Mijn anti-stress-boeken

Ik heb momenteel een stressvolle tijd*. En in tijden van stress grijp ik altijd naar dezelfde soort boeken. Vandaag vertel ik jullie welke boeken dat zijn, en waarom ze mij helpen. Want misschien hebben jullie er ook wat aan, in tijden van stress 😉

Leesboeken

Qua leesboeken kies ik meestal voor auteurs die ik al ken, en vaak ook voor boeken die ik al ken. Ik weet dan namelijk of er thema’s/onderwerpen besproken worden die voor mij stressverhogend werken. Bij bekende boeken weet ik natuurlijk precies wat er gaat gebeuren, maar van de meeste auteurs kan ik ook redelijk goed inschatten of het lezen van hun boeken mijn stress zal doen toenemen of afnemen. Meestal zoek ik sowieso wat detectives uit (want dan is er tenminste 1 persoon niet de dader 😉 ) en wat fantasy (want magie lost heel veel problemen op). Soms doe ik er ook wat feelgood bij, maar alleen als ik zeker weet dat de boeken niet te zwijmelig zijn of te veel ingaan op de emoties (daar heb ik dan namelijk geen ruimte voor). Veilige keuzes voor mij zijn dan vaak Jill Mansell, de Alfie-serie van Rachel Wells en soms Sophie Kinsella.

Als ik een stressvolle periode kan zien aankomen, probeer ik altijd een keer naar de grote bibliotheek in mijn woonplaats te gaan. Niet alleen is daar meer keuze, maar ook kan ik daar (indien gewenst) naast een stapel boeken ook wat dvd’s meenemen. Er zijn namelijk wat series die mij erg veel rust geven, maar die niet op de bekende streamingsdiensten staan. Dit zijn over het algemeen Britse detectives (ik ben in tijden van stress vaak erg dol op Midsomer Murders en Lewis) en ik wil niet afhankelijk zijn van wanneer ze op tv worden uitgezonden (al dan niet met tig reclameblokken).

Luisterboeken

In tijden van stress luister ik ook veel luisterboeken. Daar zit altijd wel een boek met columns van Sylvia Witteman bij, want die combineren zo goed met de klusjes die er anders voor zorgen dat mijn hoofd gaat malen en mijn stress dus oploopt. Je weet wel: de was ophangen, paracetamol halen bij de drogist, opruimen, mijn haren wassen… Dan helpt het enorm om luisterboek aan te hebben waar ik weinig concentratie voor nodig heb, zodat ik ook gewoon kan afrekenen en dergelijke. Daarbij ken ik die verhalen al, dus ik weet precies welke columns ik over moet slaan om triggers te vermijden. Ook de Harry Potter boeken zet ik op die manier in, al gebruik ik die ook vaak om in slaap te vallen. Scheelt me veel gepieker. Verder luister ik graag naar Baantjer (als ik bijvoorbeeld een langere klus moet doen, de badkamer poetsen ofzo) of een luchtig boek (want vaak is het ook daar niet erg als je een stukje mist). Op die manier kan ik toch doen wat ik moet doen, zonder dat ik al te veel ga malen.

Luisterboeken zijn ook erg fijn om te combineren met wandelingen of creatieve hobby’s, twee dingen waarvan ik weet dat ze me goed doen als ik stress heb, maar die ik zou vermijden als ik geen luisterboek aan zou kunnen zetten.

In de praktijk betekent dit dat ik in stressvolle periodes vrijwel ieder loos moment een luisterboek aan heb. Nee, dat is niet raar, want ik gebruik luisterboeken zoals een ander muziek, radio of podcasts gebruikt. Wanneer jij muziek, de radio of een podcast aanzet (wat voor mij te veel prikkels zijn), zet ik in tijden van stress een luisterboek aan. Mij helpt dat, en dat is het belangrijkste.

*Voor iedereen die het gemist heeft: ik heb in september mijn arm gebroken, en heb in het ziekenhuis een trauma opgelopen. Dat trauma levert veel spanning en stress op, inclusief nachtmerries en herbelevingen. Dat is natuurlijk niet handig, dus ik heb binnenkort een intake voor een traumabehandeling. Die behandeling is zeer intensief, maar ik heb goede hoop dat ik daarna in ieder geval geen nachtmerries en herbelevingen meer heb.

14 gedachtes over “Mijn anti-stress-boeken

 1. Naomi zegt:

  Goed idee van die DVD’s bij de bieb, want inderdaad heel fijn als je series kunt kijken zonder reclame en meer van dat soort gedoe.
  Sterkte met de behandeling! Ik hoop dat het je snel en goed gaat helpen.

  Like

 2. Ellen zegt:

  Ik neem uit de bib naast boeken ook regelmatig een serie of film mee die niet op Netflix staat. Misschien is Foyle’s war ook wel iets voor jou: een Britse politie-inspecteur die tijdens WOII misdaden probeert op te lossen. Ook al speelt de serie tijdens de oorlog, toch vind ik hem vrij relaxt van sfeer. Ik heb er echt van genoten, en hij telt 6 seizoenen, dus je kan er even mee vooruit. Op Netflix hield ik erg van de zen-sfeer van Anne with an E (Anne met ene E).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.