Losse thee vs thee in een zakje

Losse thee of thee in een zakje. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen die twee? Hoe worden ze gemaakt? En is de een beter dan de ander? In deze blogpost geef ik antwoord op die vragen.

Allereerst: wat is thee eigenlijk? Theebladeren komen van een bepaalde plant, de camellia sinensis. Dit is een struik die van origine komt uit Zuidoost Azië. Van de bladeren van deze struik worden zwarte, groene, witte en oolongthee gemaakt. De bladeren worden bewerkt in de fabriek. De losse thee bestaat uit bewerkte bladeren. Thee in een zakje bestaat uit de kleine stukjes en het ‘gruis’ wat na bewerking van de theebladeren overblijft in de machines.

Zowel losse thee als thee in een zakje gaan dus door hetzelfde bewerkingsproces. De thee in een zakje is in feite een soort restproduct van het bewerken van de losse thee. Net zoals de stroopwafelkraam niet alleen stroopwafels, maar ook stroopwafelkruimels verkoopt.

Je zou dus denken dat er kwalitatief gezien weinig verschil is tussen losse thee en thee in een zakje. Toch verschillen ze in smaak. Dat komt omdat aan thee in een zakje, ook ‘onversierde’ thee, vaak smaakstoffen worden toegevoegd. Dit doen de fabrikanten om op een goedkope manier de smaak op te peppen. Suiker en smaakstoffen zijn namelijk goedkoper dan thee.

Daarnaast bestaat losse thee vaak uit slechts een soort thee. Daardoor smaakt deze thee per oogst verschillend. Thee in zakjes is vaak een melange van thee uit verschillende streken en seizoenen, waardoor steeds dezelfde smaak verkregen wordt. De streek en het seizoen zijn van invloed op de smaak van de thee.

Fabrikanten van thee in zakjes weten dat hun klanten een constante smaak en steeds dezelfde kwaliteit waarderen. Dat bereiken ze door een melange van verschillende soorten thee en smaakstoffen te gebruiken. Verkopers van losse thee weten dat hun klanten waarde hechten aan de diverse smaken die thee kan hebben, en dus leveren ze de thee per streek en zonder smaakstoffen. Beiden versieren de thee soms wel, bijvoorbeeld met bloemen en/of fruit.

Maar welke thee moet je nou kiezen? Dat hangt van je eigen voorkeur af. Als je waarde hecht aan een constante smaak, kun je het beste voor thee in zakjes gaan. Als je liever de verschillende smaken proeft die thee kan hebben, kun je kiezen voor losse thee. Mijn persoonlijke voorkeur wisselt: soms wil ik de constante smaak, soms juist meer verschillende smaken. En dus heb ik zowel losse thee als thee in zakjes in huis.

6 gedachtes over “Losse thee vs thee in een zakje

  1. Naomi zegt:

    Hoewel ik dol ben op de verschillende smaakjes van losse thee, drink ik dat alleen bij vriendinnen. Thuis ben ik nogal van de groene thee uit een zakje. Andere smaken heb ik wel, maar komen alleen tevoorschijn als er bezoek is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.