ZomerLezen: Nagelbijters

Het thema van de eerste aflevering van ZomerLezen is traditiegetrouw iets rondom spannende boeken, want juni is De Maand van het Spannende Boek. En dan bedoelen we dus thrillers/detectives/mysteries. Vandaar dus vandaag ‘nagelbijters’: superspannende boeken die je niet weg kunt leggen (en die je je nagels kunnen kosten). Je bent gewaarschuwd…

Voor de basisschool (4-12 jaar)

Spekkie en Sproet en de Verborgen Code van Vivian den Hollander. Spekkie (die eigenlijk Marloes heet, maar van spekkies kan ze goed nadenken) en Sproet (die een neus vol sproetjes heeft) zijn beste vrienden en goede speurders. In dit boek gaat de nicht van Spekkie verhuizen naar een groot, oud huis. Spekkie en Sproet helpen met verhuizen. Tijdens het verhuizen vinden ze een oud fotoboek dat goed verstopt is. Wie heeft dat boek verstopt, en waarom? En waarom houden de buren alles in de gaten? Als ze dan ook nog een briefje met een geheime code vinden, moeten Spekkie en Sproet al hun speurtalent aanwenden om dit raadsel op te lossen!
Dit boek is als ebook beschikbaar in de app van de Online Bibliotheek.

De TikTok-challenge van Annet Jacobs. Nova doet mee aan een TikTok-challenge. Stiekem, want van haar moeder mag ze niet op TikTok. Daarom gebruikt ze de telefoon van haar buurjongen, en zijn account. Op die manier kan ze toch meedoen met de klas, waar iedereen, zelfs de meester, TikTok heeft. Nova’s filmpjes op TikTok zijn een groot succes, en ook de TikToks die ze met haar klas bedenkt scoren hoog. En zolang niemand weet dat wie er werkelijk achter het account van de buurjongen schuil gaat, is er niets aan de hand. Toch?

Escape Game van Maren Stoffels. Tigro en Brahim willen niets liever dan naar de nieuwe escaperoom bij hen in de stad. Omdat de escaperoom nog niet geopend is, besluiten ze in te breken, samen met twee vriendinnen, Coco en Eva. Maar dan blijkt dat ze een groot probleem hebben: ze kunnen de escaperoom wel in, maar niet meer uit! En aangezien de escaperoom ook nog niet helemaal af is, is het nog niet veilig. Toch is er maar een manier om naar buiten te komen: alle puzzels van de escaperoom oplossen. Maar ook dat is niet zonder gevaar…

Voor de onderbouw van de middelbare school (12-15 jaar)

Password van Mirjam Mous. Mick heeft slechts een vriend, Jerro. Jerro woont met zijn ouders in een grote villa, en heeft een eigen badkamer, eigen chauffeur en een schoonmaker. Zijn ouders zijn nooit thuis. Als Mick op een dag bij zijn vriend langsgaat, ligt Jerro bewusteloos in zijn kamer. Mick belt de ambulance, maar omdat hij geen familie is van Jerro mag hij niet mee in de ambulance. Als Mick in het ziekenhuis navraag doet naar Jerro, blijkt dat hij daar nooit is aangekomen… Ondertussen wordt Stefan opgewacht door een vreemde man, die hem een bijzonder verhaal vertelt. Een verhaal dat Stefan niet kan en wil geloven. Hij gaat ervandoor, maar de man achtervolgt hem. Wat wil deze man van Stefan? En wat heeft dat te maken Jerro en Mick?
Dit boek is als ebook beschikbaar in de app van de Online Bibliotheek.

54 minuten van Marieke Nijkamp. De eerste dag na de kerstvakantie. Bijna de hele school zit in de aula. En dan begint er iemand te schieten. In 54 minuten volg je verschillende leerlingen tijdens de schietpartij. Slachtoffers, daders en de jongeren die hulp gaan halen. 54 minuten die al hun levens zullen veranderen. Wie overleeft het?
Dit boek is als ebook beschikbaar in de app van de Online Bibliotheek en bij Storytel.

Eilandgeheimen van Gerard van Gemert. Deze serie speelt op Terschelling. Je volgt steeds het verhaal van een andere jongere die op Terschelling woont. Zo is er Jesper, wiens vader nu politieagent is op Terschelling. Zijn vader heeft in zijn vorige functie in Amsterdam bij een roofoverval een overvaller achter de tralies gekregen en een tweede doodgeschoten. Maar er blijkt nog een derde overvaller te zijn, en die is uit op wraak. Of Roan, die berichtjes krijgt van iemand die zegt dat hij zijn tweelingbroer Dylan is. Maar Dylan is zeven jaar geleden verdronken. Of niet? Wat is er zeven jaar geleden precies gebeurd?

Voor de bovenbouw van de middelbare school (15-18 jaar)

De Vallei van Krystyna Kuhn. Grace College is een elite-kostschool voor talentvolle jongeren, gelegen in de Rocky Mountains. Sommige dingen zijn er heel normaal, andere dingen zijn vreemd. Waarom is de school bijvoorbeeld niet te vinden op Google Earth? En wat hebben de nieuwe leerlingen Julia en haar broer Robert te verbergen? En wat is er gebeurt met dat groepje leerlingen dat dertig jaar geleden verdween? Een loeispannende serie die je het liefst in een keer uit wil lezen.

Project Persefone van Michelle Gagnon. Noa wordt op een dag wakker op een operatietafel met een litteken op haar borst. Ze weet niet waar ze is of hoe ze daar is gekomen, maar haar instinct zegt dat ze zo snel mogelijk weg moet wezen. Maar ze wordt achtervolgd, en haar achtervolgers gaan voor niets of niemand uit de weg. Dat merkt ook Peter, die probeert om een map op zijn computer met de titel Project Persefone te openen . Noa en Peter zijn beiden hackers en vragen de ander om hulp. Eerst online, dan in het echt. Samen proberen ze erachter te komen wie er achter de ellende zit waar ze nu in terecht zijn gekomen. Maar de mensen achter Project Persefone willen liever geen pottenkijkers, en ze willen Noa terug. Want Noa heeft iets wat Project Persefone dolgraag wil hebben…

Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson. Vijf jaar geleden verdween Andie Bell, een meisje van zeventien jaar. Kort daarna pleegt haar vriend Sal zelfmoord, nadat hij heeft bekend dat hij Andie heeft vermoord. Pip besluit haar profielwerkstuk over deze zaak te schrijven. Zij heeft namelijk altijd geloofd in de onschuld van Sal. Maar als Sal onschuldig is, dan moet de echte moordenaar dus nog ergens rondlopen… Pip krijgt de indruk dat iemand haar onderzoek dwars zit. Wie wil er niet dat de waarheid over Andie en Sal boven tafel komt?

Voor volwassenen

Fifty Fifty van Steve Cavanagh. Twee zussen bellen 911. Hun vader, de oud-burgemeester van New York, is vermoord. De beide zussen beschuldigen elkaar. Wie geloof jij? Eddie Flynn gelooft Sofia, en verdedigt haar in de moordzaak. Maar Sofia wordt tegelijkertijd met haar zus Alexandra berecht, omdat de Openbaar Aanklager het liefst a) zo snel mogelijk en b) minimaal een veroordeling wil. In een gezamenlijke rechtszaak is die kans het grootst. Eddie moet dus het dus niet alleen tegen de Openbaar Aanklager, maar ook tegen Alexandra en haar dure advocaat opnemen. Beide zussen blijven elkaar beschuldigen. Wie geloof jij?

Een voor Een van Ruth Ware. In een luxe chalet in de Franse Alphen komen tien mensen bij elkaar. Ze zijn allemaal aandeelhouder en/of medewerker van Snoop, een muziekapp. Er ligt en voorstel voor een buy-out op tafel, maar de meningen zijn verdeeld. De beslissende stem ligt bij Liz, voormalig medewerker van het bedrijf. Erin, die het chalet samen met Danny beheert, ziet de groep binnenkomen, en merkt meteen dat er iets niet goed zit. Na de eerste dag barst er een sneeuwstorm los. De elektriciteit valt uit en de noodagreggat wordt bedolven onder de lawine. En dan zijn blijkt dat ze een moordenaar in het huis hebben…

De Gastenlijst van Lucy Foley. Een bruiloft op een (bijna) onbewoond eiland. De bruid, de bruidegom, het bruidsmeisje, de getuige, de aanhang en de weddingplanner verzamelen zich de dag voor de bruiloft al. Zij vertellen stukje bij beetje wat er allemaal vooraf is gegaan aan deze bruiloft. Tegelijkertijd is er ook het ‘nu’, de avond van de bruiloft zelf. En in het nu is er een storm, een stroomstoring en iemand die gewond of misschien wel dood is. Een ding is zeker: geheimen kun je beter meenemen in je graf dan naar een bruiloft…
Dit boek is als luisterboek beschikbaar in Storytel.

Om voor te lezen

Lekker nooit niet bang van Vivian den Hollander. Liza en Jimmy zijn nooit bang. Echt nooit. Tenminste, dat zeggen ze… Maar als de hamster van Liza in de mouw van Jimmy kruipt, is dat toch wel een beetje boel griezelig. Liza moet er om lachen, tot ze die avond in haar bed ligt. Het stormt en het waait, en wat is dat voor geritsel onder haar bed? Er zit toch geen monster??
Onderdeel van de serie Liza en Jimmy, maar zelfstandig te lezen.

Ga je mee? van Charlotte Dematons. Ga je mee? Ik moet appels kopen voor mijn moeder, en daarna mag ik gaan zwemmen. Maar ik moet wel eerst langs een gevaarlijke draak, en met een bootje over een diepe zee, en langs piraten en rovers. Een gevaarlijke tocht dus! En ik kan jouw hulp goed gebruiken!
Ga je mee is een schitterend interactief voorleesboek van Charlotte Dematons, wat je zo eng en spannend kunt maken als je zelf wil. Er staat, in tegenstelling tot de meeste van haar boeken, wat tekst bij de tekeningen, waardoor ook mensen met iets minder fantasie hier een geweldig spannend voorlees-avontuur van kunnen maken.

De Vijf en het gestrande goudschip van Enid Blyton. De vijf (Julian, Dick, Annie, George (v) en hond Timmy) gaan logeren in Kirrin Cottage. Ze vinden een kistje met aanwijzingen naar een goudschat op Kirrin Eiland. Daar blijkt dat ze niet de enigen zijn die op schattenjacht zijn. En dan steekt er ook nog eens een storm op… Lukt het hen om de schat te vinden en te ontsnappen aan hun vijanden?
Onderdeel van de serie De Vijf, maar zelfstandig te lezen.

Hoeft het van jou niet zo nagelbijtend spannend? Misschien vind je dan een fijne boekentip bij ZomerLezen: Detectives of bij ZomerLezen: Spannende Boeken!

ZomerLezen is een initiatief om te voorkomen dat kinderen tijdens de zomer zakken in leesniveau. Omdat ik van mening ben dat het gezien de leescrisis niet meer dan normaal is dat iedereen gaat lezen (goed voorbeeld doet goed volgen enzo), bied ik boekentips voor alle leeftijdsgroepen aan, plus boeken om voor te lezen. Bijna alle boeken die ik tip, zijn te leen bij de bibliotheek, dus meedoen kost je niet meer dan een bibliotheekabonnement. In Nederland is lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis.

3 gedachtes over “ZomerLezen: Nagelbijters

  1. Adriaantje zegt:

    de “54-minuten” heb ik op mijn lijstje staan, maar nu jij zegt dat-ie ook op de online bieb staat ga ik heb zo meteen downloaden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.