7 prentenboeken en voorleesverhalen over Sinterklaas

Jongens heb je ’t al vernomen
Sinterklaas is aangekomen!

De Sint is weer in het land, samen met zijn Pieten, paard Ozosnel en uiteraard de pakjesboot. Daarom is het tijd om de leukste voorleesverhalen over Sinterklaas en zijn Pieten op een rijtje te zetten. Wie weet leest Sint zelf ook mee en kan hij wat inspiratie opdoen voor 5 december?

Sinterklaasliedjes van Mark Janssen. In dit prentenboek volg je 7 kinderen, die verkleed zijn als Sintjes en Pietjes, onderweg naar het huis van Sinterklaas. Maar op iedere plaat gaat er iets mis! Aan de hand van de bekende Sinterklaasliedjes gaan de kinderen op weg. Zullen ze ooit bij het huis van Sinterklaas aankomen?

Het Huis van Sinterklaas van Naomi Tieman. Als Sinterklaas met alle volwassen pieten naar Nederland vertrekt, blijven de kinderpietjes achter in het huis van Sinterklaas. En als de Sint van huis is, dansen de kleine Pietjes op het dak. Ze geven alles in het huis een nieuw kleurtje, en maken de mooiste tekeningen op de muur. Tot 6 december. Want dan zitten alle Pietjes op het dak van het huis, te wachten tot Sinterklaas en de volwassen Pieten weer terug komen. Zal Sinterklaas de nieuwe inrichting kunnen waarderen?

Dag Sinterklaasje van Jacques Vriens. In deze herziene uitgave van het klassieke boekje zijn Wouter en Mieke nu Sam en Lieke. Sinterklaas en Piet hebben ook een hedendaagse make-over gehad, maar de sfeer van het verhaal van vroeger is behouden. De stoomboot die aankomt, de spanning voor het schoentje zetten, Sinterklaas die op school komt, Sinterklaas een hand geven en uiteraard 5 december: pakjesavond.

De Dappere Ridster – Sint zit vast van Janneke Schotveld. Dit is een verhaal voor iets grotere kinderen, vanaf ongeveer 6 jaar kun je dit voorlezen. Hoewel de Ridster eigenlijk al te groot is, zet ze toch haar laars. Als ze midden in de nacht langs haar laars loopt (ze was uiteraard niet nieuwsgierig, ze had alleen maar dorst, echt waar!) ziet ze dat er nog niets in zit. De Ridster krijgt het gevoel dat er iets niet pluis is en gaat op onderzoek uit. En haar gevoel blijkt terecht: Sinterklaas zit vast in de schoorsteen!

Pietje, moet je plassen? van Sunna Borghuis. Thomas is vier, en dus mag hij naar de Pietenschool. Op de Pietenschool heet iedereen Piet, en Thomas en zijn grote zus Sophie dus ook. Op de Pietenschool leren Pietjes alles wat een echte Piet moet kunnen: pepernoten bakken, cadeautjes inpakken en touwklimmen. Als de juf vraagt of hij zelf naar de wc kan, zegt Pietje Thomas dat hij dat allang kan. Maar waarom gaat hij dan niet? En waarom zingt hij ‘kak, poep, drol, mijn broek zit vol’ als zijn moeder hem komt halen? Een bijzonder en vrolijk verhaal waarin zindelijkheid en Sinterklaas gecombineerd worden.

Prutspiet van Marlies Verhelst. Dit is een samenleesboek, en dus erg geschikt voor slimme kinderen die net leren lezen. Prutspiet is zenuwachtig, want hij doet mee aan de Grote Pietentest. Wie slaagt, mag met Sinterklaas mee naar Nederland. Prutspiet is nog nooit mee geweest, en dat wil hij wel heel graag! Zal hij slagen voor de Grote Pietentest, of verprutst hij het?

Sinterklaas van Charlotte Dematons. Een boek zonder woorden, maar met des te meer om te kijken! Zonder woorden vertelt Charlotte Dematons over het huis van Sinterklaas, waar hij woont als hij niet in Nederland is. En over alle hulpsinterklazen die, zodra Sint aankomt in Nederland, geïnspecteerd worden. Over de Pietjes die allemaal verschillende kleren hebben en de pakjes inpakken, en over hoe de kamer van Sinterklaas eruit ziet. Geschikt voor kinderen vanaf een zeer jonge leeftijd.

6 gedachtes over “7 prentenboeken en voorleesverhalen over Sinterklaas

 1. Naomi zegt:

  NEEEEE! Wat doe je me aan? Sinds zaterdag dat liedje in m’n hoofd gehad, is ie er net uit..begin jij er deze blog mee;). Je weet hoe dat komt hè, dat Sinterklaas is aangekomen. Van al dat snoepgoed. (Zo flauw, maar ik blijf ‘m leuk vinden.)
  Die prentenboeken zijn denk ik wel noodzakelijk om voor te lezen aan kleine familieleden. Heel noodzakelijk. En dan toch het liefst die van Jacques Vriens.

  Like

 2. Adriaantje zegt:

  Leuk die boeken, maar het boek van Jacques Vriens is wel mijn favoriet.
  Hoewel, die “pietje moet je plassen?” ken ik niet, maar lijkt me ook wel grappig (en ik heb een kleindochter die denk ik niet meer bijkomt als dit boek met haar zou lezen…)

  Like

  • booksometea zegt:

   Ik zou Pietje moet je plassen zeker aanraden om te lezen met jonge kinderen! Jacques Vriens vraagt een langere aandachtsspanne, en is dus geschikt voor kinderen die al iets langer stil kunnen zitten 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.