Zou ik dit boek leuk vinden?

Ken je dat? Je staat in de bibliotheek of de boekhandel met een boek in je handen, en je vraagt je af of je het leuk gaat vinden. Niet omdat het er slecht uitziet, maar omdat je de auteur nog niet kent of nog geen ervaring hebt met het genre. Hoe kun je dan bepalen of je dit boek leuk gaat vinden?

Stap 1: kijk naar de kaft

Kijk allereerst goed naar de kaft van het boek. En dan bedoel ik niet alleen de wervende tekst op de achterflap, maar juist hoe de cover eruit ziet. Boeken die qua genre en inhoud op elkaar lijken, hebben meestal flink wat overeenkomsten in hoe de kaft eruit ziet. Zelfde kleuren, zelfde sfeer, wel of geen bloemetjes/mensen/zwembaden, een foto of juist een tekening, wel of geen raar verdeelde letters op de kaft… Al deze dingen vertellen je of het boek dezelfde lezers op het oog heeft als de boeken die erop lijken. Ja, uitgeverijen, ik heb jullie door.

Uiteraard speelt hierbij ook mee of een boek verfilmd is en in welke tijd het verschenen is. 10 jaar terug waren nou eenmaal andere dingen in de mode dan nu. Maar ook dan kun je nog steeds kijken naar de kleur en de sfeer van de kaft, die geeft vaak al veel weg.

Stap 2: kijk naar de aanbevelingen

Vaak staan er op een kaft ook aanbevelingen of (fragmenten uit) recensies. Dat kan een graadmeter zijn, maar je moet wel weten waar je op moet letten. De meeste uitgevers zetten namelijk alleen de (zeer) lovende recensies op het boek. Je moet dus een beetje weten wat de betrouwbare recensenten zijn en hoe je die recensies moet interpreteren. Vier of vijf sterren zegt weinig zonder context, ook al is het van de VN Thrillergids of de vaste recensent van een grote landelijke krant. En het helpt ook niet als die recensie over een ander boek gaat, en niet over het boek wat jij in je handen hebt. Weet dus wie er recenseert en wat die recensie waard is.

Een tweede categorie aanbevelingen is ‘de bestsellerauteur die een relatief onbekende auteur aanraadt’. Vaak zegt dat niet eens zo veel over de kwaliteit van het verhaal, maar vooral over het genre van het boek. Simpel voorbeeld hierbij: een chicklit-auteur zal niet snel een aanbeveling geven voor een thriller, net zoals een loodgieter geen aanbeveling geeft voor een kapper. Als er dus een quote van een feelgood-auteur op een boek staat, dan is dat boek waarschijnlijk ook feelgood.

Stap 3: zoek online recensies van het boek

Dit is echt heel erg makkelijk: type in de zoekbalk van je favoriete zoekmachine ‘recensie titel boek’, al dan niet met ‘naam auteur’ erachter. Zo kom je bij diverse recensies van het boek uit. Zorg dat je niet alleen de recensies van die blauwe bolle leest, maar ook recensies op (onafhankelijke) blogs, waar mensen geen geld hebben gekregen voor hun recensie. Op die manier krijg je eerlijke en gefundeerde meningen (als het goed is). Dit is trouwens ook handig als je op zoek bent naar een boek voor iemand anders.

Stap 4: blader in het boek

Let hierbij uiteraard wel op dat je geen spoilers te pakken hebt! Maar verder is bladeren in een boek een goede manier om te ontdekken of de stijl en het tempo van de auteur je bevallen. Als jij behoefte hebt aan een rustig boek, en de auteur gooit de ene plotwending na de andere in je gezicht, dan ga je het boek niet leuk vinden, hoe goed het ook is. Daarom is het zinvol om te kijken naar de stijl en de sfeer die de auteur schept.

Heb je moeite met lezen of ben je nog aan het leren lezen? Gebruik dan deze stap ook om de vijf-vinger-test te doen. Sla het boek open (een beetje aan het begin dus) en lees een bladzijde. Hou op de vingers van een hand bij hoeveel woorden je niet kent of niet kunt lezen. Heb je aan het eind van de bladzijde nog vingers over? Top, dan is dit een boek voor jou! Alle vijf je vingers op, of zelfs vingers tekort? Helaas, dan is het slimmer om nog even te wachten met dit boek.

Stap 5: geef het boek een kans

Heb je alle stappen succesvol doorlopen, maar sta je nog steeds te dubben? Geef het boek dan het voordeel van de twijfel. Zeker als je het boek bij de bibliotheek leent, is het geen wereldramp als je het boek toch niet zo leuk vindt. Zelf hanteer ik over het algemeen de 50-pagina’s-regel: als het boek na 50 pagina’s nog steeds niet leuk is, leg ik het weg. Bij heel dikke boeken wil ik de regel soms oprekken tot 100, maar daarna is het klaar.

En wie weet, heb je opeens een nieuwe favoriete auteur of serie gevonden!

5 gedachtes over “Zou ik dit boek leuk vinden?

  1. Naomi zegt:

    Bladeren vind ik wel eng hoor. Ik ben altijd bang dat ik toch ergens een spoiler te pakken heb dan. Maar de rest herken ik. Soms vind ik recensie van eerdere boeken van een auteur op de kaft overigens ronduit irritant. Ik wil nu iets weten over dit boek en niet over een ander boek van de auteur…

    Like

  2. Mascha eleonora zegt:

    Ipv bladeren lees ik altijd de eerste bladzijde. Als ik wil doorlezen geef ik het boek een kans, als ik afgeleid raak en/ofme niet kan concentreren/het niks vind, krijgt het boek geen kans meer. Anders leen ik het van de bieb.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.