9 boeken die je in 1 dag uitleest

Vandaag is de langste dag van het jaar, en dat leek mij een mooie gelegenheid om een lijstje boeken te delen die je in 1 dag uit kan lezen. Daarom vandaag: 9 boeken die je in 1 dag uit kan lezen! Lezen is immers hartstikke goed voor je, en die extra uurtjes daglicht komen zo goed van pas. Veel plezier!

Moord op de moestuin van Nicolien Mizee. De man van Judith is net uit het ziekenhuis na een hartaanval. Hij moet thuis verder herstellen, maar dat schiet niet zo op. De buren zijn namelijk aan het verbouwen. De zus van Judith kan het niet langer aanzien en huurt een huisje op een landgoed. Een landgoed dat toevalligerwijs eigendom is van twee jeugdvriendinnen van de zussen. Om zichzelf wat meer te doen te geven dan alleen ‘zorgen voor manlief’ huurt Judith een moestuin op het terrein. Die moestuin staat vol met bamboe, en tijdens het verwijderen van de bamboe doet Judith een schokkende ontdekking…

In de ruimte is het stil van Nicole Panteleakos. Moet ik echt nog een keer uitleggen dat dit boek een onontdekt pareltje is dat je echt MOET lezen? Oké, komt’ie: Nova heeft nooit andere liefde gekend dan de liefde van haar zus Bridget. Ze wacht in pleeggezin nummer zoveel dan ook met smart op Bridget. En Bridget zal komen, want Bridget heeft beloofd om samen met haar naar de lancering van de Challenger te kijken. Dat is al over 10 dagen, dus Bridget moet opschieten! Ondertussen went Nova heel voorzichtig aan haar nieuwe school en nieuwe pleegouders. Maar ze wacht nog steeds op Bridget. De lancering komt steeds dichterbij, maar Bridget is er nog niet. Waar is Bridget?

Toen de wereld nog van ons was van Liz Kessler. Toen de wereld nog van ons was van Liz Kessler. Oostenrijk, 1936. Drie vrienden in een reuzenrad. Ze zijn negen jaar en in het reuzenrad voelen ze zich de koning te rijk. De vader van Leo maakt een foto. Drie dolgelukkige kinderen: Elsa, Max en Leo. Maar de wereld is aan het veranderen: Elsa mag steeds minder, en de vader van Max vindt het maar niets dat zijn zoon vrienden is met een Joods meisje. Leo en zijn moeder kunnen vluchten, maar zijn vader blijft achter. En Elsa en Max ook, die steeds verder van elkaar verwijderd raken, zowel letterlijk als figuurlijk. Ooit was de wereld van hen. Nooit zal de wereld nog van hen drieën zijn.

Mystery Guest van Maren Stoffels. Mirza is vermoord. Voor die moord zijn drie bekentenissen. Pip kan maar niet geloven dat Mirza dood is. Cody is verbaasd hoe snel Mirza hem in haar leven toeliet. En Norah is blij dat Mirza dood is. 3 bekentenissen, maar wie is de dader? En welke geheimen verborg Mirza voor haar omgeving, die maakten dat ze de spelletjes van de Mystery Guest bleef spelen?

Vlucht 703 van Chinook Thijssen. Met de klas op schoolreisje naar een escaperoom. Vet cool toch? Timon en Iris hebben er zin in. Timon heeft al heel veel escaperooms gedaan, dus die weet precies hoe het werkt. Het spel: ze zitten in een vliegtuig, en er is een bom aan boord. Binnen twee uur moeten ze de bom onschadelijk maken, en om dat te kunnen doen moeten ze zich een weg door het vliegtuig puzzelen. Maar de groep die is ingedeeld bij vlucht 703 is niet blij met de random indeling. Ze hebben een geschiedenis samen. Als ze in het vliegtuig zitten, lijkt de simulatie wel heel erg echt: ze stijgen op! En die nep-bom, dat is geen nep-bom, maar een echte bom! Lukt het de groep om ondanks hun verleden samen te werken, elkaar te vertrouwen en zo hun levens te redden?

Get out van Juultje van den Nieuwenhof. Ruzie tussen een paar jongeren. Gepest en getreiter over en weer. Een van hen wil het uitpraten. Een van hen heeft van een ander gestolen. Een van hen heeft een mes bij zich. Het uitpraten loopt faliekant mis. Twee jongeren weten wat er precies is voorgevallen. Twee jongeren willen gerechtigheid. En voor twee jongeren zijn de gevolgen van deze avond niet te overzien.

De halszaak van Astrid Witte. Tim heeft onlangs een ingrijpende, levensreddende operatie gehad. Toch kan hij aan bepaalde veranderingen in zijn leven maar moeilijk wennen. Christie heeft onlangs haar vriendje, Dave, verloren. Dave heeft euthanasie gekregen voor zijn niet-behandelbare depressie. Op een dag zit Christie rond te neuzen op de site van het bedrijf dat Dave hielp met de euthanasie. Ze ziet een foto van Tim, die vertelt hoe zijn leven is verandert door de operatie. Tim heeft precies hetzelfde litteken als Dave… Samen met Rodney, haar beste vriend, zoekt Christie contact met Tim. Met z’n drieen proberen ze te achterhalen wat er is gebeurd. Want dat er iets niet in de haak is, dat staat vast…

Amalia van Claudia de Breij. Wil je meer weten over onze toekomstige koningin, Amalia? Dan raad ik je aan om de biografie die Claudia de Breij over haar geschreven heeft te lezen. Het is geen dik boek, dus je hebt het zo uit. Maar het is wel een kennismaking met degene die Nederland straks gaat vertegenwoordigen in het buitenland, en het is toch fijn om diegene een beetje te leren kennen

Mijn broer heet Jessica van John Boyne. Stel: je broer zegt op een dag dat hij niet je broer is, maar je zus. Hoe is dat dan voor jou? En wat doet dat met de band tussen jullie twee? Gaat het alleen om wat er in je ondergoed zit, of is er meer aan de hand? En waarom denken je ouders alleen maar wat voor effect dit heeft op de carrière van je moeder? En waarom helpt niemand jou, terwijl ook jouw wereld op zijn kop is gezet? Met al deze vragen worstelt Sam vanaf het moment dat zijn broer Jason vertelt dat hij zich een meisje voelt. Sam begrijpt de gevoelens van Jason niet, en hij is boos omdat het de schuld van Jason is dat alles veranderd en Sam nu gepest wordt op school. Tegelijkertijd houdt hij ook van Jason, en wil hij de band die ze hebben niet kwijt. Een mooi verhaal over het brusje van een transgender zijn, over dingen die veranderen en dingen die hetzelfde blijven, over acceptatie en over de band tussen broers/broer en zus.

6 gedachtes over “9 boeken die je in 1 dag uitleest

  1. Naomi zegt:

    Er zitten er een paar tussen die ik al gelezen heb (gelukkig voor mijn leeslijst;)), maar ‘Vlucht 703’ zet ik op mijn lijst. Heerlijk om af en toe een ‘snel’ boek te lezen tussendoor.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.