Thee-diy’s die wel haalbaar zijn

Eerder schreef ik al een blogpost over de meest onmogelijke thee-diy’s op YouTube. Zeer breekbare ballen maken van isomalt en daar dan je thee indoen, of zelfs eerst thee-gummybeertjes maken en die in zo’n bal doen, zelf herbruikbare theezakjes maken, je eigen theebloemen maken… Maar ondertussen ben ik ook een aantal diy’s tegengekomen die wel haalbaar zijn.

Zelf Earl Grey Thee maken

Kijk, dit is iets wat we kunnen. Misschien heb jij geen bergamot in huis, maar dit werkt ook met vanille (dat zie je in het filmpje), andere citrusvruchten en kaneel. Verder heb je alleen vodka, een potje, een rasp, dunschiller of mes, thee en een hoop geduld nodig. Uiteraard krijg je zonder bergamot geen Earl Grey thee, maar dit principe (zelf thee smaak geven met een zelfgemaakt extract), dat kan (bijna) iedereen.
(Voor de duidelijkheid: deze thee bevat dus alcohol van het extract. In principe verdampt alcohol boven de 78 graden Celsius, maar de kans is groot dat er nog wat alcohol in deze thee zit. Geef dit dus niet aan kinderen, zwangeren, mensen die borstvoeding geven of die om een andere reden geen alcohol mogen gebruiken).

Zelf kruiden kweken voor thee

Zelf kruiden kweken voor je (kruiden)thee is ook een goede optie! Dit kan zelfs binnen (oké, misschien geen 15, maar een paar lukt je zeker wel). Over het algemeen heb je enkel aarde, wat zaadjes/plantjes en een bak of pot nodig. En aangezien die bak of pot ook een oude emmer of teil kan zijn, heb je dit al snel bij elkaar. De zaadjes kun je bij de meeste tuincentra kopen, net als de plantjes. Er zijn uiteraard ook wat kruidenplantjes bij de supermarkt, maar een kleine zoektocht op internet leert me dat het tuincentrum veel meer soorten en variaties heeft. Je kunt de kruiden vers gebruiken, maar ook gedroogd. Knip/pluk hiervoor een deel van je kruiden, doe er een touwtje om en hang het ergens op. Als het mooi weer is, kan dat buiten, maar anders kan het ook prima in de keuken of aan het wasrekje.

En wat doe je met al die zelfgekweekte thee? Je kunt het puur drinken, maar je kunt ook je eigen mix van kruiden maken. De meeste filmpjes hierover zijn ontzettend zweverig (en ik ben nogal allergisch voor gezweef, vooral voor het bijbehorende zweeftoontje), maar het filmpje hieronder is lekker recht door zee. Hup, thee maken.

Zelf thee mixen

Uiteraard hoef je hiervoor niet eerst zelf je kruiden te kweken, je kunt de kruiden (en thee) ook gewoon kopen. Dit kan zowel online als in een fysieke winkel. Let vooral op dat de thee en kruiden van goede kwaliteit zijn en dat ze niet al gemengd zijn met andere kruiden/fruitsoorten/bloemen. Je hoeft ook niet meteen een pot vol te mixen (of, zoals de man hierboven, meerdere potten vol), je kunt ook eerst een kleine hoeveelheid mixen. Het handigste is om te werken met ‘delen’ of ‘parts’, zodat je je recept niet hoeft om te rekenen, maar gewoon een groter meetinstrument kunt pakken. Stel dat je een mix ontdekt die je helemaal geweldig vindt en je hebt daarbij steeds een theelepel gebruikt om de ingrediënten af te meten, dan is het enige wat je moet doen een grotere lepel (of een kopje of zelfs een kom) te pakken om een grotere hoeveelheid te maken. Veel makkelijker dus dan alles afwegen!

5 gedachtes over “Thee-diy’s die wel haalbaar zijn

  1. Adriaantje zegt:

    Zelf ben ik niet zo’n theefan, maar mijn familie….een hele avond kunnen ze er over doorkletsen!
    Vind je het goed dat ik deze post deel?
    Groeten en fijne dag gewenst.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.