Baantjer in het Guinness Book of Records

De Baantjer-serie, met de beroemde rechercheur De Cock (met cee oo cee kaa), werkzaam aan het aloude bureau aan de Warmoesstraat te Amsterdam, staat per 1 februari 2022 in het Guinness Book of Records. De boekenserie is namelijk vanaf het 88e deel (De Cock en de Schim uit het Verleden) de langstlopende detective-boekenserie met dezelfde hoofdpersonen ter wereld, en heeft daarmee onder andere Hercule Poirot (van Agatha Christie) en Sherlock Holmes (van Sir Arthur Conan Doyle) verslagen.

Appie Baantjer zelf is al elf jaar dood, maar er verschijnen nog steeds boeken over de door hem gecreëerde personages De Cock en Vledder. Peter Römer, die ook de bekende tvserie bedacht en produceerde, heeft in overleg met de erfgenamen van Appie Baantjer het schrijven van de boeken voortgezet. Van de boeken van Appie Baantjer werden 7 miljoen exemplaren verkocht, een aantal dat nog geen enkele andere Nederlandse auteur heeft kunnen evenaren.

Maar ook in het buitenland staat men te kijken van het succes van de Baantjer-reeks. Vooral omdat De Cock gelukkig getrouwd is, niet vloekt, met mate drinkt en geen wapen draagt. Eigenlijk is het een saaie man. En toch is de serie een enorm succes. Zo’n groot succes, dat in januari het 90e deel in de serie verschijnt: De Cock en de Moord op Stand.

Baantjer heeft daarnaast een herkenbaar patroon, zowel in de tv-serie als in de boeken. Dat patroon heeft Römer van Appie Baantjer overgenomen. In ieder boek en iedere aflevering is er een lijk, in ieder boek is er een scene in het cafe van Smalle Lowietje, er is een akkefietje met commissaris Buitendam en aan het einde legt De Cock alles bij hem thuis uit, onder het genot van een cognacje.

Ik vermoed overigens dat er sinds kort een nieuwe doelgroep is voor de Baantjer-boeken: de mensen die de luisterboeken luisteren. Een Baantjer-luisterboek heeft een overzichtelijke tijdsduur (3-4 uur), en kun je dus prima uitluisteren tijdens je fietstochten naar je werk, eten koken, het doen van de afwas, het ophangen van de was en andere activiteiten die je grotendeels op de automatische piloot kunt doen. En omdat de boeken geen hele dagen duren, maar maximaal een dagdeel, blijft zowel de huishoudelijke klus als je boek overzichtelijk. Zelf doe ik dat in elk geval wel regelmatig. En gezien het tempo waarin Storytel de luisterboeken toevoegt (de nieuwste zijn vaak op de dag van verschijning al te beluisteren) vermoed ik dat ik niet de enige ben die van fan is van de luisterboeken.

Baantjer trekt dus nog steeds lezers (en luisteraars), en een vermelding in het Guinness Book of Records voor langstlopende detective-boekenserie met dezelfde personages is niet meer dan terecht. Namens BookSomeTea wil ik graag tegen Peter Römer, Uitgeverij Fontein en de erven van Appie Baantjer zeggen: van harte gefeliciteerd met deze enorme prestatie!

6 gedachtes over “Baantjer in het Guinness Book of Records

 1. Lisa zegt:

  Leuk dat je hier een artikel voor maakt! De boeken zijn ook geweldig: altijd goed als ik even niet weet wat ik zal gaan lezen.I lk had de laatste ook als luisterboek. En boek 90, wow heel tof.

  Geliked door 1 persoon

 2. Adriaantje of RiaN zegt:

  Wat een prestatie hè, maar nu moet ik even wat bekennen: ik heb er geen één gelezen.
  Maar dat verandert nu: eerst volgende keer naar de bieb en dan neem ik er een mee!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.