ZomerLezen: Spannende boeken voor speurneuzen

Een nieuw seizoen ZomerLezen! Traditiegetrouw trappen we af met spannende boeken, want juni is Maand van het Spannende Boek. Deze keer heb ik gekozen voor ‘spannende boeken voor speurneuzen’. Dus ben jij een echte speurneus, nog beter dan De Cock en Sherlock Holmes samen? Dan wil je deze ZomerLezen echt niet missen!

Voor kinderen op de basisschool (4-12 jaar)

Rory de Raaf van Andrew Clover. Rory is een echte detective. Als mensen aan hem vragen hoe je een echte detective wordt, dan zegt hij altijd ‘je moet het echt willen’. Maar waarom wilde Rory een echte detective worden? Nou, hij wil weten wat er met zijn vader gebeurd is. Hij woont samen met zijn moeder en zijn Boze Broer, en niemand vertelt hem ooit iets. Dus moet Rory zelf maar op onderzoek uitgaan. En dat levert grappige, spannende en bijzondere avonturen op. Zeer geschikt voor kinderen die niet van lezen houden!

Detective Matrix en de moord op landgoed De Witte Raaf van Sanne de Bakker. Dit is een Agatha Christie-achtige detective, maar dan voor kinderen. In het hotel van Meneer Hopkens is een moord gepleegd, en Hopkens belt detective Matrix om de zaak te onderzoeken. Zodra hij aankomt, ziet Matrix dat er geen voetsporen in de vers gevallen sneeuw te zien zijn. De dader moet zich dus nog in het hotel bevinden. Niemand mag het hotel verlaten, en alle gasten worden ondervraagd. Maar verschillende gasten hebben iets te verbergen. Wie heeft mevrouw Lepelaar-Van Aerdenhoudt vermoord?

Team 3 van Cis Meijer. Team 3 bestaat uit drie kinderen: Raf, Dunja en Iza. Samen lossen ze mysteries op en proberen vermiste honden, vrienden en ouders terug te vinden. In ieder boek krijgt de groep met een ander mysterie te maken. Je zou bijna denken dat ze het opzoeken, maar het is puur toeval dat de hulp van deze drie jonge speurders steeds opnieuw nodig is! De ene keer zoeken ze naar de hond van Iza, dan naar hun vrienden die zijn verdwenen in een pretpark, en dan weer naar de vermiste vader van Raf, die mee is op kamp maar niet terug is gekomen in het hotel…

Voor de onderbouw van de middelbare school (12-15 jaar)

Sherlock Holmes Escape Room Puzzels van James Hamer Morton. Dit is iets heel bijzonders, een verhaal en een puzzelboek tegelijkertijd. En dus ook heel geschikt voor mensen die niet zo van lezen houden (want je moet immers niet alleen lezen, maar ook puzzelen). Sherlock Holmes is verdwenen en jij moet hem, samen met Dr. Watson, zien te vinden. Om dat te doen, moet je je door 10 verschillende kamers puzzelen, dwars door Victoriaans Londen heen. Ben jij dol op dit soort spelletjes? Dan ga je dit boek zeker leuk vinden!

Undercover-serie van Chris Kooi. De moeder van Alex is op zakenreis als de bel gaat. Voor de deur staat Boris, de chef van zijn moeder. Wat blijkt: zijn moeder is helemaal niet op een saaie zakenreis, maar op missie als geheim agent! En op dit moment is ze verdwenen… Al snel blijkt dat Alex waarschijnlijk de enige is die haar kan vinden, en voor hij het weet zit hij in een vliegtuig naar Kenia. Wie kan hij vertrouwen? En zal hij zijn moeder terugvinden?
Het eerste deel van deze serie staat in de app van Online Bibliotheek.

De Insiders van Jessica Goodman. Jill zit op een prestigieuze kostschool voor rijke kinderen, en ze hoort bij een eliteclubje, De Insiders. De Insiders geven de beste feestjes, halen de beste cijfers en hebben de beste toekomstperspectieven. Het leven lijkt haar toe te lachen. Lijkt. Want drie jaar geleden is haar beste Shaila vriendin overleden tijdens de ontgroening voor De Insiders. De dader, het vriendje van Shaila, heeft bekend. Maar nu krijgt Jill berichtjes waarin staat dat Graham onschuldig is. Dat zou betekenen dat de echte dader nog steeds vrij rondloopt…

Voor de bovenbouw van de middelbare school (15-18 jaar)

De Erfenis van Jennifer Lynn Barnes. Avery weet heel zeker dat er een fout is gemaakt. Want hoe kan zij, een arm meisje, nou opeens de erfgenaam zijn van een superrijke man? Dat moet toch wel een vergissing zijn? Dan hoort ze de voorwaarden van de erfenis: ze moet een jaar lang in het gigantische landhuis wonen dat haar is nagelaten… samen met de net onterfde familie van de man. Al snel blijkt dat het huis vol geheimen en raadsels zit, en al die raadsels moeten worden opgelost om erachter te komen wat de bedoeling is van deze erfenis.

Lief Meisje, Kwaad Bloed van Holly Jackson. In dit tweede deel van de Moordgids voor Lieve Meisjes-serie is Pip geen detective meer, en vastbesloten dat ook nooit meer te worden. De nasleep van haar vorige speurwerk is haar niet in de koude kleren gaan zitten, en ze wil niet nog een keer in zo’n berg ellende verzeild raken. Maar dan vraagt een van haar vrienden haar om hulp. Zijn broer is vermist en de politie doet niets. Pip besluit het miljoenenpubliek dat ze met haar podcast heeft opgebouwd in te zetten in de hoop Jamie te vinden. Maar wat is de prijs van een leven?

De Academie van Astrid Boonstoppel. Em kan haar geluk niet op als ze wordt toegelaten tot de Recourt Academie voor meisjes. Ieder jaar worden er maar vijf meisjes toegelaten, en wie aan De Academie is afgestudeerd, wordt zonder uitzondering succesvol. Em kan dan ook niet wachten om haar grote voorbeeld, Isabella Recourt (hoofd van De Academie) te ontmoeten. Maar al snel komt ze erachter dat de Academie veel geheimen kent, en niet alle geheimen zijn leuk om te weten…

Voor volwassenen

In een donker donker bos van Ruth Ware. Nora wordt wakker in het ziekenhuis. Ze weet nog dat ze naar een vrijgezellenfeestje is geweest van een vriendin. Maar die vriendin had ze al 10 jaar niet meer gezien of gesproken. Waarom is ze uitgenodigd voor dat feestje? Hoe is ze in het ziekenhuis terecht gekomen? En, nog belangrijker: wie is heeft dat feest niet overleefd, en is Nora daar schuldig aan? Op al deze vragen probeert Nora, al terugblikkend, een antwoord te krijgen. Een ding is zeker: dit was geen onschuldig feestje op een plek die toevallig nogal afgelegen ligt…

Cormoran Strike van Robert Galbraith. Voor de fans van dikke detective-boeken zonder al te veel bloed is dit precies wat je zoekt: de Cormoran Strike-serie van Robert Galbraith (J. K. Rowling*). Cormoran Strike is prive-detective, nadat hij als militair tijdens een uitzending een deel van zijn been heeft verloren. Zijn assistente, Robin, doet haar uiterste best om Strike zo goed mogelijk te helpen, en wil dolgraag het vak van detective leren. De stijl is prettig en leest vlot, maar het verhaal is niet zo indringend als de hak-elkaar-de-pan-in-thrillers. Dat maakt dat dit ook boeken zijn die je echt voor je ontspanning leest, bijvoorbeeld tijdens een aantal lange middagen en avonden in de tuin, op het balkon of op vakantie. Omdat dit vrij dikke boeken zijn, ben je er ook wat langer mee zoet, dus je hoeft ook niet zo snel bang te zijn dat je op vakantie zonder leesvoer komt te zitten.

De Cursus van Elvin Post. De razendpopulaire auteur Victor Aster woont op een klein eiland bij de Canadese kust. De auteur is nogal gesteld op zijn privacy, maar een keer per jaar organiseert hij een cursus voor een kleine groep mensen. Deze mensen zijn voor een week welkom op zijn eiland, waar ze allemaal in hun eigen kleine huisje verblijven. Carol doet mee aan deze schrijfcursus, maar ze heeft een slecht voorgevoel. Ze heeft het gevoel dat iets niet pluis is. Toch gaat ze enthousiast aan de slag met de opdracht en de tips van Aster. Totdat een van de aanwezigen verdwijnt…

Om voor te lezen

Wie heeft het gedaan van Ana Gallo. Dit is een boek vol raadsels die je samen op kunt lossen. Soms is het een moord, maar soms zijn er ook dingen verdwenen of is er een wel heel plaatselijk regenbuitje. Soms moet je logisch nadenken, soms juist je verbeelding gebruiken. Dat maakt dit boek ook leuk voor kinderen die liever zelf meedoen met een verhaal dan stil te zitten luisteren. Dit is echt een boek wat je met het hele gezin of zelfs de hele familie kan lezen, en samen kunt proberen om de raadsels op te lossen.

Baby Aapje, privé-detective van Brian Selznick. Zijn er juwelen verdwenen? Is de pizza gestolen? Ruimteschip dat in het niets opgelost lijkt te zijn? Baby Aapje komt eraan! Maar hij moet eerst nog iets doen… zijn broek aantrekken! Dit boek is ontzettend grappig om voor te lezen aan jonge kinderen, en een leuke eerste kennismaking met het genre ‘detectives’.

De bende van de korenwolf: De ontmaskering van de zingende hotelrat van Jacques Vriens. De boeken van De Bende van De Korenwolf zijn los van elkaar (voor) te lezen, en deze is wel heel toepasselijk voor dit thema. Er is namelijk een misdaad gepleegd in Hotel de Korenwolf: het heiligenbeeld van oma is gestolen. Eefje, Joost, Nina en Pepijn gaan op onderzoek uit. En dan gaat het gerucht ook nog dat er een hotelrat door de streek trekt: een gast die wel in hotels slaapt en eet, maar nergens voor betaalt… Kan de Bende van De Korenwolf dit mysterie oplossen?

Heb jij het liever bloedstollend spannend? Dan is deze aflevering van ZomerLezen waarschijnlijk precies wat je zoekt!

Nog niet genoeg boekentips? Deze bloggers hebben ook een aflevering van ZomerLezen gemaakt!
Ann van Boekbabbel
Luna van Leesdame
Maria van Leven Lezen en Genieten

ZomerLezen is een initiatief om te voorkomen dat kinderen tijdens de zomer zakken in leesniveau. Omdat ik van mening ben dat het gezien de leescrisis niet meer dan normaal is dat iedereen gaat lezen (goed voorbeeld doet goed volgen enzo), bied ik boekentips voor alle leeftijdsgroepen aan, plus boeken om voor te lezen. Bijna alle boeken die ik tip, zijn te leen bij de bibliotheek, dus meedoen kost je niet meer dan een bibliotheekabonnement. In Nederland is lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis.

*Ik ben me ervan bewust dat Rowling een controversiële auteur is, en verplicht niemand om haar werk te lezen. Lees hier hoe ik omga met controversiële auteurs.

7 gedachtes over “ZomerLezen: Spannende boeken voor speurneuzen

  1. Ann Busquart zegt:

    Leuk om jouw tips te lezen, Nienke! Rory De Raaf en Sherlock Holmes hebben het bij mij net niet gehaald. Veel te veel keuze in deze categorie 🙃.

    Like

  2. Naomi zegt:

    Leuk dat er nog drie anderen meedoen dit jaar! Er zitten weer een heleboel leuke tips tussen en gelukkig staan een aantal daarvan al op mijn lijstje. Scheelt dat lijstje weer extra ballast;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.