Mijn favoriete dingen om te doen terwijl ik naar een luisterboek luister

Ik ben dol op luisterboeken. Niet alleen omdat ik het heerlijk vind om boeken te luisteren, maar ook, misschien wel vooral, omdat ik luisterboeken kan combineren met andere dingen. Zoals mijn oma al zei toen ze lid werd van de ‘blindenbieb’: ‘nu kan ik de krant lezen en tegelijkertijd strijken!’ (waarop de oogarts de eerstvolgende afspraak vroeg of de krant al gestreken was). Luisterboeken combineren prima met huishoudelijke klusjes (de afwas en de was zijn gewoon niet boeiend genoeg om al mijn aandacht vast te houden), lange stukken lopen of fietsen of een saaie reis met het ov. Maar luisterboeken zijn ook heerlijk in combinatie met hobby’s! Sterker nog: met een luisterboek kan ik twee hobby’s combineren: luisteren en de hobby in kwestie. Daarom vertel ik jullie vandaag wat mijn favoriete dingen zijn om te doen terwijl ik naar een luisterboek luister.

Kleuren

Ik blog er niet vaak over, maar ik ben een tamelijk fanatieke kleurder. Wekelijks maak ik tijd vrij voor mijn kleurplaat van dat moment, en ik doe mijn best om die kleurplaat zo mooi mogelijk in te kleuren. Ik heb goede, fijne kleurpotloden en een flink aantal kleurboeken voor volwassenen. Kleuren is heel goed te combineren met een luisterboek, zo heb ik ervaren. Sterker nog: vaak kan ik me op zowel het kleuren als het luisterboek beter concentreren als ik die twee combineer.

Diamond painting

Als ik geen kleurplaat heb liggen (ik hanteer de regel ‘1 project op de tafel’), dan heb ik een diamond painting liggen. Vaak kies ik voor diamond paintings als ik weet dat ik een stressvolle of ingewikkelde tijd tegemoet ga, want diamond painten kost minder ‘hersencapaciteit’ dan kleuren of handwerken. Ik hoef immers niet na te denken, alleen steentjes te plakken op een voorbedrukt patroon. Lekker makkelijk dus. En het is heerlijk om daar een luisterboek bij aan te hebben, want dan kunnen mijn gedachten ook minder makkelijk afdwalen.

Handwerken

Als ik geen zin heb om aan tafel te zitten maar wel creatief/met mijn handen bezig wil zijn, ga ik meestal op de bank zitten met een handwerkje. Ik kan een beetje haken en een beetje borduren (allebei met de nadruk op ‘een beetje’ – met haken kan ik welgeteld 1 patroon (de klassieke granny square) en bij het borduren kies ik het liefste kleine en eenvoudige (en dus overzichtelijke) projectjes. Maar gelukkig hoef ik ook niet veel meer te kunnen om mijn gepriegel te kunnen combineren met een luisterboek. Beetje prutsen, beetje luisteren, en zo heb ik een heerlijke middag.

Koken

Iets anders wat ik graag doe: koken. Zeker op mijn vrije dagen vind ik het fijn om uitgebreid te koken. Ik kook dan meestal ook grote hoeveelheden en vries die in porties in. Bouillon (je weet wel, van die zelfgemaakte, ‘from scratch’) en pastasaus heb ik standaard in de vriezer, aangevuld met bijvoorbeeld stoofvlees, chili con carne, curry, groentestoofpot en/of verschillende sausjes. Op die manier kan ik op drukke dagen makkelijk een gezonde maaltijd op tafel zetten zonder al te veel afwas (want ik hou niet van afwassen, zeker niet als ik moe ben). Daarbij scheelt het vaak ook geld, want koken in grote hoeveelheden is vaak goedkoper dan kleine porties koken (zowel qua gas als qua prijs van het voedsel).

De oplettende lezer en/of de lezer die mijn oma ook gekend heeft, is waarschijnlijk al tot de conclusie gekomen dat ik luisterboeken met dezelfde dingen combineer als mijn oma (oke, die deed niet aan kleuren en diamond painting bestond nog niet toen zij leefde), maar wel aan handwerken en koken. En ja, mijn oma had ook altijd bouillon in de vriezer.

5 gedachtes over “Mijn favoriete dingen om te doen terwijl ik naar een luisterboek luister

  1. Naomi zegt:

    Dat je kunt koken met een luisterboek snap ik dus echt niet. Dat lees ik met bewondering;). Die andere dingen die jij combineert met een luisterboek, combineer ik altijd met een tv-programma.

    Like

  2. Deborah Hamar zegt:

    Ooh ja, dat is zo herkenbaar. Ik luister het liefst als ik met stalklusjes bezig ben. Heerlijk om juist op die momenten voorgelezen te worden. Ik moet alleen niet twee dezelfde genres tegelijk willen lezen en luisteren. Dan haal ik de verhaallijn door elkaar. Dus voor luisterboeken kies ik het liefst een verhaal dat ik normaalgesproken niet zelf zou lezen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.