ZomerLezen: Van alles wat

ZomerLezen is er weer! Net als vorig jaar geef ik de hele zomer lang iedere maandag boekentips in een thema. Als je namelijk langere tijd (laten we zeggen: de hele zomervakantie) niet leest, dan gaat je leesniveau achteruit. Dat geldt niet alleen voor kinderen op de basisschool, maar ook voor middelbare scholieren en voor volwassenen. En aangezien het leesniveau van de gemiddelde 15-jarige in Nederland dramatisch laag is (aldus het PISA-onderzoek) en iedereen wel een moment van ontspanning kunnen gebruiken, gaan we gewoon allemaal lekker lezen deze zomer. Want lezen mag dan ontzettend goed zijn voor je hersenen en je leesvaardigheid, het is natuurlijk ook gewoon leuk.

Dit jaar kun je nog meer boekentips krijgen! Want dit jaar doet Naomi van Hoofdtaal ook mee met ZomerLezen. Dubbel zo veel plezier dus! (Moet je natuurlijk wel even op haar blog gaan kijken hè, anders werkt het niet en heb je maar half zo veel plezier 😉 ). We geven boekentips voor alle leeftijden, van de basisschool tot aan volwassenen. En we geven voorleestips, zodat je als ouder/broer/zus/tante/oom/oma/opa/vulmaarin ook het plezier in lezen door kunt geven. Want goed voorbeeld doet goed volgen! Dus lees zelf, lees voor en ruim tijd in om deze zomer samen te lezen.

Foto door Anthony op Pexels.com

Deze week hebben we niet echt een thema. Van alles wat, dat zijn de boeken die niet echt bij de thema’s passen die we wel hebben, de boeken die eigenlijk meerdere genres tegelijk zijn en de boeken die anders veel te weinig aandacht krijgen. Van alles wat, dus!

Basisschool (4 – 12 jaar)

Wordnerd van Susin Nielsen. Dit is zo’n auteur die ander te weinig aandacht krijgt! Ambrose wordt op school gepest. Als de pestkoppen een pinda in zijn brood doen en hij bijna dood gaat aan de anafylactische shock, is zijn moeder het zat. Ze haalt Ambrose van school en gaat over op thuisonderwijs. Maar Ambrose mist het sociale contact, en doet z’n best om nieuwe contacten te maken – ook als hij daarvoor dingen moet doen die van zijn moeder eigenlijk niet mogen. Ambrose is heel goed in scrabble, en een van de dingen die hij wel doet maar niet mag is bij de scrabbleclub van zijn woonplaats gaan – samen met de volwassen zoon van de bovenburen, die net uit de gevangenis komt.
De magische apotheek van Anna Ruhe. Dit is een avonturenboek met een magisch luchtje. De ouders van Lucie zijn net verhuisd naar een heel oud huis. Er staan heel veel bijzondere en oude spullen, en het ruikt er vreemd… Samen met haar broertje en de nieuwe buurjongen ontdekt Lucie dat er een geheime geur-apotheek onder het huis verstopt zit. En die geuren zijn niet allemaal onschuldig…
Sjakie en de Chocoladefabriek Roald Dahl. Een klassieker die iedereen eigenlijk wel een keer gelezen moet hebben – en de zomer is daar het perfecte moment voor. Sjakie Stevens woont samen met zijn ouders en vier grootouders in een piepklein huisje. Iedere dag naar school loopt hij langs de fabriek van Willie Wonka, de grote chocolademaker. Dan staat er op een dag in de krant dat er vijf gouden toegangskaarten zitten verstopt in de wikkels van vijf chocoladerepen, en dat de vijf gelukkige kinderen die toegangskaarten vinden een dag mogen komen kijken in de fabriek.

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Met de noorderzon van Jennifer Donnelly. Dit is een bijzonder verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten. Het is deels een historische roman en deels een detective. Mattie wil heel graag gaan studeren, maar haar vader vindt dat ze geld moet gaan verdienen om voor de rest van het gezin te zorgen. In de zomer voor Mattie eventueel naar de universiteit gaat, werkt ze in een hotel. Daar krijgt ze van een gast een pakje brieven, met het verzoek ze te verbranden. Maar dan verdrinkt de gast, en Mattie besluit om de brieven te gaan lezen.
Adres Onbekend van Susin Nielsen. Ik zei het al: Susin Nielsen is een auteur die te weinig aandacht krijgt. De moeder van Felix is werkloos, en daardoor raken ze ook dakloos. Moeder besluit om een kampeerbusje te ‘lenen’ van een vriend, en zodoende wonen Felix en z’n moeder in dat busje. Felix mag niemand iets vertellen over hun situatie, want zijn moeder is bang dat de kinderbescherming Felix dan meeneemt. En dat levert soms lastige situaties op. Tegelijkertijd is het ook duidelijk dat de moeder van Felix heel veel van Felix houdt, en op haar manier zo goed mogelijk voor hem wil zorgen. Een serieus verhaal dat nergens zwaarmoedig wordt.
Muse Academy Morgan Blade. Imogen is goed in schrijven, en ze krijgt een rare brief die maar niet weg wil gaan. In de brief wordt ze uitgenodigd om aan Muse Academy te gaan studeren, een kunstschool in Griekenland. Imogen maakt al snel nieuwe vrienden, allemaal met een ander talent en ze vallen allemaal onder een andere Griekse muze. Dit blijkt geen toeval, maar een wonderlijke speling van het lot: dit groepje is uitverkoren om een serie opdrachten op te lossen en zo de school te redden.

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Het eerste boek van Calamity Leek van Paula Lichtarowicz. Calamity woont samen met haar Zusters, Moeder en Tante in de Tuin. Ze verzorgen de tuin en bereiden zich voor op de strijd tegen de Duivelmannen. Maar alles verandert als Truly besluit om eens over de muur van de tuin te gaan kijken. De wereld blijkt er heel anders uit te zien dan de Tantes altijd aan de meisjes hebben verteld. De veilige wereld staat op instorten, en iedereen reageert daar anders op.
Het koninkrijk van Jess Rothenberg. Is het een rechtbankthriller? Is het een dystopisch verhaal? Eigenlijk is het van allebei een beetje. Ana is Fantasist, een Android-prinses die ontworpen is om in het pretpark Het Koninkrijk (The Kingdom, een verwijzing naar The Magic Kingdom/Disney World) de wensen en dromen van de bezoekers uit te laten komen. Ana is geprogrammeerd en doet precies wat er van haar verwacht wordt. Toch? Nou, nee. Want het lijkt erop dat Ana’s technologie zelf dingen is gaan leren. Inclusief het plegen van moord…
Tiny Pretty Things van Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton. Op een exclusieve dansschool in New York volgen we drie leerlingen. Gigi is nieuw en danst goed, zo goed dat ze solo’s krijgt. Maar Gigi heeft ook een geheim, en als dat geheim uitkomt, moet ze misschien wel stoppen met dansen. June werkt keihard, maar toch krijgt ze geen solo. Komt dat door haar Aziatische uiterlijk? Het zorgt in ieder geval voor de nodige rancune naar haar kamergenoot Gigi. En Bette komt uit een oude balletfamilie. De halve school en haar hele familie gaat er van uit dat zij de hoofdrollen zal dansen. En Bette heeft zo haar manieren om haar zin te krijgen. Maar als ze niet meer kan vertrouwen op haar status en achtergrond, wat blijft er dan nog over?

Volwassenen

De olifant van de bovenbuurman van Roos van Rijswijk. De bovenbuurman heeft duidelijk een olifant als vriendin. En ze hebben samen een kangoeroe geadopteerd. Dat moet wel, want zo ontzettend veel herrie, dat kunnen mensen toch niet produceren? De buren hebben een bowlingbaan, houden een karaoke-feest en schuren de verwarmingsbuizen ter ontspanning. Roos van Rijswijk woonde jarenlang onder een bovenbuurman die voor veel geluidsoverlast zorgde. In plaats van zich te ergeren, besloot Van Rijswijk verhalen te gaan schrijven over wat die bovenbuurman dan aan het doen was. Eerst op Facebook, en later werd het ook een echt boek(je).
De onschuldigen van John Grisham. Werd in de markt gezet als een thriller, maar dat is het niet echt. Meer een roman over een priester/advocaat die vecht voor mensen die onschuldig vast zitten. Dit zijn vaak ‘mensen van kleur’, en de grootste zaak die je in dit verhaal volgt (gebaseerd op een echt persoon) is dan ook een herzieningszaak van een zwarte man die een witte advocaat neergeschoten heeft – alleen heeft hij een alibi voor het tijdstip van de moord. Toch is hij veroordeeld en zit hij vast – al 22 jaar. Een mooi verhaal met een actueel thema.
Zondaarskind van Marion Pauw. Ook dit zou een thriller moeten zijn, maar persoonlijk vind ik het meer een roman. Dat neemt niet weg dat het een goed verhaal is wat lekker wegleest. Geertruida Amelia Langhout werd op jonge leeftijd wees en kwam terecht bij in een streng weeshuis. Maar als ze een betrekking krijgt als dienstbode bij een rijk gezin in Bussum, lacht het geluk haar weer toe. Totdat Veronique Vos in haar leven komt, en haar geluk verplettert. Als de inmiddels bejaarde Geertruida Veronique weer tegenkomt, zoekt ze een manier om Veronique terug te pakken.
Dit boek is beschikbaar bij LuisterBieb en Storytel.

Om voor te lezen

Lampje van Annet Schaap. Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, klimt iedere avond eenenzestig treden omhoog. Eenenzestig treden om het licht in de vuurtoren aan te steken. Maar op een stormachtige avond gaat het helemaal mis: het stormt en de lucifers zijn op. Er strandt een schip op de kust, en Lampje krijgt de schuld. Als straf moet ze naar het huis van de Admiraal, waar een monster zou wonen…
Lampje is als ebook beschikbaar in VakantieBieb (gratis te downloaden). Je kunt het boek ook luisteren bij LuisterBieb of Storytel.
De Gele Ballon van Charlotte Dematons. Een prentenboek zonder woorden, maar wel met een heleboel mooie platen waar je van alles op kunt ontdekken. Het verhaal, over het blauwe autootje, de boef (in streepjespak), de fakir en de gele ballon moet je samen verzinnen. Aan te passen aan de leeftijd van de kinderen en heel geschikt voor ouders die (ook) wat moeite hebben met lezen.
Ada Dapper, wetenschapper van Andrea Beaty. Ada Dapper is een wetenschapper in de dop! Ze is ontzettend nieuwsgierig en wil altijd alles weten. Maar niet iedere vraag lijdt tot een antwoord. Sommige vragen zorgen voor nieuwe vragen. Ada zet door en is een sprankelende persoonlijkheid. Een mooi prentenboek op rijm, dat laat zien dan meisjes ook prima wetenschappers zijn.

Iedereen kan meedoen. Tot 18 jaar is een abonnement op de bibliotheek gratis. En via VakantieBieb kun je een aantal boeken gratis lezen en/of luisteren!

5 gedachtes over “ZomerLezen: Van alles wat

 1. Naomi zegt:

  Ik zie weer een tip die ik eerder ook gaf;). Lezen dat boek!
  De olifant van de bovenbuurman gaat gelijk op m’n lijstje. Ik heb zo’n olifantenbovenbuurvrouw gehad. Nu weg, maar ik kan me goed voorstellen dat je daar een boek over kunt schrijven…

  Like

 2. Inge zegt:

  De olifant van de bovenbuurvrouw is een mooi voorbeeld van de combinatie problemen, verbeelding en boeken. Wie weet komt daar nog eens een nieuwe blog over?
  Trouwens een heel mooi plaatje bij deze blog. Ik hou van dit soort foto’s.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.