Boekenweek van Jongeren: mijn toptips voor boeken

Deze week is de Boekenweek van Jongeren, en ik weet dat er allemaal mooie boeken geselecteerd zijn, maar ik heb ook zo mijn eigen lijstje met aanraders voor jullie. Dus dat ga ik lekker delen, want meer boekentips is altijd beter!

Een aantal van deze boeken heb je misschien al wel eens voorbij zien komen op social media, maar ik denk ook een aantal (nog) niet. Maar goed, daarvoor kijk je dan ook hier, toch?

Truth or Dance van Chinouk Thijssen. Dit is een razend spannende trilogie over een vriendinnengroepje dat samen een dansopleiding doet. Op een dag worden ze per telefoon benaderd door iemand die hen anoniem opdrachten geeft. Omdat ze denken dat het bij een schoolopdracht hoort, voeren ze de opdrachten uit. Maar de opdrachten worden steeds gevaarlijker, en de consequenties voor het niet goed uitvoeren van de opdrachten worden steeds groter… Wie zit de meiden dwars, en vooral: waarom?

En als je Truth or Dance al gelezen hebt, dan heb ik nog twee boekentips voor je!

Tiny Pretty Things van Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton. Dit is een tweeluik en speet ook op een balletopleiding. Het verschil is dat je hier drie verschillende meisjes volgt, die ieder zo hun eigen uitdagingen hebben. Het verhaal gaat iets meer in op de psychische druk en de verwachtingen in de balletwereld, en is daardoor iets minder een thriller. Mocht je denken ‘ja, maar dit heb ik al op Netflix gezien!’, lees het boek dan vooral, want dat is heel anders dan de Netflix-serie.

De vallei van Krystyna Kuhn. Wil je wel dat schoolse sfeertje, maar heb je even genoeg van alle spitzen, knotjes, beenwarmers en tutu’s? Dan is deze serie perfect voor jou. Deze serie is spannender dan Truth or Dance en speelt op een Canadeese kostschool voor talentvolle jongeren. Een school waar jaren geleden een aantal doden zijn gevallen, en een school die niet op Google Earth te vinden is. En dat is niet zo gek, want op deze school hebben heel veel mensen iets te verbergen…

Vond jij het verhaal van Daan Heerma van Voss fijn om te lezen? Dan heb ik ook nog een paar boekentips voor je!

Het eerste boek van Calamity Leek van Paula Lichtarowicz. Dit is een boek waar je lang mee bezig blijft in je hoofd, ook als je het al hebt weggelegd. Het verhaal gaat over een meisje, Calamity, dat woont in De Tuin, een beschermde en omheinde omgeving waar zij en haar Zusters niet uit mogen. Maar dan verbreekt een van de Zusters de regels, en dat heeft grote gevolgen…

Stad van Goud van Tjeerd Posthuma. In Stad van Goud vertelt Claire haar verhaal. Claire zit namelijk in de jeugdgevangenis, maar waarom zit ze daar? Volgens haar sociaal werker moet ‘ze gewoon alles even op een rijtje zetten’. Wat moet Claire op een rijtje zetten? Wat is er precies gebeurd? En weet Claire eigenlijk zelf wel waarom ze in die jeugdgevangenis is?

Zoek je ‘gewoon lekker leesvoer’? (Je weet wel, die boeken die, volledig onterecht, contemporary worden genoemd)

De erfenis van Jennifer Lynn Barnes. Dit is een fijne trilogie die heel lekker leest. Als je dus een beetje in een leesdip zit, probeer dan vooral dit boek, want de kans is groot dat dit je wel uit je leesdip gaat helpen. Het verhaal gaat over Avery, die slim en straatarm is. Op een dag krijgt zij te horen dat ze een gigantische erfenis heeft gekregen, dus of ze NU even in een vliegtuig wil stappen om naar het voorlezen van het testament te luisteren alsjeblieft danjewel. En daarmee stapt Avery ook meteen in een wereld van rijkdom, knappe jongens en verborgen raadsels en geheimen. Ieder antwoord levert een nieuwe puzzel op. Maar waarom is Avery uitverkoren voor deze erfenis?

Optimisme is dodelijk van Susin Nielsen. Petula heeft helemaal geen angststoornis en ze is ook geen controlfreak, ze is alleen maar realistisch. Tenminste, dat vind ze zelf. Maar haar ouders en haar leraren op school denken daar anders over, en daarom moet ze verplicht naar creatieve therapie. Petula vindt dat heel stom, tot er een leuke nieuwe jongen in de groep komt. Een jongen die haar en de rest van de groep wakker schudt en verder helpt dan ze ooit zijn gekomen. Maar waarom zit hij eigenlijk bij die creatieve therapie? En waarom wil hij niet op social media?

2 gedachtes over “Boekenweek van Jongeren: mijn toptips voor boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.