Fijne boeken voor een druilerige dag

Het is eindelijk echt een beetje herfst (joepie!), dus tijd voor een lijstje fijne boeken voor een druilerige dag. Want druilerige dagen horen bij de herfst, en hopelijk krijgen we heel veel druilerige dagen om lekker te lezen en te cocoonen in huis. Dus zet een pot thee, steek wat kaarsjes aan en pak je dekentje erbij en kruip lekker op de bank of in een stoel met een van deze fijne boeken voor een druilerige dag.

Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson. Dit boek leest heel snel, dus het is op zich best realistisch dat je het op een druilerige dag uit kunt lezen. Pip wil haar eindwerkstuk voor school doen over een cold case-zaak uit het dorpje waar ze woont. Haar docenten zijn niet enthousiast, want de zaak heeft destijds een gevoelige snaar geraakt. Maar Pip is ervan overtuigd dat ze dit moet doen, dus ze gaat aan de slag. Al gauw is ze zo veel met de zaak bezig dat ze niet meer kan stoppen. Alleen: wat kost het haar om deze oude moordzaak op te lossen?

Iets heel bijzonders van Susin Nielsen. Dit is geen dik boek, dus dit gaat je zeker lukken op een druilerige dag. Wilbur heeft het niet makkelijk in de bovenbouw van zijn middelbare school. Eigenlijk zijn alleen de orkestrepetities leuk, want daar is hij niet de enige die anders is. Buiten school heeft Wilbur maar een vriend: Sal, de buurman van 85. Maar een uitwisseling met een orkest van een Franse school brengt meer verandering te weeg dan Wilbur, zijn ouders of zijn vrienden ooit hadden kunnen vermoeden.

De Cursus van Elvin Post. Geen zin in tieners en al hun problemen? Dan is De Cursus van Elvin Post wellicht een aanrader. Dit is een moordmysterie in een Agatha Christie-achtige setting, zeer geschikt voor een druilerige dag. Carol gaat naar een schrijfcursus, waar ze de opdracht krijgt om een verhaal te schrijven dat begint met een groep mensen op een eiland, waarbij er een komt te overlijden. Zelf zit ze voor deze cursus ook op een eiland met een groep mensen. En dan komt er iemand te overlijden, en dan nog een… Is iemand soms bezig om de schrijfopdracht in het echt uit te voeren?

Harry Potter van J. K. Rowling. Wil je een voorraadje boeken hebben voor meerdere druilerige dagen? Dan kan ik Harry Potter van harte aanbevelen. Ook als luisterboek trouwens, voor het geval je niet alleen wil lezen, maar ook uitgebreid wil koken of iets lekkers wil bakken ofzo. Of tijdens het knutselen, dan vind ik Harry Potter ook fijn. De sfeer is vaak heel gezellig, en aangezien Zweinstein ergens in het noorden van het Verenigd Koninkrijk ligt (vermoedelijk Schotland), is het daar ook vaak herfstig en druilerig weer. Past perfect dus!

Tiny Pretty Things van Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton. Ook dit boek leest snel en is spannend, maar niet zo dodelijk spannend als Moordgids voor lieve meisjes of Truth or Dance. Drie meisjes op een ballet-kostschool, die alle drie naar de top willen. Maar de weg naar de top is in de balletwereld hard, en je kunt zo mogelijk nog harder vallen. Leerlingen die elkaar moeten vertrouwen (want hun toekomst en soms zelfs hun leven ligt in handen van hun danspartners) zijn tegelijkertijd elkaars concurrenten. En wie wil er nou geen concurrent minder, als er maar een beperkt aantal hoofdrollen te verdelen is?

Koud als Sneeuw van Gena Showalter. Dit is een van de fantasyseries waarin gespeeld wordt met sprookjes, en dan op een goede manier. Het speelt namelijk in een wereld waarin sprookjes worden gezien als voorspellingen, en verschillende mensen weten bijvoorbeeld dat zij bij het sprookje van Sneeuwwitje horen, maar ze weten niet welke rol ze vervullen in dat sprookje. Dat moeten ze in de loop van het verhaal uitzoeken, en tegelijkertijd ontdekken welke rollen de anderen in hun sprookje hebben. Een mooie puzzel dus, en er wordt een nieuwe invulling gegeven aan de personages van het sprookje.

Schilderslief van Simone van der Vlugt. Rembrandt, de beroemde schilder, had geen gelukkig liefdesleven. Zijn eerste vrouw stierf jong (nadat ze eerst diverse kinderen had verloren, van de tien kinderen bleef er maar een in leven), en zijn minnares werd krankzinnig, waardoor hij haar in het spinhuis moest laten opsluiten. Toch? Of is er misschien een andere kant aan dit verhaal, de kant van de (absoluut niet krankzinnige) minnares bijvoorbeeld? Was het misschien makkelijker om Rembrandt als held neer te zetten en Geertje als hysterica? In dit verhaal gaat Van der Vlugt in op het verhaal van Geertje, de minnares van Rembrandt. #teamgeertje

6 gedachtes over “Fijne boeken voor een druilerige dag

  1. Nicole Orriëns zegt:

    Ik ben ook zo blij dat het eindelijk wat kouder wordt, en dat we zelfs een paar grijze regenachtige dagen hebben gehad. Wie klaagt dat de zon hier te weinig schijnt snap ik echt niet. Als liefhebber van regenachtige dagen kom ik weinig aan mijn trekken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.