Onderwerpen en thema’s in boeken die ik vermijd

Ik lees veel en vrij breed, maar er zijn een paar onderwerpen en thema’s die ik koste wat kost vermijd. Daar heb ik over het algemeen een goede reden voor, maar soms ook niet. Vandaag neem ik je mee in mijn lijstje met onderwerpen en thema’s in boeken die maken dat ik een boek niet eens een kans geef.

NB: ja, dit ligt allemaal helemaal aan mij, dat weet ik. Aan sommige dingen werk ik, sommige dingen laat ik voor wat ze zijn. Er blijven immers genoeg boeken over 😉

Ziekte en dood

Sinds iemand in mijn directe omgeving kanker heeft, kan ik het niet meer handelen om te lezen hoe iemand wordt verteerd door (deze) ziekte en er vrijwel altijd een langzame en pijnlijke dood door sterft, al dan niet gecombineerd met slopende behandelingen. Sowieso heb ik niet zo veel behoefte aan langzame, pijnlijke en verdrietige sterfprocessen. Ik lees om te ontsnappen, niet om geconfronteerd te worden met mijn emoties. En ja, thrillers en detectives gaan ook over dode mensen, maar a) zelden over de emoties rondom sterven en b) daar zit een afleidende puzzel in.

Rouwprocessen

Is het je wel eens opgevallen dat, hoewel er geen ‘juiste’ manier van rouwen is, rouwen in boeken vrijwel altijd wordt ‘verwerkt’ door domme of gevaarlijke dingen te doen? Je weet wel: mensen die een stuk in hun kraag zuipen, met iedereen en niemand naar bed gaan, drugs gebruiken, vluchten in een verslaving (of ander ongezond gedrag), mensen gaan vermoorden of andere stupide dingen. De andere kant is dat mensen eindeloos gaan zitten treuren. Dat rijmt niet zo goed met mijn ‘ik lees om te ontsnappen-strategie’ 😉 . Overigens hoeven mensen daarvoor niet te rouwen om iemand die dood is, maar zie ik het ook gebeuren in boeken waarin de hoofdpersoon iets confronterends te horen krijgt en dus een aantal dromen moet opgeven. Ik wil dat soort boeken niet lezen, want ik weet dat ze niet goed zijn voor mij. Ze gaan me niet verder helpen.

Virussen en pandemieën

Nogmaals: ik lees om te ontsnappen aan de realiteit. Niet om alle nare emoties (nogmaals) op te rakelen. Hier op mijn blog zul je dan ook niets vinden over de huidige situatie in de wereld, en ik bespreek sowieso zelden boeken die over dit soort onderwerpen gaan. Ik heb misschien geen controle op de wereld om mij heen, maar wel over wat ik lees en over dit kleine stukje van het wereldwijde web. En dat hou ik graag vrij van ellende.

Dingen die mijn angst triggeren

Oke, hier ga ik het even vaag houden, maar ik heb een paar gediagnosticeerde angsten. En ja, daar werk ik aan, maar niet als ik een boek lees. Als ik een boek lees, dan wil ik juist graag even ontsnappen aan mijn angsten, dus ik check altijd of een boek mijn angst kan triggeren. Zo ja: dan lees ik het niet. Soms kom ik er te laat achter, en ben ik al begonnen in het boek. In dat geval komt het boek terecht in eerstvolgende de ‘wat ik niet uitlas..’.

Welke thema’s in boeken vermijd jij?

7 gedachtes over “Onderwerpen en thema’s in boeken die ik vermijd

 1. Adriaantje zegt:

  Zo zie je maar….
  Ziekte, rouw lees ik wel, maar dan wel geschreven door mensen die het zelf mee(door) maken.
  Ik ben nog op zoek naar een (kinder)boek over de pandemie (ik heb er bv. een over de 11 sept., de MKZ, )
  Wat ik niet lees is science fiction, overmatig sex en occulte boeken.

  Like

  • booksometea zegt:

   Qua kinderboek zou je misschien eens kunnen kijken naar Virus van Mirjam Mous. Gaat niet over deze pandemie (dat zal nog wel even duren), maar wel over een virus. En om met kinderen in gesprek te gaan over wat een pandemie met de maatschappij kan doen zou je deel 3 van de Nevermoor-serie kunnen gebruiken (Spookpokken). Daar heb ik ook een recensie van online staan.

   Like

 2. Naomi zegt:

  Ziekte heb ik ook jaren vermeden. Inmiddels zou het wel weer ‘kunnen’, maar het is nou niet dat ik het een gezellig onderwerp vind. Ik vermeed het dusdanig dat alleen het noemen van een ziekte die iemand had al niet kon. Dat kan inmiddels wel. Maar een boek waarin de hoofdpersoon ziek is? Nee, liever niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.