Thee voor koffieliefhebbers

Toen mijn collega*, koffieliefhebber pur sang, een paar dagen geen koffie mocht drinken, vroeg ze mij om theetips. Want wat is lekkere thee als je nooit thee drinkt? Nou, daar had ik uiteraard wel een antwoord op, en de collega ging met een hele waslijst aan tips naar huis. En die tips deel ik vandaag ook met jullie, want iedereen heeft wel eens een moment dat je even geen thee kunt of mag drinken.

Allereerst een belangrijke noot: geef een koffieliefhebber nooit English Blend. Dat is namelijk zeer waarschijnlijk de thee waardoor ze ooit zijn afgeknapt op thee.

Waar moet je op letten als je thee zoekt voor een koffieliefhebber?

Koffie is een zware en vrij complexe smaak, die je het beter niet kunt imiteren. Maar er zijn wel een paar smaken waar je de meeste koffieliefhebbers die geen thee lusten/drinken toch blij mee maakt.

 • Gember. Gember geeft de thee een bepaalde pit en warmte die veel koffieliefhebbers erg kunnen waarderen.
 • Chai. Dit is een combinatie van kruiden die, door hun complexiteit en gelaagdheid, bij de meeste koffiedrinkers in de smaak valt.
 • Lavendel. Ook dit is een zware, beetje donkere, smaak. Doordat de smaak vrij zwaar is, vinden veel koffiedrinkers het een lekkere smaak.
 • Rooibos met zwarte thee samen. Dit is een combinatie die niet heel veel voorkomt, maar die wel vaak een succes is bij koffiedrinkers.
 • Amandelbitterolie. Deze olie wordt vaak aan losse thee toegevoegd, en geeft een bittere smaak aan thee die in de verte doet denken aan koffie.
 • Peper. Dit lijkt de pit van koffie een beetje te imiteren, waardoor het voor koffiedrinkers een aangename smaak in hun thee is.

Goed, en dan nu de thee die de koffiedrinker waarschijnlijk wel kan waarderen. Je weet wel, voor de mensen die gewoon met een lijstje de supermarkt in moeten 😉

Herfstthee. Dit is een zware thee met flink wat kruiden, en deze thee kun je ook heel sterk laten worden. Dat zijn dingen die de meeste koffieliefhebbers kunnen waarderen.

Sterrenmunt. Vraag me niet waarom, want ik vind deze thee niet te drinken, maar veel koffieliefhebbers vinden dit als enige thee te drinken…

Pickwick Green Ginger & Lemongrass. Thee met gember doet het al snel goed bij koffieliefhebbers. Deze thee heeft een extra fris accent door de citroengras, wat het net even een andere beleving maakt.

Rooibos. Als je geen rooibos chai of rooibos met gember kunt vinden, dan is pure rooibos je beste gok.

AH Groene thee Gember & Sinasappel. Nog een groene thee met gember, deze keer met sinasappel erbij. De koffiedrinker moet dus wel van sinasappel houden 😉

Clipper Lemon & Ginger. Dit is een kruidenthee, fijn dus voor alle koffiedrinkers die wat beter willen slapen.

Pickwick Joy of Tea Ginger spices. Voor een koffiedrinker is dit waarschijnlijk een van je beste keuzes, zeker als het doel ‘beter slapen’ is. De thee heeft namelijk veel pit en geen cafeïne.

Spicy Chai. Een chai, dus al snel een goede keuze voor een koffiedrinker. Dit is een kruidenthee met flink wat specerijen, waardoor je wel de pit krijgt maar niet de cafeïne.

Clipper Happy Mondays. Nog een kruidenthee, een met veel gember en peper. Goede gok als je een wat luxere kruidenthee zoekt.

Gewone ‘chai’, dus zonder spicy. Chai is sowieso een goede keuze. Als de koffiedrinker niet van al te veel pit en peper houdt, zou ik deze zeker aanraden.

Lipton Time to Relax. Deze thee bevat lavendel en heeft geen cafeïne. Dubbele slaapwinst dus!

Venkelthee. Dit klinkt als een rare suggestie, maar venkel is heel lekker als thee, een beetje drop-achtig. Nee, nu niet zo’n knol van de groentenafdeling meenemen, er is gewoon venkelthee in doosjes te koop. Stukken makkelijker!

AH Biologisch kruiden lavendelthee. Ja, lavendel is echt heel lekker als thee. Juist ook voor een koffiedrinker!

*Uiteraard heb ik de collega eerst om toestemming gevraagd voor ik dit deelde.

5 gedachtes over “Thee voor koffieliefhebbers

 1. Adriaantje zegt:

  Ik houd niet van thee, maar toch kan ik diverse smaken zoals gember thee wel waarderen.
  Ook de sterrenmunt en de herfstthee vind ik wèl lekker.
  Volgens mij heb je in deze lijst de goede smaken te pakken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.