Waarom ik niet aan BookTok doe

BookTok is het medium dat de jongeren aan het lezen krijgt. Ik ben helemaal pro-leesbevordering en lees-enthousiasmering, zeker bij/voor jongeren. Toch doe ik niet aan BookTok. Waarom niet?

Toen TikTok opkwam, was ik sceptisch. Sowieso vond ik de filmpjes vaak te snel (ik hou ervan als er iets meer rust in de beelden zit), en ik merkte ook dat ik me niet echt thuis voelde bij het medium. Dat zal ongetwijfeld aan mijn leeftijd te maken hebben (ik ben 30+, en TikTok mikt op een iets jongere doelgroep).

Al snel kwamen, net als bij Instagram, verschillende subgenres binnen TikTok op. Met name vlak voor en terwijl de wereld in de fik stond, nam deze app een vlucht. Ik zag er de lol nog steeds niet van, want ik kan niet zingen en niet dansen, en daar stond TikTok toch vooral om bekend, plus het maken van gekke korte video’s. Persoonlijk vind ik mezelf daar niet grappig genoeg voor, dus het bleef niet mijn medium.

En toen kwam BookTok. Moest ik daar echt niets mee? Ik kreeg immers van verschillende kante berichten dat TikTok zo leesbevorderend zou zijn, en ook kreeg ik eens het verzoek om mee te werken aan een account (vooral zodat een oudere witte man dan zijn boek daar beter kon pluggen, maar toch).

Tegelijkertijd kwamen ook de eerste berichten naar buiten dat TikTok (wat uit China komt) niet heel netjes omging met de gegevens van hun gebruikers. De Chinese overheid is niet zo heel vriendelijk voor haar burgers (en dan druk ik me nog voorzichtig uit), en ze zijn ook niet zo van de privacy. Dat laatste hield mij tegen: ik heb namelijk best een stevige mening over privacy.

Daarnaast maakt TikTok gebruik van de meest verslavende aspecten van sociale media. En ik ben zelf niet verslavingsgevoelig, maar de doelgroep waar TikTok op mikt (jongeren) vaak wel. Dat komt doordat de hersenen van jongeren nog niet volgroeid zijn, en daardoor extra gevoelig zijn voor dopamine, het hormoon dat je beloningssysteem activeert (en dat ook vrijkomt als je eet, seks hebt of sport). Het is op zich niet schadelijk, maar als je gewend raakt aan grote hoeveelheden beloon-hormoon, dan kun je steeds moeilijker zonder. Ook ben je ook geneigd om de handeling die jou dat beloon-hormoon geeft, steeds te herhalen, wat dus ook dwanghandelingen en dwanggedachten kan triggeren.

En sinds kort wordt de privacy van TikTok-gebruikers nog verder geschonden: de Chinese overheid heeft toegang tot alle gegevens op alle devices waar TikTok op staat. Ook als je de app niet gebruikt op dat moment. Ook je bankgegevens, je foto’s, je contactgegevens en de contactgegevens van alle mensen die op je telefoon staan. Hoeveel ‘toetsaanslagen’ je doet en in welk patroon (lees: je toegangscode voor je telefoon) en als je je op TikTok aanmeldt met een Facebook- of Google-account, dan trekt TikTok ook die sociale media leeg (en dat is dus inclusief je mail en je YouTube-interesses), plus al je chatgeschiedenissen.

Al met al was TikTok al geen medium waar ik me prettig bij voelde, en maakt dat plus de combinatie van de privacyschending en het verslavende karakter het samen tot iets waar ik niet aan mee wil werken. Ik begrijp dat er jongeren zijn die graag op TikTok zitten, en het lijkt me niet meer dan normaal dat ze daar ook een aantal boekentips vandaan halen. Maar ik ga daar geen boekentips geven. Ik heb geen oordeel over bloggers, vloggers, Bookstagrammers of BookTokkers die een andere keuze maken. Ik maak mijn afgewogen keuze, en het enige waar ik op kan hopen is dat iedere TikTok-gebruiker dat ook doet.

4 gedachtes over “Waarom ik niet aan BookTok doe

  1. Naomi zegt:

    Ik denk dat je inderdaad een heel goed overwogen keuze hebt gemaakt. Ik heb zelf geen TikTok. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het medium mijn interesse niet heeft. Het begon met dansjes. Ik weet dat er tegenwoordig meer is, maar nee, niks voor mij.

    Like

  2. Laurie zegt:

    Ik doe het ook niet, mede om de redenen die jij benoemd. Ook voel ik me zo’n oudje daar. Ik was op een Booktok event (want yay boeken evenement) en ik voelde me écht oud. Wat mij ook tegenstaat is de kwaliteit van de boeken die daar populair zijn, want veel is nog meer pulp dan pulp en het feit dat je een boek daar niet uitvoerig kunt bespreken. Dus, waarom is dat boek nou zo goed? Geen idee. Dat staat mij ook tegen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.