Is een ‘reading journal’ iets voor jou?

Het nieuwe jaar betekent voor veel mensen dat ze nu eens echt werk gaan maken van al die doelen die ze al een hele tijd willen bereiken of die lifestyleverandering die ze nu toch echt willen gaan doorzetten (ook wel bekend als ‘goede voornemens’). Zelf doe ik niet aan goede voornemens, maar ik kan wel begrijpen dat een nieuw jaar een mooi moment is om ergens mee te beginnen. Daarom vandaag wat inspiratie voor als je goede voornemen ‘meer lezen’ is.

Waarom zou je ‘meer lezen’ op je lijstje goede voornemens zetten?

Omdat lezen ontzettend goed is voor je gezondheid. Net zoals sporten, gezond eten en meer bewegen goed zijn voor je gezondheid, is ook lezen goed voor je gezondheid. Lezen is namelijk sporten/bewegen voor je hersenen. Je empathisch en analytisch vermogen groeit, de hoeveelheid cortisol in je lichaam neemt af (minder stress dus), je concentratievermogen groeit, je levensverwachting wordt bijna twee jaar langer en psychische problemen worden beter behapbaar. Nou, dat is toch een lijstje voordelen waar je u tegen zegt! En dat allemaal met een half uurtje per dag lezen!

Wat is een ‘reading journal’?

Een reading journal is een boekje/schriftje waarin je bijhoudt wat je gelezen hebt. Reading journals zijn een afsplitsing van de bullet journals, de populaire plan-methode van Ryder Carrol. Hij had, als ADD’er, behoefte aan een manier om overzicht te houden over zijn leven, en had dat gevonden in een plan-systeem dat voor hem werkte. Een paar van zijn vrienden waren geïnteresseerd, en hij maakte dus een paar video’s waarin hij voordeed wat hij doet en hoe hij zijn opschrijfboekjes gebruikt. En dat bleek een groot succes.

Een reading journal is dus een afsplitsing van deze planmethode. Je kunt uiteraard in je bullet journal ruimte maken om bijvoorbeeld je gelezen boeken bij te houden, maar je kunt ook een apart boekje gebruiken (of gewoon een boekje, als je niet met een bullet journal werkt). In dit boekje kun je alles bijhouden wat jij bij wil houden: lijstjes met gelezen boeken, challenges waar je aan mee doet, boeken die je nog wil lezen, hoeveel bladzijdes/uren je hebt gelezen, welk cijfer of hoeveel sterren jij het boek geeft, je gedachten over het boek, mooie zinnen/quotes uit boeken… Wat jij maar wil. Je kunt heel creatief worden en prachtige pagina’s maken, met tekeningen of collages, maar je kunt ook enkel een lijstje bijhouden met de boeken die je gelezen hebt. Niets moet, alles mag.

Is een ‘reading journal’ iets voor jou?

Als jij graag bij wil houden hoeveel je leest, of een bepaald leesdoel hebt wat je wil bereiken (van ‘meer lezen’ tot aan ‘uit ieder land van de wereld een boek lezen’), kan het prettig, handig of leuk zijn om een boekje te nemen en daarin je voortgang bij te houden. Ook als je regelmatig meedoet aan leesmarathons of readalongs kan het fijn zijn om de opdrachten en de boeken die je daarvoor gaat lezen of hebt gelezen bij te houden in een boekje.

Voor een reading journal heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: een schrift/boekje en een pen. Al het andere, van gekleurde stiften en uitgeprinte boekcovers tot aan washitape en stempels, is bijzaak. Het kan leuk zijn om het toe te voegen, maar het hoeft absoluut niet. Je kunt ook prima je journal bijhouden met een enkele pen, en je hoeft absoluut niet dezelfde ‘spreads’ te maken als anderen. Je kunt op Pinterest en YouTube prachtige voorbeelden vinden, maar het is echt niet nodig om hele boekenplanken te tekenen/van ieder boek de cover na te tekenen/over ieder boek een collage te maken. Het mag uiteraard wel, maar het hoeft niet. Het gaat erom dat je reading journal werkt voor jou, niet andersom.

18 gedachtes over “Is een ‘reading journal’ iets voor jou?

 1. Johanna zegt:

  Ja, maar ik heb het opgesplitst. Een A4-notitieboek waar ik van elk gelezen boek een samenvatting maak heb ik al sinds 2013. In mijn bujo heb ik leesdoelen en dat heb ik dit jaar uitgebreid. Verder heb ik met kerst al mijn ongelezen boeken in een excell-sheet gezet. Met het doel om daar structureel aan te gaan werken. Spaart geld en levert plaats op. Dus alle elementen heb ik, maar niet in ee trendig journal.
  Maar wat doe jij? Je beschrijft het alleen.

  Like

 2. Naomi zegt:

  Hm, ik heb er geen, maar ik krijg nu ineens wel zin om zoiets te maken. Ik houd wel al járen in een Excel-bestand mijn gelezen boeken bij, inclusief datum waarop het boek uit was en het aantal pagina’s. Digitaal reading journal dus;).

  Like

 3. Giovanna Jansen zegt:

  Leuk idee! Ik hou wel in Word altijd bij wat ik lees in een jaar, en in mijn bullet journal maak ik meestal aan het einde van het jaar een overzicht met alle gelezen titels, maar het lijkt mij heel leuk om er meer mee te doen en er echt een reading journal van te maken. Goede tip voor het nieuwe jaar!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.