Wat ik niet uitlas… (deel 16)

Ook in de afgelopen tijd las ik af en toe een boek niet uit. Dat had iedere keer een andere reden, en het is meestal ook geen verwijt naar het boek of de auteur, maar een beschrijving van de mismatch tussen mij en het boek. Want boeken zijn net als relaties: soms past iets bij je, en soms niet. En soms komt een goed boek op het verkeerde moment langs, dat kan ook.

Het leugenspel van Ruth Ware. Dit lag niet aan het verhaal, maar aan mijn timing. Dit was het laatste boek dat over was van mijn ‘ik heb een operatie dus ik ben straks zielig’-stapel. En ik begon hier een beetje te laat aan, waardoor het terug moest naar de bieb voor ik het uit had. Dit boek krijgt in de vakantie een herkansing, want het is echt een vakantieboek.

Ik ken jouw geheim van Daphne Benedis-Grab. Ik dacht dat dit een heel spannend boek zou zijn. En het begon ook spannend. Maar op een gegeven moment voelde het als uitmelken (wat op zich al een prestatie is met een boek van 250 bladzijden, brede marges, grote letters en wat meer regelafstand dan normaal) en ging de vaart uit het verhaal. Uiteindelijk ben ik geskipt naar het einde en daar bleek dat het geen spannend boek was, maar een belerend boek over hoe slecht geheimen zijn en dat je altijd eerlijk moet zijn. Sorry, maar dit zijn de boeken waardoor jongeren de pest krijgen aan lezen: ze denken een spannend boek te hebben en ze krijgen een lesje ‘wees altijd eerlijk, geheimen zijn slecht, wees een brave burger dan blijf je uit de problemen’.

De Insiders van Jessica Goodman. Ik had een heel stressvolle week gehad, en dacht dat een beetje tiener-triller me zou helpen om er weer bovenop op te komen. Maar dit boek werkte op dat moment averechts, want ik kreeg er juist meer stress van. Het was namelijk of niet luchtig genoeg (op de momenten die luchtig konden/moesten zijn) of niet spannend genoeg (op de momenten dat het spannend moest zijn). Daarnaast merkte ik dat de namen en onderlinge verhoudingen na 60 pagina’s nog niet duidelijk waren, en ik wilde juist gewoon rechttoe rechtaan lekker lezen.

Wil je deze serie nog eens teruglezen?
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4

Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10
Deel 11
Deel 12
Deel 13
Deel 14
Deel 15

7 gedachtes over “Wat ik niet uitlas… (deel 16)

 1. Naomi zegt:

  O, dat laatste wat je schrijft vind ik zo herkenbaar om af te knappen. Namen en onderlinge verhoudingen moeten voor mij heel snel duidelijk zijn, want anders kan ik het niet volgen en kost een boek moeite in plaats van dat het me ontspant.

  Like

 2. rinapka zegt:

  Ja Soms pakt een boek gewoon niet en waar het aan ligt?
  Soms de stress, soms verkijken op de cover en niet te vergeten de teleursyelling.
  Ik kan nu steeds beter “een boek dan maar niet uit lezen”
  Vroeger begon ik steeds weer opnieuw.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.