ‘een vurig type zijn’ of ‘mannen het hoofd op hol brengen’. Dat is jullie interpretatie, en vaak gebruiken jullie het ook als vergoelijking voor #metoo-gedrag. Hou daarmee op, zowel in boeken als in het echte leven, oké?

Voorbeeld 2: Young Adult-boek. Tienermeisje staat zich op te maken, en haalt het borsteltje van haar eyeliner over haar wimpers.

Make-up is blijkbaar erg moeilijk, dus hier volgt make-up-les 2. Laten we de Socratische methode eens toepassen: zou eyeliner bedoeld zijn om je wimpers te kleuren en te krullen, of zou eyeliner bedoeld zijn om een lijntje (line) over je oog (eye) te tekenen? Nou, heren, zeg het maar?

Het goede antwoord is natuurlijk dat eyeliner bedoeld is om een lijntje mee tekenen over je ooglid. Eyeliner heeft daarom over het algemeen ook geen borsteltje, maar een kwastje (vloeibare eyeliner) of een punt (potlood, ook wel bekend als oogpotlood of kohl(potlood)). En ja, dat lijntje zit soms dicht op de wimpers, maar dat is iets anders dan dat je je wimpers kleurt met eyeliner. Dat doe je niet, dat is namelijk super-onhandig.

Waar we onze wimpers dan wel mee kleuren? Nou, heren, met mascara. Mascara heeft wel een borsteltje, en dat haal je over je wimpers zodat ze opvallender worden. Mascara is doorgaans bruin of zwart, en heeft een enkele keer een andere kleur (blauw, paars en groen zijn bij tijden nog wel eens in de mode). Eyeliner daarintegen kan in bijna iedere kleur voorkomen, al wordt rood niet zo gewaardeerd (gezien de associatie met ziek zijn en/of huilen).

Mocht het nu echt nog steeds heel erg moeilijk zijn om over make-up en opmaken te schrijven, dan heb ik twee opties voor je: 1) verdiep je in de materie (kijk filmpjes, lees damesbladen) of 2) schrijf gewoon ‘ze deed haar make-up’. Vrouwen begrijpen dan echt wel wat je bedoelt, en mannen interesseert het doorgaans weinig welk borsteltje we waarvoor gebruiken (getuige de voorbeelden hier).

Tot slot, mannen, als jullie je ooit nog eens afvragen hoe ontzettend wereldvreemd dit soort dingen overkomen: lees het volgende stukje tekst even…

6 gedachtes over “Mannen die over vrouwen schrijven… (deel 2)

  1. Giovanna Jansen zegt:

    Mooi vervolg op je eerdere blog! Ik vind altijd dat de auteur als hij zoiets schrijft als in je eerste voorbeeld gigantisch door de mand valt. Dat het vanuit de mannelijke interpretatie (en bijbehorende gevoelens) is geschreven en niet vanuit een vrouw. Ik vraag mij dan altijd af waarom de auteur zo graag over een vrouw wilde schrijven en waarom hij niet gewoon een mannelijk hoofdpersoon nam…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.