De leukste boekverfilmingen voor het hele gezin (deel 2)

Vandaag deel twee in de serie ‘De leukste boekverfilmingen voor het hele gezin’. Deze keer zet ik boekverfilmingen centraal die je met iets oudere kinderen (12+) kunt kijken. Qua beelden zullen niet alle films 12+ zijn, maar soms worden er thema’s besproken die wat minder geschikt zijn voor 12-. Uiteraard hoop ik dat iedereen ook de boeken gaat lezen (zeker nu de herfstvakantie in aantocht is), maar mocht dat niet lukken, dan heb je in elk geval een mooie film om samen te kijken.

Deel 1, met tips voor iedereen met kinderen in de basisschoolleeftijd, kun je hier vinden.

Films voor iedereen met kinderen op de middelbare school

Love, Simon

Simon Spier is een doodgewone jongen. Hij gaat naar school, groeit op in een liefdevol gezin, heeft hobby’s, doet aan schooltoneel en is niet superpopulair, maar ook geen buitenbeentje. Maar hij heeft 1 groot geheim: niemand weet dat hij op jongens valt. Als een van zijn klasgenoten een mailwisseling ontdekt tussen Simon en zijn geheime liefde Blue, wordt Simon gechanteerd. En ondertussen is Simon eigenlijk maar met 1 ding bezig: wie is Blue?
Comedy, drama, coming of age-verhaal. Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling. 12 jaar en ouder.

Harry Potter and the Goblet of Fire/Harry Potter en de Vuurbeker

Tijdens zijn vierde jaar op Zweinstein moet Harry tegen zijn wil meedoen aan het Toverschool Toernooi. Hij vecht op leven en dood met een draak, ontdekt de wereld van de meermensen en komt in een doolhof terecht waar verdwalen nog het minste probleem is. Maar waarom doet iemand hem dit aan? Wil iemand zien hoe Harry op zijn bek gaat? Of is er iets duisters aan de gang?
Fantasy. Zowel Nederlands gesproken als Engels gesproken (met Nederlandse ondertiteling). 12 jaar en ouder.

Harry Potter and the Order of the Phoenix/Harry Potter en de Orde van de Feniks

Harry moet dit jaar examens maken, maar eerst moet hij zorgen dat het Ministerie van Toverkunst hem niet van school trapt omdat hij voorkomen heeft dat twee Dementors hem en zijn neef Dirk zouden Kussen. Maar Zweinstein blijkt niet hetzelfde: Professor Omber probeert de school over te nemen, uit naam van het Ministerie van Toverkunst. Harry, Ron en Hermelien verzetten zich hier tot het uiterste tegen. Als Harry in een droom ziet hoe eerst de vader van Ron wordt aangevallen en later zijn peetvader Sirius gevangen is genomen door Voldemort, besluit Harry dat hij naar het Ministerie moet om zijn peetvader te redden.
Fantasy. Zowel Nederlands gesproken als Engels gesproken (met Nederlandse ondertiteling). 12 jaar en ouder.

Harry Potter and the Halfblood Prince/Harry Potter en de Halfbloed Prins

Onder de supervisie van Perkamentus leert Harry alles over de achtergrond van Voldemort. Volgens Perkamentus heeft Harry die kennis nodig om te begrijpen wat zijn taak is. Ondertussen heeft Harry een oud boek voor Toverdranken in zijn bezit gekregen. Dat boek, dat ooit van ‘de halfbloed prins’ was, geeft Harry niet alleen informatie over hoe hij de beste toverdranken kan brouwen (heel handig in de les), maar er staan ook allerlei spreuken in. Alleen zijn sommige van die spreuken nogal gevaarlijk…
Fantasy. Zowel Nederlands gesproken als Engels gesproken (met Nederlandse ondertiteling). 12 jaar en ouder.

Harry Potter and the Deathly Hollows (1 & 2)/Harry Potter en de Relieken van de Dood (1 & 2)

Harry moet op pad om de Gruzielementen op te sporen en te vernietigen, en Ron en Hermelien gaan met hem mee. Maar Harry heeft eigenlijk a) geen idee waar ze naar zoeken en b) nog een extra plan: hij wil De Relieken van de Dood in handen krijgen, in de hoop dat hij dan het laatste gevecht met Voldemort zal overleven. Ondertussen moeten ze ook nog uit handen zien te blijven van de Dooddoeners en hun handlangers.
Fantasy. Zowel Nederlands gesproken als Engels gesproken (met Nederlandse ondertiteling). 12 jaar en ouder.

The Help

Jackson, Mississippi, jaren 60 van de vorige eeuw. Skeeter komt thuis na haar studie, en kijkt daardoor anders naar de wereld waarin zij is opgegroeid. Een wereld waarin witte mensen hun kinderen laten opvoeden door de zwarte hulp in de huishouding, maar diezelfde hulp geen gebruik mag maken van het toilet. Ze besluit dat ze er een boek over wil schrijven, maar daarvoor heeft ze de hulp nodig van de zwarte vrouwen. En dat gaat niet zonder slag of stoot…
Drama. Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling, 12 jaar en ouder.

The Chronicles of Narnia

Vier kinderen moeten op de vlucht voor de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze worden opgevangen door een professor en zijn vrouw. Als ze verstoppertje spelen, ontdekt Lucy in een kast de weg naar Narnia. Lucy raakt samen mat haar zus Susan en haar broers Peter en Edmund meerdere keren verzeild in de strijd tegen het kwaad in Narnia.
Fantasy, avontuur. Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling. Leeftijd varieert tussen 6 jaar en ouder tot 12 jaar en ouder.

The Hungergames

Als haar zusje Prim wordt geselecteerd om deel te nemen aan de jaarlijkse Hongerspelen, biedt Katniss zich aan om de plaats van haar zusje in te nemen. Samen met Peeta reist ze naar het Capitool, waar ze wordt voorbereid om op leven en dood te vechten in een arena. Katniss verwacht dat ze binnen een dag dood zal zijn, maar tot haar eigen verbazing komt ze steeds verder. Als ze dan ook nog een pijl en boog weet te bemachtigen, lijken de kansen in haar voordeel te zijn. Maar haar tegenstanders zijn slimmer en talrijker dan ze van te voren kon voorzien…
Actie, Science Fiction, Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling. 12 jaar en ouder.

5 gedachtes over “De leukste boekverfilmingen voor het hele gezin (deel 2)

  1. Naomi zegt:

    Narnia is misschien nog wel een idee. Het boek vond ik niet om door te komen (ik had een beetje het gevoel: vertel gewoon wat je te vertellen hebt…), maar zo’n film zou ik misschien kunnen proberen. Met de nadruk op misschien. Als ik eens een heel erg slechte dag heb en heel de dag op de bank wil liggen of zoiets.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.