Wat te lezen na De Hongerspelen (deel 2)

Ik schreef al eerder een blogpost over boeken die je waarschijnlijk wel aanspreken als je De Hongerspelen uit hebt (en daar van hebt genoten). En nu iedereen de tijd heeft gehad om die boeken uit te lezen 😉 , leek het mij een goed moment voor deel 2! Dus: is een spotgaai er met al jouw lees-inspiratie vandoor gegaan? Zoek je boekentips die net zo raak zijn als de pijlen van Katniss? Dan heb ik hier een lijstje aanraders voor jou!

Belangrijke noot: ik hou in deze serie rekening met het feit dat de beoogde doelgroep van De Hongerspelen onder de 18 is. Dat heeft invloed op welke boekentips ik geef.

Boeken die lijken op De Hongerspelen

Het schaduwjaar van Kim Liggett. In het dorpje waar Tierney woont gelden bijzondere normen en waarden. Mannen hebben het voor het zeggen, en vrouwen zouden over magie beschikken die mannen het hoofd op hol brengt. Daarom worden de vrouwen eerst uitgehuwelijkt aan de beschikbare mannen in het dorp, om daarna een jaar weggestuurd te worden. Tijdens dit Genadejaar moeten de vrouwen hun magie zien kwijt te raken. Maar Tierney voelt zich niet magisch. Wel heeft ze door dat er tijdens het genadejaar rare dingen gebeuren, dingen waar niemand over praat. Want praten over het Genadejaar, dat is verboden. Tierney is vastbesloten om uit te zoeken wat er echt gebeurt tijdens het jaar afwezigheid.

Slaves van Miriam Borgermans. Dit is een dystopische serie van Vlaamse bodem, en eigenlijk moet je het alleen daarom al een kans geven. In deze serie gaan de oneven delen over Raven en de even delen over Dante. Ze leven allebei in dezelfde stad en tijd, en af en toe kruisen hun paden elkaar. Ze zijn allebei slaven, en moeten zich schikken naar de wensen van de Vrijen. Raven is opgeleid om een slaaf te zijn van een hooggeplaatste Vrije, terwijl Dante een Trasherslaaf is: een slaaf die, zolang hij zich niet bemoeit met de rijken, min of meer een eigen leventje mag leiden. Tot de machthebbers in het Bastion anders besluiten…

H@ck van Mirjam Mous. Een dystopisch tweeluik van Nederlandse bodem, met dezelfde doorlees-motor als De Hongerspelen. Holden en Prissy zijn broer en zus, en ze verschillen behoorlijk. Prissy volgt braaf het systeem, maar Holden gaat er juist tegenin. Dat vinden de autoriteiten niet leuk, en ze sturen hem dan ook naar Het Instituut, waar het de bedoeling is dat hij door middel van therapie en gesprekken gaat inzien dat zijn gedrag verkeerd is. Ondertussen heeft Prissy contact met een hacker, Mo. Dat is niet toegestaan, en Prissy is dan ook in het begin behoorlijk wantrouwend. Maar langzaam maar zeker wint Mo het vertrouwen van Prissy. Dan ontdekken broer en zus een geheim over hun overleden vader…

Boeken die je misschien ook wel leuk gaat vinden als je De Hongerspelen leuk vindt

De Kit Guardner-serie van Pepper Kay. Dit is een SciFi-detective-serie. Kit Guarder wordt met enige regelmaat naar andere planeten gestuurd, om daar misdaden op te lossen. Veel raketten, buitenaardse wezens en technologie dus, maar ook een detectiveserie en misdaden die verrassend menselijk zijn. Futuristisch, maar ook lekker leesvoer. Niet van grote literaire waarde, wel fijn om te lezen als je richting een leesdip gaat en van SciFi en/of detectives houdt.

Project Persefone van Michelle Gagnon. Noa is hacker, maar ook een meid van 16 die zich staande probeert te houden zonder ouders of verzorgers. Als ze op een dag wakker wordt op een operatietafel met een vers litteken op haar borst, weet ze dat er iets mis is. Peter is de zoon van rijke ouders, en tijdens een avond alleen thuis snuffelt hij in de dossiers van zijn vader. Daar ontdekt hij een map die ‘Project Persefone’ heet. Wat is dat, en waarom wordt nog geen vijf minuten na het aanklikken van die map de voordeur ingetrapt door een groepje mannen? Via een online forum komen Peter en Noa met elkaar in contact, en gaan samen de strijd aan tegen iets wat groter is dan een van hen ooit had kunnen vermoeden…

Het Koninkrijk van Jess Rothenberg. Deze standalone gaat over Ana, een Fantasist in Het Koninkrijk. Ze is een robot, maar dan een die met behulp van kunstmatige intelligentie zichzelf dingen kan leren. Alleen: Ana is momenteel niet in Het Koninkrijk, ze staat terecht voor een misdaad. Wat is er voorgevallen? Hoe kun je een androïde, een robot, beschuldigen van een misdaad? Wie staat er terecht, Ana of de mensen die haar gemaakt hebben? En hoe was het leven in Het Koninkrijk (dat best wel wat gelijkenissen vertoont met The Magic Kingdom)?

3 gedachtes over “Wat te lezen na De Hongerspelen (deel 2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.