ZomerLezen: Boeken om te bingen

ZomerLezen is er weer! Net als vorig jaar geef ik de hele zomer lang iedere maandag boekentips in een thema. Als je namelijk langere tijd (laten we zeggen: de hele zomervakantie) niet leest, dan gaat je leesniveau achteruit. Dat geldt niet alleen voor kinderen op de basisschool, maar ook voor middelbare scholieren en voor volwassenen. En aangezien het leesniveau van de gemiddelde 15-jarige in Nederland dramatisch laag is (aldus het PISA-onderzoek) en iedereen wel een moment van ontspanning kunnen gebruiken, gaan we gewoon allemaal lekker lezen deze zomer. Want lezen mag dan ontzettend goed zijn voor je hersenen en je leesvaardigheid, het is natuurlijk ook gewoon leuk.

Dit jaar kun je nog meer boekentips krijgen! Want dit jaar doet Naomi van Hoofdtaal ook mee met ZomerLezen. Dubbel zo veel plezier dus! (Moet je natuurlijk wel even op haar blog gaan kijken hè, anders werkt het niet en heb je maar half zo veel plezier 😉 ). We geven boekentips voor alle leeftijden, van de basisschool tot aan volwassenen. En we geven voorleestips, zodat je als ouder/broer/zus/tante/oom/oma/opa/vulmaarin ook het plezier in lezen door kunt geven. Want goed voorbeeld doet goed volgen! Dus lees zelf, lees voor en ruim tijd in om deze zomer samen te lezen.

Bron: Pinterest

In sommige boeken kun je jezelf compleet verliezen. Je slaat het boek open, en opeens is het een aantal uur later en heb je geen idee waar de tijd gebleven is. Sommige boeken zijn gewoon zo goed, dat je ze in een ruk uit wil lezen. Binge-lezen dus. In tegenstelling tot binge-watchen en binge-eten is binge-lezen geen probleem voor je gezondheid, en in de zomer is het een prima activiteit om een avond, dag of zelfs een paar dagen stuk te slaan, alleen of als gezin. Daarom vandaag: boeken om te bingen!

Basisschool (4 – 12 jaar)

Nevermoor van Jessica Townsend. Morrigan Crow is 11 jaar en weet dat ze nooit 12 zal worden. Ze staat in het Register Vervloekte Kinderen en is daarom gedoemd om op de vooravond van haar verjaardag te sterven. Maar in plaats van dood te gaan, komt Jupiter North Morrigan halen. Hij neemt haar mee naar Nevermoor, een stad waar Morrigan nog nooit van gehoord heeft. Ze mag bij Jupiter in zijn hotel wonen en Jupiter geeft haar op voor de proeven voor het Wondergenootschap. Als Morrigan de toelatingstest haalt, zal ze een opleiding krijgen en iets wat nog veel waardevoller is voor haar: vrienden voor het leven.
Serie, de eerste twee delen zijn in het Nederlands verschenen. Deel 3 komt in het najaar. Deze boeken zijn beschikbaar in LuisterBieb en Storytel.
Ministerie van Oplossingen van Sanne Rooseboom. De vader van Nina neemt op een dag een brief mee naar huis. De brief is van Ruben en is voor het Ministerie van Oplossingen. Ruben wordt namelijk gepest op school en vraagt het Ministerie van Oplossingen om een oplossing. Samen met haar vriendin Alfa besluit Nina om Ruben te helpen. Want het Ministerie van Oplossingen bestaat natuurlijk niet – of toch wel? En als het bestaat, kunnen Nina, Alfa en Ruben dan helpen om het nieuw leven in te blazen?
Serie, de eerste drie delen zijn verschenen.
De jongen onder water van Adam Baron. Timon kan niet zwemmen, en hij heeft het dus ook nog nooit gedaan. Dat mag namelijk niet van zijn moeder. Maar als ze met de hele klas gaan zwemmen moet Timon wel mee. Hij heeft gezegd dat hij een superzwemmer is. Met een oude zwembroek van zijn vader gaat hij naar het zwembad, maar zwemmen blijkt moeilijker dan hij dacht. Het zwemmen is een fiasco, en dan blijkt dat er een groot familiegeheim is. Een geheim dat alleen Timon en zijn vrienden kunnen ontrafelen…

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Aan alle jongens van wie ik hield van Jenny Han. Lara Jean heeft een bijzondere gewoonte. Als ze ‘klaar’ is met verliefd zijn op een jongen, schrijft ze hem een liefdesbrief. Een soort afscheidsbrief, waarin ze alle gevoelens voor die jongens verwerkt. Die brieven stopt ze in een oude hoedendoos die nog van haar moeder is geweest. Maar op een dag is de doos verdwenen, en de brieven worden bezorgd… bij de jongens op wie Lara Jean verliefd was! Maar is haar verliefdheid wel echt over? Of is ze misschien nog steeds een beetje verliefd op Josh, het vriendje van haar zus?
Serie, alle delen zijn verschenen. Dit boek is als ebook gratis beschikbaar in VakantieBieb.
Pretty Little Liars van Sara Shepard. In Rosewood, een plaatsje vol dure auto’s, grote huizen en luxe sportclubs, heeft iedereen wel iets te verbergen. En als die geheimen uit zouden komen… Vier meiden, Spencer, Aria, Emily en Hanna zijn geen uitzondering, ook zij hebben geheimen. En alle vier ontvangen briefjes van A. Ze denken dat dit hun klasgenoot is, omdat zij de enige was die al deze dingen van hen wist. Maar hun klasgenootje is dood… Toch? Wie stuurt hen die briefjes? En wat wil A?
Serie, alle delen zijn verschenen.
54 minuten van Marieke Nijkamp. 10.00 uur. De directeur beëindigd haar toespraak om het nieuwe jaar te openen. De leerlingen staan op, verzamelen hun spullen en maken zich klaar om naar hun lessen te gaan. Maar de deuren van de aula zitten op slot. Dan begint er iemand te schieten. In de 54 minuten die hierop volgen, volg je verschillende perspectieven van leerlingen van de school. Leerlingen in de aula, maar ook leerlingen die buiten aan het trainen waren en hulp proberen te halen. Zal de hulp op tijd komen?

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Het Schaduwjaar van Kim Liggett. In het dorpje waar Tierney woont, gelooft men dat vrouwen magie bezitten. Die magie moeten ze kwijtraken tijdens het Genadejaar. Samen met alle andere meisjes die in hetzelfde jaar geboren zijn worden ze een jaar naar een eiland in de wildernis gestuurd. Tierney merkt weinig van de magie van de vrouw, maar veel van de sociale dynamiek die ontstaat als alles wat de meiden kennen opeens wegvalt. En tijdens het genadejaar gebeuren er rare dingen: sommige meisjes komen niet terug, anderen zijn gewond. Niemand praat over het genadejaar, maar Tierney is vastbesloten om de waarheid te ontdekken.
De Edelsteen-trilogie van Kerstin Gier. Waarom kan er nou niemand in de familie van Gwendolyn normaal doen? Haar tante, oma en nichtje zijn alleen maar bezig met of Charlotte, het nichtje van Gwendolyn, haar eerste tijdsprong al heeft gemaakt. Gwendolyn’s oudtante Maddie heeft visioenen en haar moeder wil niets met al die bovennatuurlijke dingen te maken hebben. Maar dan springt opeens niet Charlotte, maar Gwendolyn terug in de tijd! Er is vast een foutje gemaakt, ergens. Of toch niet? Gwendolyn wordt naar de Wachters gebracht, een geheim genootschap waar ze alle tijdreizigers in de gaten houden, in opdracht van de Graaf van Saint Germain. Ze moet, samen met de knappe Gideon, ‘de cirkel sluiten’ om zo ‘het geheim te openbaren’. Maar welke dingen houden de wachters allemaal voor haar achter? En welke rol spelen Lucy, Paul en Gwendolyns moeder in dit geheel? In twee weken tijd staat het leven van Gwendolyn volledig op zijn kop.
Trilogie, alle delen zijn verschenen. Deze serie is beschikbaar in Storytel
De Glazen Troon van Sarah J. Maas. Celeana Sartodien is een sluipmoordenaares en zit gevangen in een werkkamp. Op een dag krijgt ze een aanbod: als ze deelneemt aan een Toernooi als de Kampioen van de koning, kan ze haar vrijheid terugwinnen. Celaena besluit dat het aanbod aan te nemen, maar het blijkt niet zonder gevaar te zijn. Sommige kandidaten hebben er alles voor over om te winnen… Ondertussen is er ook nog een knappe prins, de zoon van de koning, en de wachter die haar kamer bewaakt. Dit verhaal begint als een redelijk luchtig liefdesverhaal, maar wordt hoe verder de serie gaat, steeds meer high fantasy.
Serie, alle delen zijn verschenen. Een aantal delen zijn beschikbaar in Storytel.

Volwassenen

Hof van Doorns en Rozen van Sarah J. Maas. Feyre woont in een dorpje in het bos, vlak bij De Muur. Aan de andere kant van de muur wonen de Fae. Feyre heeft altijd geleerd dat de Fae gevaarlijk zijn, en als ze op een dag een wolf dood die eigenlijk een Fae blijkt te zijn, wordt ze door een Edelheer meegenomen naar het Lentehof. Maar Tamlin, de Edelheer, is lang niet zo gemeen en gevaarlijk als ze altijd dacht. Langzaamaan smelt de weerstand van Feyre, tot het moment dat ze erachter komt door welke machten het Lentehof wordt bedreigd. Is Feyre, een mens, in staat om te helpen? En wie kan ze wel en niet vertrouwen?
Serie, alle delen zijn verschenen.
De Theeroos van Jennifer Donnelly. Dit is een boek voor de fans van De Zeven Zussen! Fiona leeft in het Londen van 1888, in Whitechapel. Ze werkt in een theefabriek en droomt ervan om haar eigen winkel te hebben, samen met haar beste vriend/liefde van haar leven Joe. Maar het leven van Fiona kent tegenslag op tegenslag: haar vader en broer komen te overlijden en haar moeder en babyzusje worden vermoord door Jack the Ripper. Fiona slaat op de vlucht en gaat naar New York, in de hoop dat ze daar bij haar oom in de winkel kan werken. Helaas is haar oom in de rouw om het verlies van zijn vrouw en gaat de winkel in de openbare verkoop. Fiona weet de verkoop tegen te houden en maakt van de winkel een succesvolle onderneming, maar ze blijft verlangen naar Joe…
Helen Grace-serie van M. J. Arlidge. Helen Grace is rechercheur bij de politie in Southampton, en op de een of andere manier krijgt ze steeds met zaken vol psychopaten te maken. De hoofdstukken zijn kort en de boeken lezen supersnel, maar je moet wel een sterke maag hebben. Dit zijn echte adrenaline-thrillers, bijna filmisch geschreven (niet zo gek, de auteur is scenarioschrijver voor een aantal Britse detective-series) en voor je het weet ben je een half boek verder.
Serie, er zijn inmiddels negen delen verschenen. Deze serie is beschikbaar bij Storytel.

Om voor te lezen

De fantastische Meneer Vos van Roald Dahl. Dit is een boek om in een ruk uit te lezen, met het hele gezin op de bank. Meneer Vos jat elke avond eten bij de boeren, maar dat vinden de boeren niet zo leuk. Dus besluiten ze om Meneer Vos op te jagen. Dat vind Meneer Vos weer niet zo leuk, en zijn vrouw en kinderen ook niet. De buren overigens ook niet, de konijnen en de dassen, want ook zij kunnen nu niet meer naar buiten. Maar Meneer Vos heeft een plan. Als ze niet boven de grond naar de schuren van de boeren toe kunnen, dan moeten ze maar ondergronds gaan!
Elvis Watt, Miljonair van Manon Sikkel. De moeder van Elvis heeft weinig geld. Zo weinig, dat Elvis elke dat doperwtjes moet eten en zijn haar moet wassen met regenwater. Op zijn verjaardag vindt hij een envelop met geld op de deurmat. En niet een paar euro, maar een paar miljoen euro! Maar Elvis wil het geld niet aannemen. Het komt namelijk van Benjamin Spoek, en die wil het mooie stadje Sonsbeek verpesten met fabrieken en een grote snelweg, dwars door het kersenbomenbos! Elvis piekert er dus niet over om het geld aan te nemen. Maar het extra geld is wel heel handig…
Dit boek is beschikbaar in LuisterBieb en Storytel.
Ibbeltje van Annie M. G. Schmit. Ibbeltje woont samen met haar moeder, haar vader en hun twee katten in een heel gewoon huis. Maar de moeder van Ibbeltje is niet gewoon! Zij is vroeger een kat geweest. En nog steeds kan ze met katten praten, spint ze als een poes en is ze doodsbang voor honden. Hierdoor ontstaan gekke en grappige situaties. Wat voor kat-tastische avonturen zullen ze nu weer beleven?
Dit boek is beschikbaar in LuisterBieb en Storytel.

Iedereen kan meedoen. Tot 18 jaar is een abonnement op de bibliotheek gratis. En via VakantieBieb kun je een aantal boeken gratis lezen en/of luisteren!

16 gedachtes over “ZomerLezen: Boeken om te bingen

 1. Laurie zegt:

  Goede tips! Zelf vond ik de edelsteentrilogie behoorlijk kinderlijk, dus ik zou aanraden om die bij de categorie 12 tot 15 jaar te zetten. En dan zou ik er voor kiezen om pretty little liars bij de bovenbouw te zetten, want niet alle boeken zijn verschenen. Er komen er namelijk nog acht achteraan, maar die zijn nooit vertaald.

  Geliked door 1 persoon

  • booksometea zegt:

   Ik heb ook zitten dubben, maar omdat dat hele tijdreizen best ingewikkeld wordt gemaakt, heb ik de Edelsteen-trilogie toch bij de bovenbouw gezet.

   Dat er nog 8 delen komen van Pretty Little Liars wist ik niet! Maar op zich heb je aan de huidige acht ook best wat te bingen 😉.

   Like

 2. Marieke zegt:

  Ik moet echt een keer aan de Edelstenentrilogie beginnen. Die boeken wil ik al zo lang lezen, maar ik kom er telkens maar niet aan toe. Verder vond ik de Hof van Doorns en Rozen echt heerlijke binge-boeken. Die serie is echt geweldig!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.