Toch Samen: samen lezen met BookSomeTea

It’s gonna be a cold cold christmas
without you…

Nu we deze kerst veel minder (makkelijk) samen kunnen zijn dan in andere jaren, is het fijn om toch op een manier samen te kunnen zijn. Daarom heb ik iets bedacht wat zowel simpel als leuk is: samen lezen. Grootouders kunnen hun kleinkinderen voorlezen via de telefoon of videobellen, en uiteraard kun je ook samen (ieder in je eigen huis) een boek lezen en dan daarover (video)bellen met een grootouder, tante, oom, vriend of vriendin. Ik tip een paar boeken die geschikt zijn om samen te lezen. Allemaal niet te zwaar, maar wel met genoeg stof voor een goed gesprek. En uiteraard tip ik ook voorleesboeken waar (denk ik) zowel de kleinkinderen als de grootouders van kunnen genieten.

Om voor te lezen

De bende van de Korenwolf van Jacques Vriens. Dit is een ontzettend leuke serie voor kinderen op de basisschool. Nina (4), Joost (8), Eefie (11) en Pepijn (14) wonen met hun ouders en hun oma in Familiehotel de Korenwolf in Limburg. Omdat hun vader regelmatig uitroept dat de kinderen er een bende van maken, noemen ze zichzelf De Bende van de Korenwolf. Pepijn is uiteraard veel te oud en te stoer voor een dergelijk kinderclubje, maar stiekem vind hij het toch wel leuk. En oma is Erelid, omdat ze de bende van goede raad en stroopwafels voorziet. In ieder boek (afzonderlijk te lezen) beleeft de bende een bijzonder avontuur.

Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl. Een klassieker, maar hij is wel erg mooi en gezellig en leuk voor kinderen als grote mensen. Wie houdt er nou niet van een gigantische snoepfabriek vol chocola en suiker? Sjakie is arm, en hij woont met zijn ouders en grootouders in een klein huisje. De grootouders slapen allemaal in een groot bed. Iedere avond, voordat hij naar bed gaat, gaat Sjakie bij zijn grootouders zitten en dan vertelt Opa Jacob hem een verhaal. Vaak gaat dat verhaal over de tijd dat Opa Jacob nog in de fabriek van Willie Wonka werkte. Dan, op een dag, komt het bericht dat Willie Wonka vijf kinderen uitnodigt om zijn fabriek te bezoeken. En na afloop krijgen ze genoeg snoep mee voor de rest van hun leven! Maar omdat Willie Wonka de gouden tickets waarop de uitnodiging staat in chocoladerepen verstopt, en Sjakie maar 1 chocoladereep per jaar krijgt, maakt hij weinig kans… Totdat hij op een dag geld vindt op straat. Met dat geld koopt hij chocola, en hij vindt een van de gouden toegangskaarten. Samen met Opa Jacob bezoekt hij de fabriek van Willie Wonka, vol fantastische verrassingen.

Samen apart lezen 12+

Zoektocht in Katoren van Jan Terlouw. Het zelfstandig te lezen vervolg op het beroemde boek Koning van Katoren. In dit boek zijn Stach en Kim koning en koningin van Katoren, en maken we kennis met Kos. Kos woont op een berg en verdient de kost door geiten te hoeden. Op een dag komt hij in aanraking met een oudere dame, die graag wil dat hij haar gekidnapte zoon voor haar gaat zoeken. Kos zwerft door heel Katoren. Hij leert nieuwe mensen kennen, maakt nieuwe vrienden en ziet heel veel dingen die anderen normaal vinden, maar hij gek. Waarom zou je bijvoorbeeld een rechtszaak aanspannen als er iemand tegen je op botst? En waarom moet je een stapel formulieren en stempels hebben om een stad in te komen of zelfs maar een broodje te kopen? Kos gaat zich steeds meer vragen stellen over de wereld waarin hij leeft. En dan komt hij een leuk meisje tegen…

In de ruimte is het stil van Nicole Panteleakos. Dit is een mooi verhaal over een non-verbaal autistisch meisje, Nova. Nova zit in het pleeggezin, het zoveelste pleeggezin. Vroeger zat ze altijd samen met haar zus, Bridget, maar Bridget is weg. Nova weet niet waar Bridget is, maar wel dat Bridget terug komt. Bridget heeft namelijk belooft dat ze samen met Nova naar de lancering van de Challenger zal kijken, en Bridget komt haar beloftes altijd na. Maar de lancering iedere dag dichterbij, en Bridget is er nog steeds niet… Ondertussen probeert Nova te wennen in haar nieuwe pleeggezin, maar niet te veel, want pleeggezinnen zijn maar tijdelijk. Dat heeft ze inmiddels wel geleerd. Toch voelt ze zich steeds meer op haar gemak bij haar pleegouders. Ze leert dat ze fouten mag maken en dat ze er ‘gewoon’ mag zijn. Nova blijft wachten: op de lancering van de Challenger en op haar zus. Want bij de lancering van de Challenger zal ze haar zus weer zien… Toch?

Samen apart lezen 15+

Love, Simon van Becky Albertalli. Dit boek moet eigenlijk iedereen een keer lezen. Simon Spier is een doodgewone jongen: niet superpopulair, maar ook geen buitenbeentje. Hij doet mee aan het schooltoneel, heeft twee liefdevolle ouders, een oudere zus en een jonger zusje. Maar hij heeft ook een geheim: hij valt op jongens, en hij is er nog niet aan toe dat iedereen dat weet. Als hij wordt gechanteerd door een klasgenoot, staat zijn wereld op zijn kop. Simon heeft namelijk net een jongen leren kennen, via mail. En met die mails wordt hij gechanteerd. Simon wil niet dat zowel hij als Blue ‘ge-out’ worden, en doet daarom wat de chanteur wil. Maar dat levert weer gedoe op met zijn beste vrienden…

Met de Noorderzon van Jennifer Donnelly. Het is zomer, en Mattie werkt in een hotel om geld te verdienen. Van een van de gasten heeft ze eens stapel brieven gekregen, met het verzoek om ze te verbranden. Maar als deze gast verdrinkt, besluit Mattie om de brieven toch te gaan lezen. En tijdens het lezen ontdekt ze iets gruwelijks… Tegelijkertijd lees je ook wat er vooraf is gegaan aan die bewuste zomer: Mattie die wil gaan studeren, maar dat ze dat niet kan omdat daar thuis niet genoeg geld voor is. En dat Mattie eigenlijk ook haar zusjes en vader niet in de steek wil laten. Wat is belangrijker? Matties droom of de belofte die ze haar moeder op haar sterfbed deed?

Samen apart lezen volwassenen

De Mitford Moorden van Jessica Fellowes. Een cozy crime, en daardoor geschikt voor een breed publiek. Van detectivelezers en liefhebbers van historische romans tot aan mensen die van chicklits en makkelijke boeken houden. Om aan haar vervelende oom te ontsnappen, gaat Louisa werken op het platteland, bij de familie Mitford. Ze wordt daar kindermeisje en gaat vooral om met de oudste drie dochters van de familie Mitford. Nancy, de oudste dochter van het gezin, is geobsedeerd door de moord op Florence Nightingale Shore. Ondertussen leren we ook Guy kennen. Guy werkt bij de spoorwegpolitie, en is in die hoedanigheid betrokken bij deze moord. Nadat hij Louisa uit een benarde positie heeft gered, houden ze contact met elkaar.

Schilderslief van Simone van der Vlugt. Dit is een verhaal voor mensen die wel eens op een andere manier naar de schilderijen van Rembrandt zouden willen kijken. De kant van Rembrandt die in dit boek beschreven wordt, is namelijk een kant die heel erg lang verborgen is gehouden. We leren Rembrandt kennen vanuit het perspectief van zijn minnares, Geertje Dircx. Zij komt in eerste instantie als huishoudster bij Rembrandt werken omdat zijn vrouw ziek is en hij iemand nodig heeft om voor zijn zoon Titus te zorgen en de winkel draaiende te houden. Na het overlijden van Saskia neemt Geertje langzaam maar zeker de rol van de Vrouw des Huizes over. Maar als er een nieuw dienstmeisje aangenomen wordt, begint Geertje te twijfelen aan haar positie. Is Rembrandt wel echt verliefd op haar? En hoe kan zij haar positie veilig stellen?

9 gedachtes over “Toch Samen: samen lezen met BookSomeTea

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.