ZomerLezen: Boeken om bij weg te dromen

In deze tweede aflevering van ZomerLezen tippen we boeken om bij weg te dromen. Een van de (weinige) voordelen van de zomer is dat ik veel tijd heb om lekker weg te dromen met een boek. Niet alleen lezen, maar ook even rustig dromen: hoe zou het verder gaan met de personages? Met wie zou ik vrienden willen zijn? Zou ik op hetzelfde personage verliefd worden? Wat zou ik doen als ik die magische krachten had? Hoe zou het zijn om daar rond te lopen?

Net als voorgaande jaren geef ik niet alleen boekentips voor volwassenen, maar ook voor kinderen, jongeren en boekentips om voor te lezen. Lezen is namelijk hartstikke goed voor je. Vandaag: boeken waar je heerlijk bij weg kan dromen… En nee, dat zijn niet alleen maar romantische boeken (wel een paar zwijmelboeken uiteraard 😉 ), maar ook boeken waar je jezelf heerlijk in kan verliezen, boeken waar je aan kan blijven denken terwijl je met iets anders bezig bent. Fijne boeken dus, soms met romantiek, soms met wat humor of magie, maar allemaal fijne boeken waar je heerlijk bij weg kan dromen.

Kinderboeken om bij weg te dromen (4-12 jaar)

Nevermoor van Jessica Townsend. Nevermoor is de nieuwe Harry Potter. Morrigan Crow zou eigenlijk op haar elfde verjaardag doodgaan, maar in plaats daarvan wordt ze ontvoert door Jupiter North. Hij neemt haar mee naar Nevermoor, en ze mag in zijn hotel wonen (dat, laten we eerlijk zijn, veel weg heeft van De Kamer van Hoge Nood uit Harry Potter). Morrigan doet mee aan de ‘proeven’ van het Wondergenootschap. Als ze slaagt, kan ze een plekje winnen aan deze prestigieuze opleiding. Maar de concurrentie is groot en niet iedereen die meedoet speelt het spel eerlijk…

Wonka van Roald Dahl (geschreven door Sibéal Pounder). Mocht je de gelijknamige film nog niet hebben gezien: haal die zo snel mogelijk in huis! (ik denk dat de bieb die inmiddels wel heeft). Tot die tijd is dit een heerlijk boek vol wegdroom-kwaliteiten. Willie Wonka weet als klein jongetje al dat hij de hele wereld wil laten genieten van zijn chocoladecreaties. Daarom gaat hij naar de Gallerie Gourmet, om de wereld (hapje voor hapje) te veranderen. Maar drie gemene chocolademakers en twee gemene huisbazen willen daar niets van weten, en dwarsbomen de plannen van Willie. Het ziet er naar uit dat hij voor altijd in een wasserij moet blijven werken… Maar als je durft te dromen, zoals Willie, is alles mogelijk – ook ontsnappen uit een hopeloze situatie om de lekkerste chocolade ter wereld te maken!

Maxi van Flux van Anna Ruhe. Deze auteur kennen we van de Magische Apotheek-boeken, en nu is er een nieuwe serie van haar hand in het Nederlands verschenen. Deze serie is geschikt voor iets jongere kinderen dan de Magische Apotheek-serie, en is niet alleen magisch, maar ook heel grappig (en laten we eerlijk zijn: humor scoort altijd goed bij kinderen). Op een dag ontdekt Paula een fee in de winkel van haar vader. Een heel klein feetje, zo groot als een libelle, met vleugeltjes en wat magie. Maar dat ‘wat’ is het probleem, want Maximeralda Feodora Dilara Nima van Fluks (of gewoon Maxi) is met verlof gestuurd. Ze kan pas een goede fee worden als ze genoeg goede daden voor Paula heeft verricht. Maar eehm… Maxi en Paula verschillen een beetje van mening over wat goed is…

Jongerenboeken om bij weg te dromen (12-15 jaar)

De Edelsteentrilogie van Kerstin Gier. Dit is romantisch, soms een beetje zoetsappig, maar tegelijkertijd ook vol humor en actie. Iedereen in de familie gaat er van uit dat Gwendolyns (in alle opzichten perfecte en daardoor nogal irritante) nichtje Charlotte het tijdreisgen geerfd heeft, maar het blijkt dat Gwendolyn degene met het gen is. En dus moet Gwendolyn volkomen onvoorbereid allerlei tijdreizen gaan maken om zo het hogere doel van de Wachters te voltooien. Maar wat is dat hogere doel, en waarom wil niemand haar vertellen waarom er alleen maar naar de Graaf van Saint Germain geluisterd wordt? Wat is er vroeger gebeurd, met Lucy en Paul, waardoor Gwendolyns moeder het vertrouwen van de wachters heeft verspeeld? En waarom doet de knappe Gideon, de mede-tijdreiziger van Gwendolyn, zo irritant superieur? Gelukkig krijgt Gwendolyn hulp van haar beste vriendin Leslie en later ook van de waterspuwer-demon Xemerius, die over een gezonde dosis humor beschikken.

De selectie van Kiera Cass. Ben je toevallig dol op van die realityseries waarbij de deelnemers steeds opdrachten krijgen, er iedere week iemand afvalt en er aan het einde een grote winnaar is? Dan is dit jouw perfecte vakantieboek. 35 meiden krijgen de kans van hun leven: ze worden uitverkoren om te strijden om de huwelijkspartner te worden van Prins Maxon. De droom van ieder meisje, nietwaar? Nou, behalve voor America. Zij vindt het verschrikkelijk dat ze haar (geheime!) vriendje en haar thuis op moet geven voor een leven in het paleis. Tot ze de knappe prins Maxon ontmoet… Met mooie jurken, een enorm paleis en liefde, met een vleugje dystopie.

De Valentines van Holly Smale. Ja, sorry, ik kan geen ZomerLezen over ‘boeken om bij weg te dromen’ schrijven als daar niet ten minste een boek in zit wat neerkomt op puur gezwijmel he? Dat is zeg maar bijna wettelijk verplicht 😉 . Hope is de jongste dochter van de familie Valentine. Een rijk en beroemd gezin, want hun ouders zijn knappe acteurs. Hope kan niet wachten tot ze zestien jaar is, want dan mag ze eindelijk meedoen aan het jetset-leven van haar zussen! Maar eerst… Op zoek naar liefde. Van die echte, allesoverdonderende Liefde. Dat lijkt te lukken als ze in de metro een knappe jongen tegenkomt. Maar het echte leven is anders dan de film… Toch?

Young Adult boeken om bij weg te dromen (15-18 jaar)

Hawthorne mysterie-serie van Jennifer Lynn Barnes. Dit is een lekker vlot geschreven boek wat heerlijk wegleest zonder al te ingewikkeld te zijn, en toch heb je een goed verhaal. Tobias Hawthorne heeft om onduidelijke redenen zijn eigen kinderen en kleinkinderen onterft, en heeft zijn hele bezit (tientallen miljarden, enkele hotels, sportteams, helikopters, een gigantisch huis en nog zo wat kleinigheidjes) nagelaten aan Avery. Van zijn kinderen vereffent hij alleen de schulden, zijn kleinkinderen krijgen een klein bedrag in een trustfonds waar ze tot hun 25e niet aan kunnen komen. De rest is voor Avery. Maar niemand weet waarom, en Avery al helemaal niet. Doorlezen zonder dat het zo spannend wordt dat je niet meer kunt slapen, maar spannend genoeg om wel lekker door te lezen.

Royals van Rachel Hawkins. Als je deze serie op gaat zoeken, moet je even goed opletten, want er is nog een Royals-serie, van Erin Watt. Maar je moet dus de Royals-serie van Rachel Hawkins hebben. Daisy is een doodnormale tiener: dol op scifi, bijbaantje bij Walmart, en een irritante perfecte oudere zus die verloofd is met een Schotse prins. Dat laatste is tot daar aan toe, maar de Schotse royals beginnen steeds meer van Daisy’s leven over te nemen… In het tweede deel volgen we een ander meisje, Millie, dat naar een Schotse kostschool gaat. Daar gaat ook een van de leden van de koninklijke familie naartoe, en Millie wordt verliefd… Mag jij raden op wie 😉

Silber van Kerstin Gier. Als een serie ook wel ‘de boeken der dromen’ wordt genoemd, dan hoort het wel bij deze ZomerLezen. Liv woont sinds kort in Londen. En sindsdien droomt ze nogal… raar. En maf. En levendig. Over pratende standbeelden, lange gangen met versierde deuren en idiote raadsels. In een van die dromen ziet ze vier jongens een soort ritueel uitvoeren. Liv valt bijna van haar stoel van verbazing als de jongens echt blijken te bestaan. En ze heeft al helemaal een stoelriem nodig als ze ontdekt dat die jongens dingen over haar weten die ze helemaal niet kunnen weten – want Liv heeft ze aan niemand vertelt. Ze heeft er alleen over gedroomd…

Volwassen boeken om bij weg te dromen

Valerie Lane van Manuela Inusa. Dit is een heerlijk luchtige feelgood-serie die zeer geschikt is om te lezen aan de rand van het zwembad, op het strand, in de tuin of op het balkon (of gewoon binnen met de gordijnen dicht en de ventilator op de hoogste stand). Valerie Lane is een fictief winkelstraatje in Oxford, en in deze serie volg je steeds een andere eigenaresse van een van de winkeltjes. Het is aan te raden om deze serie op volgorde te lezen, omdat de latere delen spoilers bevatten over de voorgaande delen. Het is heerlijk zoetsappig, absoluut niet realistisch en in feite een romantische komedie in boekvorm. Deze boeken heb je in een dagje echt wel uit, wat de zesdelige serie perfect maakt voor een weekje vakantie (of als escape van een hittegolf).

De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan. Polly had haar leven helemaal op orde, maar dan komt de crisis en valt haar toekomst in duigen. Ze moet helemaal opnieuw beginnen, en doet dat op Mount Polbearne, een klein eilandje aan de kust van Cornwall. Daar weet ze langzaam maar zeker de eilanders voor zich te winnen. Polly kan namelijk heel goed brood bakken, veel beter dan het brood uit de bakkerswinkel op het eiland. De bakkersvrouw is dan ook niet enthousiast over haar komst, en ze is ook nog Polly’s huisbaas… Maar soms moet je het geluk een handje helpen, en de eilandbewoners helpen Polly. Door haar brood te kopen of te ruilen tegen diensten. Zal het Polly lukken om zelfs de bakkersvrouw voor zich te winnen?

De Theeroos van Jennifer Donnelly. Fiona is arm maar ambitieus, en woont in Whitechapel, Londen, in 1888. Haar grote droom is om samen met haar geliefde Joe een winkel te openen. Maar Fiona krijgt met tegenslag na tegenslag te maken, en dat komt allemaal door de eigenaar van de theefabriek, William Burton. Haar vader komt om bij een ongeluk in het pakhuis, waardoor haar familie uit elkaar valt en ze moeten verhuizen. En Whitechapel is nou niet echt een veilige buurt, want Jack the Ripper spookt er door de straten… Als Fiona bijna niets of niemand meer heeft, besluit ze om naar Amerika te gaan, waar ze in de winkel van haar oom wil gaan werken. Via haar nieuwe Amerikaanse vrienden ontdekt ze niet alleen dat de wereld mooi kan zijn en dat je met hard werken ver kan komen, maar ook een manier om de man die haar familie heeft vernietigd te verwoesten…

Voorleesboeken om bij weg te dromen

De magische apotheek van Anna Ruhe. Dit boek lees je op zijn minst deels vanwege de illustraties. Lucie en haar ouders en broertje zijn net verhuisd naar Villa Evie. In dit oude huis hangen heel veel geurtjes in de lucht, en er zijn veel verborgen ruimtes, vakjes en trappen. Maar de oude bewoners zijn nogal… bijzonder. En er komen ook hele bijzonder bezoekers langs voor hen. Er hangt een geheim in de lucht… en Lucie wil graag weten wat dat geheim is.

Het kinderboekenwinkeltje van Ron Schröder en Marianne Busser. Het beroemde winkelstraatje groeit door, er komt een pleintje bij! En aan dat pleintje komt een kinderboekwinkel. In de kinderboekwinkel is van alles te beleven: er komen auteurs langs, er wordt voorgelezen en er zijn mensen die naar bijzondere vragen over boeken. Gelukkig weet de eigenaresse voor ieder kind wel een mooi boek te vinden! 
Onderdeel van de serie De Winkeltjes. Los te lezen.

Hippe Heksen & Toffe Tovenaars van Ruby Coene. Dit zijn losse verhalen (altijd handig als je met een wisselende groep bent of voorleest aan kinderen die het lastig vinden om het verhaal van de vorige avond/keer te onthouden) met een magisch tintje. Een verhaal over een heel groot en geheimzinnig ei, een verhaal over een heksenfestival, over de Academie voor Heksenhulpjes… Het zijn betoverende verhalen, een soort nieuwe sprookjes. Wedden dat je daar heerlijk bij kan wegdromen?

Wil je meer boekentips?

Kijk dan eens bij ZomerLezen: Zomer of bij ZomerLezen: Lekker Luchtig!

Kijk ook eens bij mijn collega-ZomerLezers van dit jaar!
Ann van BoekBabbel
Naomi van Hoofdtaal

ZomerLezen is een initiatief om kinderen tijdens de zomer te laten lezen, zodat ze na de zomer niet met een lager leesniveau terugkomen dan waarmee ze op vakantie gingen. Omdat de leesvaardigheid onder jongeren schrikbarend laag is en omdat lezen hartstikke goed is voor je gezondheid is, delen we ook tips voor jongeren en voor volwassenen. Gezond bezig zijn was nog nooit zo makkelijk als deze zomer!

6 gedachtes over “ZomerLezen: Boeken om bij weg te dromen

  1. Naomi zegt:

    Och ja, Valerie Lane… hij komt bij mij nog in een andere ZomerLezen voorbij, maar hij past hier inderdaad ook heel goed! Verder (gelukkig voor mijn leeslijst) niet echt mijn soort boeken.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.