Zelf ijsthee maken: wat en hoe

Nu het warmer weer is, heb ik standaard een kan zelfgemaakte ijsthee in de koelkast staan. Zelf ijsthee maken is namelijk helemaal niet moeilijk. En omdat zelfgemaakte ijsthee vaak veel minder suiker bevat dan ijsthee uit de supermarkt, is het niet alleen lekker, maar ook gezond! Vandaag leg ik je uit hoe je zelf ijsthee kunt maken.

Er zijn grofweg twee manieren om zelf ijsthee te maken. De makkelijke manier en de supermakkelijke manier. Bij de eerste methode is het handig als er een volwassene in de buurt is, want daarvoor heb je heet water nodig. De tweede manier is zo makkelijk en veilig dat de gemiddelde kleuter het kan.

De makkelijke manier

De makkelijke manier van ijsthee maken is een hot brew. Deze ijsthee lijkt het meeste op de ijsthee uit de supermarkt, en bevat dus suiker, honing of zoetstof. In feite zet je een grote kan sterke thee, doet daar de suiker, zoetstof en evt fruit en/of kruiden bij en laat dit afkoelen (eerst op het aanrecht, dan in de koelkast). Deze methode is vooral geschikt als je ijsthee wil van zwarte thee of van rooibosthee. Wil je ijsthee van groene thee, gebruik dan geen kokend heet water, maar water van maximaal 75 graden. Of kies voor de supermakkelijke manier.

De supermakkelijke-iedereen-kan-dit manier

De supermakkelijke-iedereen-kan-dit manier van ijsthee maken is een cold brew. Het voordeel van cold brew is dat je er geen warm water voor nodig hebt. Dit maakt de methode ook veilig voor jonge kinderen. Een kleuter kan deze ijsthee maken! Je neemt een grote kan, en gooit daar ongeveer een eetlepel groene thee en/of fruitthee per liter water in. Laat minimaal 12 uur trekken, waarvan het grootste gedeelte van de tijd in de koelkast. Losse thee is het handigste en het lekkerste met deze thee. Dat hoeft overigens niet heel duur te zijn, veel theezaken verkopen proefzakjes van hun thee. Met zo’n proefzakje kun je doorgaans minstens twee kannen ijsthee maken, en de meeste proefzakjes kosten maximaal een euro.

P.s.: wil je even lachen? Kijk dan vooral hoe deze Amerikaanse dame ijsthee maakt!

3 gedachtes over “Zelf ijsthee maken: wat en hoe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.