Wat ik niet uitlas… (deel 19)

Ook in de afgelopen tijd las ik af en toe een boek niet uit. Dat had iedere keer een andere reden, en het is meestal ook geen verwijt naar het boek of de auteur, maar een beschrijving van de mismatch tussen mij en het boek. Want boeken zijn net als relaties: soms past iets bij je, en soms niet. En soms komt een goed boek op het verkeerde moment langs, dat kan ook.

Maxton Hall College – deel 1 van Mona Karsten. Ik hoopte op een soort Gossip Girl, of Pretty Little Liars, of een combinatie van die twee, zoiets. Misschien een beetje Hawthorne-Mystery erbij. Maar nee hoor. Het ‘geheim’ kwam veel te snel aan bod en al snel had ik een vermoeden hoe dit verhaal verder zou gaan – en daar zat ik niet op te wachten. Dus dit boek mocht snel terug naar de bieb.

Al die mooie vreemden van Elizabeth Klehfoth. Dit lag niet aan het boek, maar aan twee dingen bij mij. Ten eerste: ik had dit boek uit de bieb gehaald voor de voorjaarsvakantie, en uiteindelijk pakte ik hem pas later op. Gevolg: minder concentratie, en ik merkte aan alles dat dit een boek was waar je wel wat focus voor nodig hebt. En ten tweede: ik zat met mijn hoofd eigenlijk nog in een ander boek (een fantasyboek, totaal iets anders dus) en daardoor eigenlijk ook in een andere (fictieve) wereld. Die combinatie maakte dat ik dit boek nu niet heb uitgelezen, maar zeker van plan ben om dit boek in een volgende vakantie een herkansing te geven.

Geheimen passen niet in een verhuisdoos van Marike Goslinga. Dit was zo’n boek waarbij de auteur probeert om bij de jeugd aan te sluiten, maar daar duidelijk geen kaas van gegeten heeft. Veel te weinig mobieltjes en social media, om maar even een voorbeeld te noemen, en een stijl waarbij je aan voelt komen dat er een heel belerend toontje gaat komen. Als een tomatensaus waar ze spinazie in hebben geprobeerd te verstoppen, dat idee. Dat leest gewoon niet lekker. Als je voor jongeren schrijft, doe het dan goed. Schrijf niet iets ‘zodat ze er iets van kunnen leren’, maar iets wat jongeren ook echt willen lezen (ipv dat ze het lezen omdat het moet). Blegh. Dit boek is terug naar de bieb!

Wil je deze serie nog eens teruglezen?
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4

Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10
Deel 11
Deel 12
Deel 13
Deel 14
Deel 15
Deel 16
Deel 17
Deel 18

6 gedachtes over “Wat ik niet uitlas… (deel 19)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.