Friday Five: boeken die je heel snel uitleest

Vandaag is het thema van de Friday Five weer eens door mij bedacht: boeken die je heel snel uitleest. Dit zijn vaak boeken die je binge-leest, waar je aan begint en voor je het weet ben je een paar uur verder en/of is het boek uit. Boeken om je in te verliezen, om in te verdwijnen. En laten we eerlijk zijn: daar hebben we allemaal op zijn tijd behoefte aan.

Het eerste boek wat ik ga noemen is een enorm binge-boek, en ik las van dit boek rustig tweehonderd bladzijdes per avond. Het Schaduwjaar van Kim Liggett is een dystopisch verhaal over een klein dorpje waar iedereen elkaar kent en iedereen elkaar in de gaten houdt. In het jaar dat ze zestien worden, worden alle meisjes een jaar weggestuurd om ‘hun magie kwijt te raken’. Maar Tierney voelt helemaal geen magie. Ligt dat aan haar, of is er iets anders aan de hand? Ze kan het niemand vragen, want praten over ‘het genadejaar’, zoals het jaar weg wordt genoemd, is verboden…

Voor het tweede boek heb je wat voorkennis nodig, maar dan leest dit boek echt als een trein. FiftyFifty van Steve Cavanagh. Je moet wel echt eerst Dert13n lezen, maar dan lees je dit boek echt in sneltreinvaart uit. Eddie Flynn verdedigd een van de twee dochters van de oud-burgemeester van New York. Zij en haar zus worden allebei beschuldigd van de moord op hun vader. Beide zussen zeggen dat de ander het gedaan heeft. Wie geloof jij? Dit boek houdt je tot op het einde in spanning, en je blijft doorlezen, want de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Je wil weten wie de dader is, en of jouw verdenking (die, ik waarschuw vast, iedere paar pagina’s gaat wisselen) klopt.

Boek nummer drie is eigenlijk een tweeluik, maar de boeken volgen elkaar zo dicht op en deel twee is niet los te lezen van deel een, dus dan kan ik ze net zo goed als een boek noemen. Hint voor de uitgeverij: maak een bundel met deze twee boeken in een band. Je weet wel, voor de zomer ofzo. H@ck van Mirjam Mous is een tweeluik over een dystopie. Holden en Prissy leven in een futuristische wereld die ver weg wel wat lijkt op de onze. Prissy houdt zich aan de regels, maar Holden verzet zich ertegen. Als Holden vuurwerk afsteekt, wordt hij naar Het Instituut gestuurd. Al snel blijkt dat daar ook flink wat gevaar dreigt… Prissy is er kapot van dat haar broer naar Het Instituut moet. Als ze kort daarna wordt benaderd door een paar hackers, lijkt dat de ideale afleiding. Maar hacken is niet zo onschuldig als het lijkt… Holden en Prissy blijken al snel aan twee kanten van de waarheid te staan, en het is niet zo zeer de vraag wie er gelijk heeft, maar wie de volledige waarheid kan overzien. De hoofdstukken eindigen steeds met een cliffhanger, dus je wil door blijven lezen, hoe dan ook.

Het vierde boek is eigenlijk een trilogie, maar ook deze delen zijn niet los van elkaar te lezen. En geloof me: als je deel een uit hebt, dan wil je deel twee en deel drie ook meteen lezen. Ook hier, tip voor de uitgeverij: geef de drie boeken samen in een band uit, noem het een omnibus en ik durf te beweren dat het in flinke stapels wordt verkocht. Truth or Dance van Chinouk Thijssen is een YA-thriller die niet onderdoet voor thrillers voor volwassenen. De verhaallijn is superspannend en, door de setting van een balletschool, zowel herkenbaar als een ver-van-je-bed-verhaal. Vier meiden zitten op een balletschool, waar ze zowel dansen als (af en toe) ook gewone lessen hebben. Ze werken voor hun Havo-diploma, maar ook om door te mogen naar de Hbo-opleiding aan dezelfde dansschool. Al snel krijgen ze vreemde berichtjes, met opdrachten. Eerst lijkt het er nog op dat het een schoolopdracht betreft, maar al snel wordt duidelijk dat dit geen schoolopdracht of spelletje is. Als de meiden de opdrachten van Truth or Dance niet of niet goed uitvoeren, lopen zowel zij als de mensen om hen heen gevaar…

En tot slot een boek waarvan je je af kunt vragen tot welk genre het behoort: literatuur of detective. Moord op de Moestuin van Nicolien Mizee is van allebei een beetje. De man van Judith heeft een hartaanval gehad en probeert na een periode ziekenhuis thuis verder te herstellen. Maar de verbouwing van de buren helpt niet mee. De zus van Judith, Cora, kan het niet langer aanzien en huurt voor de twee echtparen een huisje op een landgoed. Dat landgoed blijkt in bezit van twee zussen met wie ze vroeger als kind veel omgingen, en er zit ook een moestuin-vereniging op het terrein. Om wat om handen te hebben, huurt Judith een van de moestuintjes. Haar tuintje staat vol bamboe, en als ze dat probeert te verwijderen, doet ze een gruwelijke ontdekking…

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

5 gedachtes over “Friday Five: boeken die je heel snel uitleest

  1. Naomi zegt:

    Moord op de moestuin ging bij mij ook heel snel. Ik weet niet precies wat het was, maar vanaf het allereerste begin was het goed en toen moest het uit. Bij mij helpt een rustige stemming trouwens ook heel erg mee om snel een boek uit te lezen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.