Beginnen met fantasy lezen

Stel: jij hebt besloten om het fantasy-genre een kans te geven. Hartstikke tof! Maar welke boeken moet je nu echt proberen om te zorgen dat je ‘fantasy’ een eerlijke kans geeft? Ik heb een lijstje gemaakt om ervoor te zorgen dat je geen boeken misloopt, maar ook dat je geen boeken pakt die (te) veel voorkennis vragen. Boeken die je min of meer bij de hand nemen en rustig het genre in begeleiden. Klinkt goed toch?

De magische apotheek. Dit is denk ik het allermakkelijkste opstapje, omdat de magie alleen in de magische parfums zit. Lucie verhuist met haar ouders en broertje naar een vreemd en oud huis waar het nogal bijzonder ruikt. Al snel ontdekt Lucie waarom: er zit een magische apotheek verborgen onder het huis! Met de geuren uit de magische apotheek kan Lucie allerlei bijzondere dingen doen: terug kijken in de tijd, zichzelf veranderen, haar ouders voor de gek houden en zelfs het weer beïnvloeden! Maar niet iedereen heeft goede bedoelingen met de magische parfums…

Harry Potter. Harry Potter is net iets magischer dan De magische apotheek, maar is nog steeds (gedeeltelijk) gesitueerd in de wereld die wij kennen. Hierdoor is het een fijne instap als je bijvoorbeeld iets wil lezen wat wel enigszins vertrouwd aandoet, maar tegelijkertijd je met ieder deel meer en meer de magische wereld in trekt, zowel de positieve als de negatieve kanten daarvan. Daarnaast heeft Rowling een hele fijne vertel-stijl en is de sfeer in de boeken een stuk minder grimmig dan in de films. Regelmatig komt er humor voorbij, bijvoorbeeld dankzij de tweelingbroers van Ron, Fred en George, en ook de spreekwoorden en vloeken zijn bijzonder grappig.

Nevermoor. Oké, de vorige twee series speelden zich nog gedeeltelijk af in de wereld die wij kennen, maar Nevermoor doet dat niet meer. Daarvoor is al een eigen wereld gecreerd, maar er zit wat minder magie in dan in Harry Potter. Als je dus eens wil proberen hoe ‘een andere wereld’ voor jou voelt zonder dat het er meteen ook een hele berg magie bij komt kijken, dan is dit echt een aanrader voor jou. Wel zijn er een magisch hotel, een groot geheim en een pratende kat. O, en draken, maar die hebben slechts een bijrol 😉

Enchanted. Inc. Dit is echt een instapmodel fantasy voor volwassenen. Het is in feite een chicklit met wat magie erdoor, en dat maakt het een heel gezellig verhaal om te lezen. Het heeft namelijk alle elementen van een chicklit (je weet wel: onbeduidend meisje valt op knappe onbereikbare man), maar dan met fantasyelementen als complicerende factor (want knappe man moet even de wereld redden en onbeduidend meisje krijgt er opeens een petemoei (die uit Assepoester, Bibbediebobbedieboe) erbij). O, en dan werken ze ook nog bij een magisch bedrijf, wat op zich een gewoon bedrijf is maar dan zeg maar met kabouters, elfen en de CEO Merlijn. Ja, die van Arthur.

De verborgen universiteit. Deze trilogie begint een beetje Harry Potter-achtig (magische universiteit), maar gaat al snel veel meer de diepte in en brengt ook de ethische aspecten van magie goed in beeld. Hierdoor is het soms wel wat complexer om te lezen, maar dat kan ook een leuke uitdaging zijn. Voor veel mensen is dit waarschijnlijk een fijne instap in de volwassen fantasy, omdat het zo gewoon begint: met een Nederlandse studente die een periode aan een kleine universiteit in Londen gaat studeren, en vanaf daar de magie in getrokken wordt.

De glazen troon. Dit is echt high fantasy, maar het begint heel rustig: de zoon van de koning zoekt uit een werkkamp iemand uit die zijn kampioen kan worden in een soort wedstrijd ter vermaak van de hoge heren. De keus valt op Celaena. Zij kan haar vrijheid terugwinnen door mee te doen. Langzaam maar zeker komt Celaena erachter dat niet iedereen het spel eerlijk speelt, en dat er veel grotere belangen zijn dan alleen haar eigen vrijheid. De magie wordt langzaam maar zeker aan het verhaal toegevoegd, waardoor je heel rustig kunt wennen aan het subgenre van high fantasy.

Deze blogpost is onderdeel van een serie, waarin ik de ‘instappers’ van verschillende genres bespreek.

16 gedachtes over “Beginnen met fantasy lezen

 1. Adriaantje zegt:

  Je haalt me over de streep!
  Ik heb steeds gezegd dat ik deze boeken niet wil lezen, het trekt me niet…
  Maar het is een oordeel zonder er ooit een gelezen te hebben.
  Mijn keus heb ik al gemaakt: Harry Potter (mede omdat ik, toen we in Engeland waren, met een boot langs een kasteel of universiteit voeren, waar filmopnames waren gemaakt ik best nieuwsgierig werd) en als 2e “de verborgen universiteit” En eventueel “De magische apotheek”

  Geliked door 1 persoon

 2. Leonie zegt:

  Leuk dit onderwerp!
  Ik ben afgelopen zomer begonnen aan mijn fantasy ontdekkingstocht. Gestart met Warrior Cats en nu regelmatig een middle grade boek. Nevermoor en Land van Raas bijvoorbeeld.
  Vandaag ben ik bezig in Wonderscape van Jennifer Bell. Van haar heb ik nog meer boeken staan op mijn TBR.
  De verborgen universiteit lijkt me wel interessant, ik ga op zoek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.