ZomerLezen: Van Nederlandse bodem

ZomerLezen is er weer! Net als vorig jaar geef ik de hele zomer lang iedere maandag boekentips in een thema. Als je namelijk langere tijd (laten we zeggen: de hele zomervakantie) niet leest, dan gaat je leesniveau achteruit. Dat geldt niet alleen voor kinderen op de basisschool, maar ook voor middelbare scholieren en voor volwassenen. En aangezien het leesniveau van de gemiddelde 15-jarige in Nederland dramatisch laag is (aldus het PISA-onderzoek) en iedereen wel een moment van ontspanning kunnen gebruiken, gaan we gewoon allemaal lekker lezen deze zomer. Want lezen mag dan ontzettend goed zijn voor je hersenen en je leesvaardigheid, het is natuurlijk ook gewoon leuk.

Dit jaar kun je nog meer boekentips krijgen! Want dit jaar doet Naomi van Hoofdtaal ook mee met ZomerLezen. Dubbel zo veel plezier dus! (Moet je natuurlijk wel even op haar blog gaan kijken hè, anders werkt het niet en heb je maar half zo veel plezier 😉 . We geven boekentips voor alle leeftijden, van de basisschool tot aan volwassenen. En we geven voorleestips, zodat je als ouder/broer/zus/tante/oom/oma/opa/vulmaarin ook het plezier in lezen door kunt geven. Want goed voorbeeld doet goed volgen! Dus lees zelf, lees voor en ruim tijd in om deze zomer samen te lezen.

Afbeelding van Adam Evertsson via Pixabay

Weet je dat er ontzettend veel goede Nederlandse boeken geschreven worden? Spannende boeken, grappige boeken, fantasy, literatuur en maatschappij-kritische boeken. Vandaag zetten we bij Zomerlezen deze boeken in het zonnetje. En tip voor de jongeren op de middelbare school: er zitten vast een paar boeken bij die je voor de lijst mag lezen! 😉

Basisschool (4 – 12 jaar)

De regels van Floor van Marjon Hoffman. Floor vindt dat kinderen hun eigen regels mogen bedenken. Zo hoef je geen dankjewel te zeggen als iemand jou een stom cadeau geeft, en moeten grote mensen op de gang gaan staan als ze een kind uitlachen. Grappige verhalen voor een brede doelgroep: deze serie is namelijk onderdeel van Zoeklicht Dyslexie, en is makkelijker geschreven dan je zou verwachten, zonder dat de kwaliteit van het verhaal afneemt.
Spekkie en Sproet van Vivian den Hollander. Spekkie en Sproet lossen samen steeds een nieuwe mysterie op! Spekkie heet eigenlijk Marloes, maar ze is zo dol op spekkies dat dat haar bijnaam is geworden: Spekkie. En de oom van Sproet werkt op het politiebureau. Op de een of andere manier komen Spekkie en Sproet steeds in een ander avontuur terecht: de ene keer is er een raadsel op het cruiseschip, de andere keer vinden ze een mobieltje met een mysterieuze boodschap, dan weer zijn ze getuige van een ontvoering. Met Spekkie en Sproet is het nooit saai!
De reis van Yarim van Hans Hagen. Een uitdaging (want een dik boek en een historisch verhaal), maar wel heel mooi. Yarim weet een leeuw te doden, maar tijdens het gevecht met de leeuw breekt hij zijn arm en kan die niet meer gebruiken. Zijn ouders besluiten hem daarom te verkopen als slaaf aan Koningin Ku Bau. Als de koningin op sterven ligt, stuurt ze Yarim mee met een karavaan om bouwmateriaal voor haar graf te halen. De karavaan trekt door een groot gebied. Ondertussen maakt de koningin haar testament op, en daarin zet ze een heel cryptische boodschap… Wat heeft dit voor gevolgen voor Yarim?

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

Zoektocht in Katoren van Jan Terlouw. Kos is schapenhoeder, en is al zestien jaar niet verder de wereld in getrokken dan zijn eigen dorp. Hij blijft vooral op de berg, samen met zijn schapen. Maar dan is er een oude dame die hem vraagt om haar zoon te gaan zoeken. Kos moet hiervoor van zijn berg af, het land Katoren in. Hij ontdekt dat de mensen vaak erg aardig zijn, maar dat ze denken en handelen op een manier die hij niet kan begrijpen. Zo is er bijvoorbeeld Regelrecht, waar hij voor alles wat hij doet formulieren moet invullen. In Minder daagt iedereen elkaar voor het minste of geringste voor de rechter. En in Cnocke en Spalk ziet hij twee kanten van de oorlogsindustrie: de wapens waar het geld mee verdiend wordt en de mensen die met dat verdiende geld het oorlogsgebied intrekken om de slachtoffers te verzorgen en de steden weer op te bouwen… De wereld lijkt wel knettergek, en Kos vindt het steeds moeilijker om enkel toe te kijken. Hij wil iets doen.
Zwarte Sneeuw van Simone van der Vlugt. Een stukje Nederlandse geschiedenis van een Nederlandse auteur: de kolenmijnen in Limburg. Als Emma met haar ouders en haar broertjes uit hun boerderij worden gezet omdat ze de pacht niet meer kunnen betalen, trekken ze naar Kerkrade. Daar moeten Emma, twee van haar broers en hun vader in de kolenmijn gaan werken. De dagen zijn lang en het werk is zwaar, en Emma heeft al snel door dat de opzichter niet alles aan de baas van de mijn laat zien. Ze daagt de zoon van de eigenaar uit om met haar mee te gaan, de diepte in. Dan stort de mijn in, en Emma en de herenzoon zitten opgesloten… Zullen ze hier ooit nog uit komen? En moet Emma tot haar dood 200 meter onder de grond werken, levend begraven tussen de andere kompels? Of is er een manier om je uit de mijn te werken?
Meester van de Schaduw van Annejoke Smids. Aretino is in het Rome van 1599 op de vlucht. Hij weet in leven te blijven met behulp van eten dat hij op straat vindt of in taveernes van de tafels jat. Dan ontmoet hij een schilder, Donato Savoldo, die Aretino als leerling aanneemt. Het leven lijkt hem weer toe te lachen: hij komt bij de grootste schilders van Rome over de vloer en mag zelfs regelmatig naar het palazzo van de kardinaal. Maar Aretino was niet voor niets op de vlucht, en het lijkt erop dat zijn geheim uit gaat komen…

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Verborgen Universiteit van Natalie Koch. Alexa Westerhoff gaat voor een paar maanden aan een kleine universiteit in Londen studeren. Ze is door haar moeder opgevoed, en weet niets over haar vader. Eenmaal in Londen komt ze erachter dat haar oude buurjongen ook aan deze universiteit studeert, en dat zowel zij als hij magische krachten hebben. Alexa gaat naast haar gewone studie (Engelse letterkunde) ook magie studeren. Al snel komt ze erachter dat niet iedereen de ethische aspecten van magie goed in het oog houdt…
Stad van Goud van Tjeerd Posthuma. Claire zit in de jeugdgevangenis. Daar moet ze ‘alles even op een rijtje zetten’. Voordat Claire vast kwam te zitten, woonde ze in de Vinex-wijk samen met haar ouders en haar broertje Orville. Alles was nieuw en de mogelijkheden waren onbeperkt, maar waren ze ook gelukkig? In de gevangenis kijkt Claire terug op het leven in de nieuwe wijk. Er zou een enorme shoppingmall komen, en een V&D. Claire betwijfelt of haar ouders er wel zo gelukkig waren. Ze vertelt over de Vinex-wijk, over school, over waarom zij in de gevangenis zit, over haar broertje Orville en waarom hij er niet meer is. Een mooi verhaal over een introvert meisje dat betekenis probeert te geven aan de wereld om haar heen, en over de liefde tussen broer en zus.
Een Groene Bloem van Floortje Zwigtman. Adrian Mayfield is homoseksueel, en alles wat hij wil is een fantastisch leven, een geweldig leven, een leven zonder ‘o, hell-gevoel’. Maar Adrian leeft in het Londen van 1895, en homoseksualiteit is verboden. Op zoek naar dat geweldige, fantastische leven komt Adrian terecht in de vriendenkring van Oscar Wilde, de beroemde schrijver. Hij leert hem kennen in de periode voor het proces, en is toeschouwer en journalist tijdens het proces. Adrian moet zich staande zien te houden in een wereld die zijn geaardheid ziet als een ziekte, en waarin zijn manier van de liefde bedrijven wordt gezien als iets strafbaars. Wat doet het met je, als de hele wereld tegen jouw manier van leven is?

Volwassenen

Schilderslief van Simone van der Vlugt. Dit boek gaat over de minnares van Rembrandt van Rijn, de grote schilder. In de versie van Rembrandt had hij heel veel pech: zijn eerste vrouw overleed en zijn minnares werd krankzinnig. Maar dit boek vertelt een heel ander verhaal. Een verhaal over een sterke vrouw, die de zorg voor zowel het gezin van Rembrandt als zijn bedrijf overnam. Maar als haar positie onhoudbaar wordt, laat Rembrandt haar krankzinnig verklaren en veroordelen tot 12 jaar in het tuchthuis. Vanuit dat tuchthuis kijkt Geertje Dircx terug op haar leven, en vertelt hoe het zo ver heeft kunnen komen. Een eerherstel voor de minnares van Rembrandt.
Moord op de Moestuin van Nicolien Mizee. Als Cora bij haar zus Judith langs gaat, ziet ze dat het niet goed gaat. De man van Judith, Thijs, is net ontslagen uit het ziekenhuis, en de buren zijn aan het verbouwen. Dit komt het herstel van Thijs uiteraard niet ten goede. Cora besluit dan ook om een huis te huren voor de zomer, zodat ze kunnen bijkomen van alle ellende. Het blijkt een boswachtershuisje te zijn op het landgoed van oude vrienden van Cora en Judith. Er is een gezellig weerzien, oude herinneringen worden opgehaald en ze praten bij. Om tijdens het herstel van Thijs iets om handen te hebben, huurt Judith een paar maanden een moestuin op hetzelfde terrein. Alles gaat prima, tot ze tussen de enorme hoeveelheid bamboe een schedel ontdekt…
Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen. Dit is het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar, en hij mag dan oud zijn, hij is zeker nog niet dood! Waarom zou je, als je op papier bejaard bent, genoegen moeten nemen met koffie drinken en wachten tot je doodgaat? In dagboekfragmenten neemt Hendrik Groen je mee in het leven in een verzorgingstehuis, met alle ups en downs.

Om voor te lezen

Grootmoeders grote oren van Jacques Vriens. De bekende sprookjes, opnieuw opgeschreven door Jacques Vriens. Met mooie tekeningen, dus een echt voorleesboek om samen te lezen. Gezellig knus bij elkaar, genieten van de sprookjes die al eeuwenlang meegaan, geschikt gemaakt voor jonge kinderen (al zullen oudere kinderen het vast ook leuk vinden 😉 ).
Boer Boris van Ted van Lieshout. Boer Boris is een jongetje dat boer is (joh, die had je niet zien aan komen). Hij heeft een tractor en beleeft in ieder boek een ander avontuur. De verhaaltjes zijn op rijm en rijk geïllustreerd door Phillip Hofman
100 x Annie van Annie M. G. Schmit. Ja, we kunnen natuurlijk geen voorleesboeken van Nederlandse bodem doen zonder Annie M. G. Schmit te noemen he? Dit is een boek met allemaal gedichtjes en verhaaltjes, plus stukken uit haar bekendste boeken. Heel geschikt dus voor mensen die het werk van Annie M. G. Schmit nog niet kennen, of die willen kijken of het ook bij hun (klein)kinderen in de smaak valt.

Iedereen kan meedoen. Tot 18 jaar is een abonnement op de bibliotheek gratis. En via VakantieBieb kun je een aantal boeken gratis lezen en/of luisteren!

7 gedachtes over “ZomerLezen: Van Nederlandse bodem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.